MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριν από 42 χρόνια, πεθαίνει ο θρυλικός Τζέσε Όουενς, ο αθλητής που ταπείνωσε τον Χίτλερ

Πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 και μέσα στην καρδιά του Ναζιστικού θηρίου κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια κάνοντας τον Χίτλερ να… εξαφανιστεί από το στάδιο. Ο θρυλικός Τζέσε Όουενς, μια ημέρα σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή

Monopoli Team

Με ποδοσφαιρικούς και άκρως οπαδικούς όρους θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο Τζέσε Όουενς ήταν ο άνθρωπος που «”γλέντησε” τον Χίτλερ μέσα στο σπίτι του». Αν και στην πραγματικότητα αυτό έγινε, μια διαπίστωση με αυτούς τους όρους θα έριχνε το επίπεδο. Και δε θα ήταν και σωστό γιατί μπορεί ο Όουενς να ταπείνωσε τον Χίτλερ και τα ιδεώδη του μέσα στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας αλλά ο σπουδαίος αυτός αθλητής για πολλά χρόνια μετά την εντυπωσιακή του επίδοση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου βίωνε τον ρατσισμό στη δική του χώρα. Τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αν και πήγαινε σε διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του, έπρεπε να μπαίνει από τις πίσω πόρτες διότι ήταν μαύρος.

Ο σπουδαίος Τζέσε Όουενς, ο άνθρωπος που έκανε σμπαράλια τα περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, πέθανε μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜε την πένα της συγγραφέως: Τέσυ Μπάιλα, “Λέγε με Ισμαήλ”12.09.2018

Ποιος ήταν ο Τζέσε Όουενς

Ο Τζέσε Όουενς γεννήθηκε μαύρος και στην Αλαμπάμα τον Σεπτέμβριο του 1913. Με τις λέξεις «μαύρος» και «Αλαμπάμα» μαζί στην ίδια πρόταση γίνεται εύκολα κατανοητό πως δεν υπάρχουν ξέγνοιαστα και χαρούμενα παιδικά χρόνια. Δεν υπάρχει εύκολη ζωή.

Μεγαλωμένος μέσα στην ανέχεια, από τα 7 του χρόνια έπρεπε να περνάει πολλές ώρες καθημερινά στα χωράφια προκειμένου να μαζεύει βαμβάκι. Και πιθανότατα η ιστορία μας θα τελείωνε κάπου εδώ αν το 1922 ο πατέρας του δεν αποφάσιζε να πάρει την οικογένεια του από την Αλαμπάμα και να μεταναστεύσει στο Κλίβελαντ του Οχάιο προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦύγαμε για Χαβάη, την πατρίδα των πρώτων τρανς της πόλης12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b