MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Λίντια Πόετ: Ποια ήταν η πρώτη Ιταλίδα δικηγόρος που ενέπνευσε την νέα σειρά του Netflix;

Η νέα σειρά του Netflix «O Νόμος της Λίντια Πόετ», βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων του κοινού. Ήταν όμως έτσι όπως μας την συστήνει η πλατφόρμα η Ιταλίδα δικηγόρος που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια;

Photo Credits: Netflix
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

«Ο Νόμος της Λίντια Πόετ» έχει εδώ και 1 βδομάδα κερδίσει το ενδιαφέρον των συνδρομητών του Netflix, εκθρονίζοντας ήδη από τις πρώτες μέρες άλλες δημοφιλείς σειρές της πλατφόρμες, όπως το You.

Η νέα αυτή σειρά 6 μόλις επεισοδίων ακολουθεί τη Λίντια Πόετ, η οποία προσπαθεί να ασκήσει το επάγγελμα της δικηγορίας στην Ιταλία του 19ου αιώνα. Ο ανδροκρατούμενος κλάδος που έχει επιλέξει δεν φαίνεται να είναι καθόλου φιλόξενος, ενώ οι απόψεις εκείνης της εποχής για τις εργαζόμενες γυναίκες γενικότερα είναι σίγουρα οπισθοδρομικές.

Η ίδια όμως παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να κατακτήσει τον σεβασμό των συναδέλφων της και να αποδείξει πως το φύλο δεν έχει καμία απολύτως σημασία στον κλάδο της δικηγορίας και φυσικά δεν αποτελεί κάποιον δείκτη ικανότητας σε κανένα τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο “You” επέστρεψε στο Netflix: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη νέα σεζόν12.09.2018

Photo Credits: Netflix

Με διασκεδαστική ματιά, η σειρά του Netflix ακολουθεί τη Λίντια στο ταξίδι της χειραφέτησής της, κάθε φορά και με μία διαφορετική υπόθεση/μυστήριο που προσπαθεί να λύσει. Μαζί με τον αδερφό της, Ενρίκο Πόετ, προσπαθεί να «ξεφύγει» από τις προκαταλήψεις της εποχής και να ξετυλίξει το νήμα κάθε νέου μυστηρίου που προκύπτει, την αλήθεια πίσω από το οποίο μόνο η ίδια μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα, παρότι κάποιοι θέλουν να πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.

Με τη Ματίλντα ντι Αντζέλις ως Λίντια Πόετ, τον Εντουάρντο Σκαρπέτα ως Γιάκοπο, δημοσιογράφο και σύμμαχο της και τον Πιερ Λουίτζι Παζίνο ως Ενρίκο, αδερφό και επίσης σύμμαχό της στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η ιταλική σειρά που πρόσφατα προσγειώθηκε στο Netflix δεν βρίσκεται σχεδόν καθόλου μακριά από την πραγματικότητα, καθώς η Λίντια Πόετ ήταν η πρώτη Ιταλίδα δικηγόρος, που όχι μόνο πάλεψε για το δικαίωμά της να εργάζεται ως δικηγόρος, αλλά έδειξε τον δρόμο και για άλλες χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως που άρχισαν να σπάνε τα δεσμά των πατριαρχικών προκαταλήψεων.

Ποια ήταν η Λίντια Πόετ;

Όπως βλέπουμε και στη σειρά, η Λίντια Πόετ γεννήθηκε το 1855 σε ένα μικρό χωριό των ιταλικών Άλπεων και σε ηλικία 26 ετών αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο για να γίνει δικηγόρος, κάτι που μέχρι τότε καμία άλλη γυναίκα δεν είχε τολμήσει.

Τρία χρόνια μετά, έχοντας πάρει το πτυχίο της και έχοντας ήδη κάνει την πρακτική της άσκηση για 3 μήνες, ο δικηγορικός σύλλογος της Ιταλίας αποφασίζει μετά από παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα του Βασιλείου της Ιταλίας να της αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, χωρίς βέβαια να είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα για να δικαιολογηθεί μία τέτοια πράξη, αν και για πολλούς, το να έχεις γεννηθεί γυναίκα εκείνη την εποχή και να θες να ακολουθήσεις μία «ανδροκρατούμενη» καριέρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και εγκληματική ενέργεια!

Η Λίντια Πόετ δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να παλεύει για τα δικαιώματά της μέχρι να της επιστραφεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματός της και να αρχίσουν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί της να τη σέβονται. Μέχρι τότε βέβαια, συνέχιζε να ασκεί το επάγγελμα της με την πολύτιμη βοήθεια του αδερφού της, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να παραστεί στο δικαστήριο, ήταν όμως στην πραγματικότητα το πρόσωπο πίσω από την υπεράσπιση δεκάδων κατηγορουμένων.

Ο δύσκολος αγώνας της δικαίωσης της ολοκληρώθηκε 20 ολόκληρα χρόνια μετά, το 1920, όταν η Πόετ ήταν 65 ετών. Τελικά, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και με την ηχηρή πλειοψηφία της κοινής γνώμης να είναι υπέρ της κατάργησης των προκαταλήψεων που υπήρχαν σε αρκετά επαγγέλματα, επιτράπηκε με νόμο και στις Ιταλίδες να κατέχουν ορισμένα δημόσια αξιώματα που μέχρι πρότινος ανήκαν μόνο σε άνδρες.

Η Λίντια Πόετ, μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου του 1949 που άφησε την τελευταία της πνοή, δεν σταμάτησε να μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών σε διεθνές επίπεδο και να παλεύει για την ισότητα των δύο φύλων σε κάθε επίπεδο και τομέα, γράφοντας τη δική της ιστορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRed Rose: Η νέα σειρά του Netflix που θα σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου12.09.2018

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b