MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ίδρυμα Γουλανδρή: Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών την περίοδο του Πάσχα

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών διοργανώνονται στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

Ίδρυμα Γουλανδρή: Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών την περίοδο του Πάσχα
Μοτίβα στο Τετράγωνο!
Monopoli Team

Ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα δημιουργικών δράσεων περιμένει τους μικρούς φίλους του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή στην Αθήνα την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

Δυο νέα δημιουργικά προγράμματα, η ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με παιδιά «Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!» και το πρωτότυπο «Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο!», εγκαινιάζονται την Μεγάλη Εβδομάδα.

Παράλληλα, στο εργαστήριο «Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!» τα παιδιά εξερευνούν το έργο του Max Ernst «Ενώ η Γη κοιμάται», στο πρόγραμμα «Τα μουσικά όργανα αλλιώς!» μαθαίνουν την τεχνική του upcycling, στα «Παιχνίδια στον αέρα!» εμπνέονται από τον Wassily Kandinsky και στα «Μοτίβα στο Τετράγωνο!» ανακαλύπτουν την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy).

Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!

Ξεναγήσεις για νέους γονείς με βρέφη από  0 έως 20 μηνών

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή εγκαινιάζει τη δράση «Η πρώτη μου βόλτα στο Μουσείο!», μια ειδικά σχεδιασμένη ξενάγηση για νέους γονείς με βρέφη από 0 έως 20 μηνών που πραγματοποιείται στις αίθουσες της μόνιμης Συλλογής του Μουσείου.

Η εισηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης του Ιδρύματος καλωσορίζει τους γονείς και τα παιδιά και τους οδηγεί σε μια βιωματική βόλτα ανάμεσα σε σημαντικά έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Αποκαλύπτοντας τη μαγεία που κρύβει το Μουσείο για όλες τις ηλικίες, η ξενάγηση περιλαμβάνει ήχους και δραστηριότητες που επιτρέπουν στις νέες οικογένειες να εξερευνήσουν τη Συλλογή, συμμετέχοντας σε μια διαδραστική μουσειακή εμπειρία.

Οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν έχοντας μαζί τους το μωρό σε καρότσι ή σε μάρσιπο.
Για νέους γονείς με βρέφη από  0 έως 20 μηνών: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου &  Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 10.30-11.30 | Τετάρτη 19 Απριλίου & Πέμπτη 20 Απριλίου 11.00-12.00
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/events/my-first-stroll-at-the-museum

Θεατρικό παιχνίδι στο Μουσείο! Ίδρυμα Γουλανδρή: Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών την περίοδο του Πάσχα

Δράση για παιδιά 3-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό

Πώς σωματοποιούμε αυτά που βλέπουμε στη «Λαϊκή Αγορά» του εικαστικού Παναγιώτη Τέτση; Ποιο είναι το ηχοτοπίο που περιβάλλει τον πίνακα και ποιες οι μυρωδιές που αναδύονται από αυτόν;

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή καλεί τους γονείς με παιδιά από 3 έως 5 ετών να γνωρίσουν την «Λαϊκή Αγορά» του Παναγιώτη Τέτση με έναν διαφορετικό τρόπο.

Με οδηγό το παιχνίδι και με εργαλεία τον αυτοσχεδιασμό, τη μίμηση, την κίνηση και τον ρυθμό, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν το έργο με βιωματικό τρόπο. Στόχος του προγράμματος είναι οι γονείς και τα παιδιά να αποκτήσουν επαφή με το έργο τέχνης μέσω της ενεργοποίησης των αισθήσεων και του σώματός τους, να συνεργαστούν δημιουργικά ως ομάδα και να αυτοσχεδιάσουν μπροστά από το επιβλητικό έργο του Τέτση.

Για παιδιά 3-5 ετών και έναν κηδεμόνα/συνοδό: Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου, Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου & Πέμπτη 20 Απριλίου 16.30-17.30
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/events/educational-drama-at-the-museum

Μια ιστορία με τυχαία σχήματα! Ίδρυμα Γουλανδρή: Δημιουργικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών την περίοδο του Πάσχα

Εργαστήριο για παιδιά 3-4 ετών και 4-5 ετών

Μια ιστορία γεννήθηκε, μα κανείς δεν ξέρει πώς! Στο δημιουργικό εργαστήριο Μια ιστορία με τυχαία σχήματα!, το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή ζητά από παιδιά ηλικίας 3-4 και 4-5 ετών να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στο έργο «Ενώ η Γη κοιμάται» που δημιούργησε ο Max Ernst εξ ολοκλήρου με τη φαντασία του.

Με αφετηρία τα λόγια του ίδιου του Max Ernst, ότι «Η ζωγραφική δεν είναι για εμένα διακοσμητική διασκέδαση ή η πλαστική επινόηση της αισθητικής πραγματικότητας. Πρέπει να είναι κάθε φορά: Εφεύρεση, ανακάλυψη, αποκάλυψη», τα παιδιά καλούνται να διηγηθούν τη δική τους πτυχή της ιστορίας, παρατηρώντας το έργο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τι θα γινόταν αν το βλέπαμε ανάποδα; Θα άλλαζε κάτι;

Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ανακαλύψουν τη δική τους οπτική και μετά αξιοποιώντας την τέχνη του κολάζ φτιάχνουν το δικό τους δίφυλλο βιβλίο με τσόχα και μαλλί, για να αποτυπώσουν τη δική τους μοναδική ιστορία.

Για παιδιά 3 και 4 ετών: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 12.00-13.00 | Τετάρτη 19 Απριλίου 10.30-11.30
Για παιδιά 4 και 5 ετών: Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 12.00-13.00

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων

Παιχνίδια στον αέρα!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-6 και 6-8 ετών

Στο έργο του Wassily Kandinsky «Και τα δύο ριγέ» αναδύονται σχήματα που η όψη τους ξεκλειδώνει τη φαντασία και μιλάει την «γλώσσα της ψυχής». Είναι άραγε ψάρια που παίζουν στα γαλανά νερά μιας απέραντης θάλασσας ή δυο βάρκες που πλέουν σε ωκεανούς και εμείς, σαν ταξιδευτές στο γαλάζιο του ουρανού, τις παρατηρούμε από ψηλά;

Στο δημιουργικό εργαστήριο του Ιδρύματος  Β&Ε Γουλανδρή Παιχνίδια στον αέρα!, για παιδιά 5-6 και 6-8 ετών, τα σχήματα και τα χρώματα του Kandinsky παίρνουν ζωή σε μια νέα διάσταση αναζητώντας την «Ισορροπία» όπως ο Jean Helion και ένας νέος «διάλογος» αναπτύσσεται στον αέρα. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να μεταφέρουν ένα δισδιάστατο έργο τέχνης στον χώρο δημιουργώντας ένα κινητό γλυπτό (mobile) που ισορροπεί σε λεπτά σύρματα και αιωρείται με μια διάθεση παιγνιώδη. Έτσι, οι φόρμες του έργου αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και με τη δύναμη του ανέμου ανακαλύπτουν κάθε φορά μια ακόμη χορευτική κίνηση.

Για παιδιά 6-8 ετών: Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 15.30-16.30
Για παιδιά 5-6 ετών: Τετάρτη 19 Απριλίου 12.00-13.00

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων

Τα μουσικά όργανα αλλιώς!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών

Γνωρίζουμε άραγε όλα τα μουσικά όργανα που υπάρχουν; Μπορούμε, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας, να δημιουργήσουμε ένα νέο μουσικό όργανο με ανακυκλώσιμα υλικά;

Στο δημιουργικό εργαστήριο «Τα μουσικά όργανα αλλιώς!», παιδιά ηλικίας 5 έως 7 ετών εμπνέονται από το καλλιτεχνικό κίνημα του Νέου Ρεαλισμού και επεξεργάζονται ένα από τα επίκαιρα ερωτήματα που απασχόλησαν τους Νέους Ρεαλιστές πριν από 60 χρόνια: γιατί να επιβαρύνουμε τη Γη, ενώ υπάρχουν τόσα υλικά γύρω μας που μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε;

Με αφετηρία τα έργα του καλλιτέχνη Arman, τα παιδιά δημιουργούν το δικό τους υπαρκτό ή και φανταστικό μουσικό όργανο χρησιμοποιώντας την τεχνική του upcycling, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την ανακύκλωση, την μεταλλαγή των απορριμμάτων και την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ζητήματα που ανέδειξε το καλλιτεχνικό κίνημα του νέου ρεαλισμού.

Για παιδιά 5-7 ετών: Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 10.30-11.45
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων: goulandris.gr/events/different-instruments-easter-5-7

Μοτίβα στο Τετράγωνο!

Εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-8 και 7-9 ετών

Μια τέχνη αφηρημένη, ακριβής, γεωμετρική και με μια αρμονία ρυθμική!

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή εμπνέεται από την μόνιμη Συλλογή του Μουσείου και καλεί τα παιδιά 6-8 και 7-9 ετών σε ένα ταξίδι στον κόσμο του Nicholas Krushenick. Πολύχρωμες γραμμές απλώνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις με ταχύτητα φωτός  και δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Στο εργαστήριο Μοτίβα στο τετράγωνο! τα παιδιά ανακαλύπτουν το κίνημα της τέχνης Pop και Op Art της δεκαετίας του ‘60 μέσα από την τεχνική της κολλαγραφίας (collagraphy). Γεωμετρικά και αφηρημένα τυπώματα πάνω σε χρωματιστές επιφάνειες δημιουργούν συνθέσεις χωρίς καμία προσχηματισμένη ιδέα. Με πρωταγωνιστή ένα τετράγωνο που σφραγίζει κάθε φορά ένα αυτοσχέδιο μοτίβο στο χαρτί, τα παιδιά δημιουργούν ρυθμικά την τελική σύνθεση του έργου τους. Τα σχήματα και οι γραμμές ζωντανεύουν με ποικίλους συνδυασμούς χρωμάτων, τόνων και υφών, πάντα με αφετηρία τα μοτίβα στο τετράγωνο.

Για παιδιά 7-9 ετών: Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου 12.15-13.45
Για παιδιά 6-8 ετών: Πέμπτη 20 Απριλίου 11.00-12.30

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔήμος Αθηναίων: Πασχαλινές εκδηλώσεις για παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή12.09.2018

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκπαιδευτικές δράσεις του Ιδρύματος: T 210 7252895. E [email protected]

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. T 210 7252895. E [email protected]

Περισσότερα από Δραστηριότητες
VIMA_WEB3b