MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Έρκυνα: Ο μυθικός ποταμός με το μαγευτικό τοπίο δίπλα στην Αθήνα

Ο ποταμός της Έρκυνας με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας προσδίδει στην πόλη της Λιβαδειάς μια ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Τρεχούμενα νερά, μικροί καταρράκτες και τεράστια πλατάνια συνθέτουν έναν μικρό παράδεισο, δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.

Foto di kazuend su Unsplash
Monopoli Team

Τι θα λέγατε για μια εξόρμηση σε μια καταπράσινη όαση με τρεχούμενα νερά, μικρούς καταρράκτες και τεράστια αιωνόβια πλατάνια; Κι όμως, αυτό το μέρος δεν βρίσκεται σε κάποιο δάσος, αλλά στην καρδιά της Λιβαδειάς. Ο ποταμός της Έρκυνας με τις πηγές του στην περιοχή της Κρύας είναι ένας υπέροχος προορισμός για σύντομες αποδράσεις το Σαββατοκύριακο σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα (140 χλμ.). Πάρτε την παρέα ή την οικογένεια, φορτίστε τα κινητά σας και ετοιμαστείτε για πολλές φωτογραφίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌντρεϊ Χέπμπορν: Η σκληρή ζωή της σπουδαίας ηθοποιού και ανθρωπίστριας12.09.2018

Ένα μαγικό μέρος στη Λιβαδειά

Ο ποταμός Έρκυνα με το μαγευτικό τοπίο του είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Λιβαδειά. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ποτάμια της Ελλάδας με ονομασία θηλυκού γένους (η Αράπιτσα στη Νάουσα και η Νέδα στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας είναι από τα πιο γνωστά). Στην ελληνική μυθολογία η Έρκυνα, κόρη του Τροφωνίου και φίλη της Περσεφόνης, ήταν νύμφη μιας ομώνυμης πηγής. Στα νερά της έρχονταν να λουστούν όλοι οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση. Μάλιστα, μέσα στο ποτάμι υπάρχει σε ένα βράχο η προτομή της νύμφης.

Τα ορμητικά νερά του ποταμού χρησίμευαν τον 19ο αιώνα, ώστε να κινούνται οι τροχοί των μύλων και οι μηχανές των εργοστασίων, συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Στις δύο όχθες του στήθηκαν πιεστήρια, νηματουργεία, κλωστήρια, αλευρόμυλοι και νεροτριβές. Σήμερα, ο Νερόμυλος και η Νεροτριβή αποτελούν δύο χαρακτηριστικά κτήρια εκείνης της εποχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠωλ Σεζάν: Οι διάσημοι πίνακες του ζωγράφου που ύμνησε την ομορφιά της φύσης12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b