MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Aνοίγει ξανά το Εθνικό Θέατρο

Πότε λήγει η κατάληψη του κτιρίου Τσίλερ και πότε δρομολογείται η έναρξη των παραστάσεων.

KEIMENO: Στέλλα Χαραμή | 21.03.2023

Λήγει την Πέμπτη 23 Μαρτίου η κατάληψη του κτιρίου Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου από τους σπουδαστές των δραματικών σχολών. Ακολουθώντας τη γραμμή των σπουδαστών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, το συντονιστικό της κατάληψης Τσίλερ παραδίδει τα κλειδιά στη διοίκηση του Εθνικού το πρωί της προσεχούς Πέμπτης. Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης στις 19.00 το σώμα των σπουδαστών της κατάληψης διοργανώνει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για τη συνέχιση των δράσεων τους.

Συνάμα, όπως τονίζουν, διεκδικούν τη θέση τους στο θεσμό του Εθνικού μέσα από την παραχώρηση αιθουσών με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων από το σύνολο των σπουδαστών-σπουδαστριών των δραματικών σχολών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η κατάληψη του Ρεξ, ωστόσο – που έχει πάρει άλλη μορφή τις τελευταίες εβδομάδες – είναι άγνωστο αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα του συντονιστικού του Τσίλερ ή αν το κτίριο θα παραμείνει κλειστό.

Το έργο του Τόνι Κούσνερ “Ενα σπίτι φωτεινό σαν μέρα” σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου κάνει πρεμιέρα στις 30 Μαρτίου.

Επιστροφή στο ρεπερτόριο

Με δεδομένη την απελευθέρωση του κτιρίου την Πέμπτη, η διοίκηση του Εθνικού δεν μοιάζει διατεθειμένη να χάσει ούτε μια μέρα αποχής από το ρεπερτόριο της. Υπολογίζεται, άλλωστε, πως τα έσοδα που έχουν χαθεί από τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι καταλήψεις, ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι «Βρυκόλακες» του΄Ιψεν σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή την Πέμπτη 23 Μαρτίου ενώ η καινούργια παραγωγή της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος» «Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Γιάννη Μόσχου θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου. Επίσης, η νέα παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του κτιρίου Τσίλερ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά δρομολογείται να ξεκινήσει στις 20 Απριλίου.

Από την “Σπασμένη στάμνα” του Κλάιστ με τους Νίκο Χατζόπουλο και Μάρθα Φριντζήλα.

Η “Στάμνα” δεν ξανακολλάει

Πληροφορίες αναφέρουν πως, προκειμένου να επανέλθει για δύο παραστάσεις η «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάϊστ σε σκηνοθεσία των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου – στο πλαίσιο ενός show case που θα διοργανωθεί την επόμενη εβδομάδα – το Εθνικό, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των συντελεστών, ζήτησε από το ΣΕΗ την, κατ’ εξαίρεση, ανανέωση των συμβάσεων των ηθοποιών για πέντε ημέρες. Φαίνεται, όμως, πως το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αρνήθηκε να συμφωνήσει στην πρόταση αυτή, με αποτέλεσμα η «Στάμνα» να αρκεστεί στην ξαφνική διακοπή της, εξαιτίας της κατάληψης.

Τα σενάρια για το Ρεξ

Την ίδια ώρα, και σε περίπτωση που το κτίριο Ρεξ επιστρέψει και αυτό στην κανονική του λειτουργία, η παράσταση του Νίκου Καραθάνου (σε κείμενα Λένας Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή) «Μια νύχτα στην Επίδαυρο» θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Απριλίου. Νωρίτερα, την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα ανέβει στην Πειραματική Σκηνή η παράσταση του Μάριο Μπανούσι «Goodbye Lindita». Βεβαίως, αν το Ρεξ εξακολουθήσει σε κατάληψη, η παραγωγή της Πειραματικής θα φιλοξενηθεί σε χώρο της Πειραιώς 260.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b