MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  Ίδρυμα Ωνάση: Νέες ιδέες και νέες εμπειρίες με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες

  Έναν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό όπου ο Γιαννούλης Χαλεπάς «συναντάει» τις νέες τεχνολογίες, ένα εργαστήριο για τα «μυστικά» των βιβλίων, ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δωρεά οργάνων και παρουσίαση δύο οδηγών θετικής γονεϊκότητας, περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση, στο ξεκίνημα της χρονιάς.

  Ίδρυμα Ωνάση
  Monopoli Team

  Το 2023 ξεκινάει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση να υπόσχονται νέες ιδέες και νέες εμπειρίες για όλες τις ηλικίες. Αν είστε εκπαιδευτικοί ή μαθητές, πάρτε μέρος σε εργαστήρια που αποκαλύπτουν τα μυστικά των βιβλίων αλλά και στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που φέρνει κοντά τη γλυπτική του Γιαννούλη Χαλεπά με τις νέες τεχνολογίες. Δείτε πώς οι «Οργανούληδες» μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών του Δημοτικού, ενώ αν είστε νέοι γονείς ή εργάζεστε με μικρά παιδιά, παρακολουθήστε με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών θετικής γονεϊκότητας για τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού, που θα ορίσουν τόσο τη ζωή του όσο και τη δική σας μαζί του.

  Για γονείς | Παρουσίαση εκπαιδευτικών οδηγών για τη θετική γονεϊκότητα στα πρώτα κρίσιμα χρόνια

  Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, από το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
  Σάββατο 28.01.2023 | 12:00-14:00
  Απευθύνεται σε: Γονείς, γιατρούς, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και σε όποιον άλλον, επαγγελματία ή μη, έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθήσει.

  Με στόχο την υποστήριξη των νέων γονέων και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών για την ανάπτυξη των παιδιών και την ενίσχυση της σχέσης τους με τους γονείς.

  Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει; Πότε πρέπει να περπατήσει; Γιατί δεν με ακούει; Πρέπει να το τιμωρήσω ή όχι; Είμαι κακός γονέας; Τα πολλά «μπράβο» κάνουν τα παιδιά κακομαθημένα; Πείτε μου τι να κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου!

  Κανένας άνθρωπος δεν είναι προετοιμασμένος για τον σημαντικότερο –ίσως– ρόλο της ζωής του. Λένε, εξάλλου, πως γονέας δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. Όσο αγχωτικό κι αν φαντάζει αυτό, την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά για όλους τους γονείς.

  Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την υποστήριξη των νέων γονέων, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών –που δημιούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή– φιλοδοξώντας να στηρίξει τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής τους πορείας με τα παιδιά τους.

  Με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία, γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες της υγείας και της εκπαίδευσης, φοιτητές, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα αναμενόμενα «επιτεύγματα» των παιδιών, ή αλλιώς τα ορόσημα της ανάπτυξης, τους τρόπους ενίσχυσης των δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο γονεϊκότητας (good enough parenting), απαλλαγμένο από το βάρος του «τέλειου», του «λάθους» και της τιμωρίας, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση με βασική ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νένη Περβανίδου. Η παρουσίαση θα κλείσει με ερωτήσεις και συζήτηση του κοινού με την κυρία Περβανίδου.

  Πρόγραμμα
  • 12:00-12:10 | Καλωσόρισμα
   Χριστίνα Κανακά-Gantenbein, Καθηγήτρια-Διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
   Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια και Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση
  • 12:10-12:40 | Βασικές αρχές της ανάπτυξης του παιδιού
   Νένη Περβανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής στην A΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»
  • 12:40-13:30 | Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού
   Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Επιστημονική Συνεργάτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ψυχολόγος Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας Πειραιά Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.
  • 13:30-14:00 | Ερωτήσεις – Συζήτηση με το κοινό

  Συντονισμός: Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση
  Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Κορίνα Δευτεραίου, Δέσποινα Μαρτή, Τζίνα Παπαμιχαήλ, Ελεάννα Σεμιτέλου
  Χώρος: Με φυσική παρουσία στο Χωρέμειο Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» | Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

  Για τη συμμετοχή σας

  Η συμμετοχή, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, είναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω συμπλήρωσης της φόρμας εγγραφής.
  Περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/presentation-positive-parenting-during-the-crucial-early-years

  Συνεργασίες

  Για σχολεία | Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός | Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς

  15.11.2022 – 31.05.2023

  Απευθύνεται σε: Σχολικές ομάδες που ανήκουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού υπό την επίβλεψη ενός επικεφαλής εκπαιδευτικού

  Γνωρίστε τον κόσμο της ιστορίας της νεοελληνικής γλυπτικής και δημιουργήστε ψηφιακά έργα με έμπνευση τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Ιστορία, τέχνη, φαντασία και νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία για να διεκδικήσετε έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.

  Μαθητές από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δημιουργικά τη μυθιστορηματική ζωή και το εμβληματικό έργο του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Αξιοσημείωτα σχέδια, εκμαγεία, αριστουργηματικά γλυπτά, προσωπικά αντικείμενα, κατάστιχα και σπάνιο αρχειακό υλικό εισβάλλουν στη σκέψη και στην τάξη σας για να γίνουν κάτι νέο.

  Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της τέχνης και το χτες συναντούν τις νέες τεχνολογίες και τις ιδέες εφήβων για το πώς σήμερα μπορούν να γίνουν εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας, ψηφιακά παιχνίδια και ψηφιακές ιστορίες.

  Φτιάξτε τη δική σας σχολική ομάδα, εμπλουτίστε τις ιστορικές γνώσεις των μαθητών και μαθητριών σας και αφεθείτε στη δημιουργικότητα της νέας γενιάς δίνοντάς της την ευκαιρία να αναπτύξει νέες ψηφιακές δεξιότητες με έμπνευση έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες της Ελλάδας.

  Κατεβάστε την προκήρυξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μαθητικού διαγωνισμού.
  Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του διαγωνισμού
  Δείτε το υλικό του διαγωνισμού στην πλατφόρμα Classroom.
  Αίτηση συμμετοχής σχολικής ομάδας | Αʹ φάση.

  Φτιάξτε την ομάδα σας και στείλτε την ψηφιακή σας πρόταση έως την Παρασκευή 10/02/2023 μέσω της πλατφόρμας https://classroom.onassis.org/course/index.php?categoryid=12
  Χώρος: Διαδικτυακά, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

  Πληροφορίες: Τ.: 210 3713000
  E-mail: [email protected]

  Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/hack-the-art-yanoulis-halepas

  Για Σχολεία | Ξετυλίγοντας την Ιστορία του Βιβλίου

  15.11.2022 – 31.05.2023
  Απευθύνεται σε: Μαθητές/Μαθήτριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου

  Αν σου αρέσουν τα ταξίδια στον χρόνο, έχεις καλλιτεχνική φύση, σε ενδιαφέρουν οι χειροτεχνίες και η ιστορία των έντυπων βιβλίων, τότε τα 4 εργαστήρια του προγράμματος αυτού είναι ιδανικά για εσένα και την τάξη σου.

  Ανάμεσα στις σελίδες, τα εξώφυλλα, το χαρτί, το μελάνι και τις κλωστές, μυστικά αιώνων περιμένουν να τα κάνεις δικά σου. Ανακάλυψε μια ιστορία που δεν διαβάζεται, αλλά και τέχνες που δεν τις κοιτάς. Δημιούργησε, διακόσμησε, διάσωσε, μάθε να χαράζεις, να δένεις, να συντηρείς και λάβε μέρος σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων.

  Διαδικασία αίτησης και επιλογής:

  Η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης ενδιαφέροντος δεν εξασφαλίζει αυτομάτως μια θέση στη δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  Πληροφορίες: Τ.: 210 3713000
  Email: [email protected]

  Διαβάστε περισσότερα: https://www.onassis.org/el/whats-on/unfolding-the-history-of-books-2022-2023

  Για σχολεία | Οι «Οργανούληδες» Πάνε στο Δημοτικό Σχολείο

  19.10.2022 – 10.05.2023
  Απευθύνεται σε: Μαθητές/Μαθήτριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους δασκάλους και τις δασκάλες τους

  Αυτός ο κόσμος συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να είναι γεμάτος υπερήρωες που σώζουν ζωές. Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο.

  Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;

  Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας). Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.

  Συντελεστές

  Ένα πρόγραμμα υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
  Δημιουργός: Roydon Turner, All Good Co. (CIC)

  Τρόπος Διεξαγωγής

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να το επιλέξουν οι επισκέπτες υγείας και οι δάσκαλοι των Δημοτικών Σχολείων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις (Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023) από μεικτό κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Ιδρύματος Ωνάση.

  Σκοπός του Προγράμματος:
  • Γνώση και κατανόηση των βασικότερων οργάνων του σώματος, της λειτουργίας τους και της φροντίδας τους.
  • Εξοικείωση με τις έννοιες της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης.
  • Εκπαίδευση στη χρήση της παρουσίασης από τους εκπαιδευτικούς.
  • Καθοδήγηση για τις απαντήσεις στα ερωτήματα των μαθητών.

  Μεθοδολογία του Προγράμματος:
  • Παρουσίαση στα σχολεία από εκπαιδευτικούς και επισκέπτες υγείας.
  • Μηνιαίες διαδικτυακές παρουσιάσεις.
  • Εκπαιδευτικά webinars πάνω στη χρήση της παρουσίασης για εκπαιδευτικούς, επισκέπτες υγείας και γονείς.

  Προϋποθέσεις Συμμετοχής:

  Να είστε εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, επισκέπτης υγείας ή και γονέας που ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜέγαρο: Μικροί και μεγάλοι «βουτάμε» στον κόσμο της μουσικής και των τεχνών με βιωματικές δράσεις για όλους12.09.2018

  Διαδικασία αίτησης και επιλογής:

  Συμπληρώνετε τη φόρμα της αίτησης συμμετοχής.
  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
  Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία απευθυνθείτε στο [email protected] με θέμα «Οργανούληδες»

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

   Δείτε τον κατάλογο εκπαιδευτικών προγραμμάτων εδώ:

  https://issuu.com/stegi.onassis.cultural.centre/docs/education_22_23_1611_issuu_singles

   Διαβάστε περισσότερα εδώ:

  https://www.onassis.org/el/initiatives/onassis-educational-programs/educational-programs-br-2022-2023

  Περισσότερα από Δραστηριότητες