MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες και εκθέσεις: 5 προτάσεις για την Τρίτη 28 Μαρτίου

Κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές συναντήσεις, και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Το Ικρίωμα: Μια εικαστική εγκατάσταση του Georges Salameh στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Monopoli Team

Κινηματογραφικές Προβολές

1. 23 Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Πλούσιο προγραμμα με ταινίες και εκδηλώσεις

Orlando, ma Biographie Politique

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο. Το πρόγραμμα, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.
21-29 Μαρτίου 2023 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 € | Προπώληση: viva.gr
Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑDreamland: Ένα φεστιβάλ πειραματικού και ποιητικού κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη12.09.2018

Εκθέσεις

2. «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος»: Έκθεση στην Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα παρουσιάζει έκθεση με τίτλο «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος» στην Πτέρυγα Μακρυγιάννη, από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, σε επιμέλεια της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Μαρίας Γεωργοπούλου και του Σίμου Ζένιου, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Αναπληρωτή Διευθυντή στο Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη Μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού στο  UCLA. Τα εικαστικά έργα του Μανώλη Χάρου και η επιλογή και παρουσίαση κειμένων που εκδίδονται με χαρακτικά σε σύγχρονες βιβλιοφιλικές εκδόσεις (artist book), καθώς και έργα μικτών τεχνικών σε μεγάλες διαστάσεις, προσκαλούν το κοινό να επισκεφτεί και να ξανασκεφτεί το νεανικό έργο του Δ. Σολωμού. Το εικαστικό κομμάτι της έκθεσης, έργο του Μανώλη Χάρου, πλαισιώνεται με χειρόγραφα του Σολωμού και με σπάνιες εκδόσεις και υλικό (έντυπα βιβλία, περιοδικός τύπος, επιστολές, μεταφράσεις) από τις συλλογές της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Ακαδημίας Αθηνών και του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων για το σολωμικό έργο, την ποίηση του επαναστατημένου ελληνισμού και τις έριδες για τη γλώσσα.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 30 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 12:00 – 18:00 & Πέμπτη: 12:00 – 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Σουηδίας 54, Κολωνάκι. Τηλέφωνο: 210 – 72.10.536.

3. Sanctuary City: Το νέο έργο της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη στο «Θεατράκι» της Φωκίωνος Νέγρη

Το «Sanctuary City» είναι ένα νέο έργο της εικαστικού Ειρήνης Λιναρδάκη, το οποίο ενεργοποιείται στον δημόσιο χώρο της Κυψέλης –στην οδό Φωκίωνος Νέγρη στις 28, 29 και 30 Μαρτίου– και συνοδεύεται από ένα δημόσιο πρόγραμμα συζητήσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό έργο κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο αναπτύχθηκε με τη συμβολή παιδιών και νέων τόσο από τις ήδη εδραιωμένες όσο και από τις νεοαφιχθείσες κοινότητες του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στον όρο που χρησιμοποιούνταν στις αρχαίες ελληνικές δημοκρατίες για τους ιερούς τόπους, ενώ επίσης σχολιάζει τη δικαιοδοσία που έχουν οι τοπικές αρχές –και ιδιαίτερα της Βόρειας Αμερικής– να υπονομεύουν τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση. Η λέξη «sanctuary», η οποία μεταφράζεται ως ιερό, άδυτο, άσυλο ή καταφύγιο, περιγράφει τελικά τον τόπο που οι άνθρωποι είχαν και έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν ανά πάσα στιγμή, ακόμα και αν στις μέρες μας αυτό το δικαίωμα συχνά καταστρατηγείται από την αφιλόξενη μεταναστευτική πολιτική.
Διάρκεια έκθεσης: 28-30 Μαρτίου 2023
Ωράριο: 28/3 16:00 – 20:00 και 29-30/3 10:00 – 20:00
«Θεατράκι», Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου, Κυψέλη, Αθήνα

4. ΚΠΙΣΝ: Οι ακτιβίστριες καλλιτέχνιδες Guerrilla Girls στο πρώτο «ελληνικό» φεστιβάλ WOW – Women of the World

Guerrilla Girls

Στο πλαίσιο πρώτου φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται τις Guerrilla Girls, μία διεθνώς αναγνωρισμένη κολεκτίβα ανώνυμων καλλιτέχνιδων ακτιβιστριών που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους και όλα τα φύλα. Έως τις 20 Απριλίου, στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), παρουσιάζεται, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και σε επιμέλεια Ερατώς Κουτσουδάκη, η έκθεση με τίτλο «Η Τέχνη της Κακής Συμπεριφοράς» με 38 έργα συνολικά από όλα τα πρότζεκτ των Guerrilla Girls (αφίσες, δράσεις, αυτοκόλλητα, καρτ-ποστάλ, βίντεο) που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διακρίσεων ευρύτερα και ειδικότερα στον χώρο της Τέχνης. Παράλληλα, τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 18.30 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος οι Guerrilla Girls θα μιλήσουν για τις φυλετικές και εθνοτικές προκαταλήψεις καθώς και για τη διαφθορά στον χώρο της Τέχνης αλλά και πέρα από αυτόν. Τόσο η ομιλία όσο και η έκθεση ανιχνεύουν την ιστορία της ομάδας μέσω των παρεμβάσεων και των «Ανακοινώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας» (“Public Service Announcements”) που έχουν κάνει από το 1985 ως το 2015.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαρτίου – 20 Απριλίου
Ωράριο: 10.00 – 21.00
Είσοδος ελεύθερη
Αίθριο 4ου ορόφου, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). | Πληροφορίες: https://www.snfcc.org/

5. Το Ικρίωμα: Μια εικαστική εγκατάσταση του Georges Salameh στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Το Ικρίωμα: Μια εικαστική εγκατάσταση του Georges Salameh στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Sweeper, 2004, εκτύπωση σε plexiglass, 90×135εκ.

«Το Ικρίωμα», μια εικαστική εγκατάσταση του Georges Salameh, παρουσιάζει το Ίδρυμα Θεοχαράκη έως τις 26 Μαΐου, σε επιμέλεια Νατάσσας Χριστιά. Στην εικαστική εγκατάσταση «Το Ικρίωμα», ο Georges Salameh χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο σμιλεύεται η μνήμη με τα θραύσματα της λήθης που την περιβάλλουν, και μαζί τους, η ατομική και συλλογική υπαρξιακή μας αντίφαση. Το «Ικρίωμα» προσκαλεί το κοινό σε μια σειρά ασκήσεων ενσυναίσθησης που αφορούν μνημονικές λειτουργίες καθίζησης και ανάδυσης του τραύματος και που επιτυγχάνονται, όχι μόνο μέσα από την περιήγηση στην εγκατάσταση, αλλά και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν εργαστήρια, προβολές και performance, μεταξύ άλλων.
Διάρκεια Έκθεσης: Από 16 Μαρτίου έως 26 Μαΐου 2023
Ωράριο: Τρίτη/Τετάρτη/Παρασκευή: 10:00 – 17:00. Πέμπτη: 17:00 – 21:00.
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑWOW – Women of the World: Προβολές ταινιών από γυναίκες δημιουργούς στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b