MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Οι Εκκλησιάζουσες, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα επιστρέφουν για καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Καλοκαίρι 2023. Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αλέξανδρου Ρήγα επιστρέφουν για μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Monopoli Team

Καλοκαίρι 2018. Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» σε μετάφραση Πολύβιου Δημητρακόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα εμφανίστηκε εκείνο το καλοκαίρι να μάς προτείνει τον Αριστοφάνη μέσα από μία καθαρή ανάγνωση, ως επιλογή διασκέδασης, προβληματισμού, σκέψης και πραγματικής κωμωδίας.

Καλοκαίρι 2023. Οι «Εκκλησιάζουσες» του Αλέξανδρου Ρήγα επιστρέφουν για μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αριστοφάνη, που αγαπήθηκε όσο λίγες θεατρικές παραστάσεις στην παγκόσμια σκηνή και έχει απογειωθεί γνωρίζοντας ανεβάσματα ανά τον κόσμο από θιάσους όλων των εθνικοτήτων, προσγειώνεται για άλλη μία φορά στη χώρα του δημιουργού του και ετοιμάζεται για τη νέα του επιτυχία.

Οι «Εκκλησιάζουσες» είναι μία από τις  εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μία κωμωδία που ασχολείται ασφαλώς με τη Δημοκρατία, αλλά αυτή τη φορά, φέρνει ως λύση τις γυναίκες. Μία κωμωδία που τολμά να τα βάλει με τους άντρες. Που τολμά να δώσει το βήμα και τη σκηνή στις γυναίκες. Αν θα αντέξουν βέβαια, θα μάς πει ο Αριστοφάνης…

«Εκκλησιάζουσες Αρ Μπακ»

Οι γυναίκες ντύνονται άντρες, παρεισφρέουν στην Εκκλησία του Δήμου και με αρχηγό τη γοητευτική συντρόφισσα Πραξαγόρα, καταφέρνουν δημοκρατικά… νομότυπα και παρανόμως, να καταλάβουν τη δημοκρατία!

Τέλος οι άντρες από τα αξιώματα. Τέλος οι αδικίες. Τέλος οι λάθος αποφάσεις.

Η δικαιοσύνη θα βασιλέψει. Η Πραξαγόρα θα διαδώσει παντού και με νόμο την κοινοκτημοσύνη. Και όχι μόνο αυτή την απλή, την παλιακιά κομμουνιστική κοινοκτημοσύνη. Όχι! Η κοινοκτημοσύνη της πολιτείας της Πραξαγόρας έχει και σεξουαλικές – ανθρωπιστικές προεκτάσεις, καθώς οι γυναίκες με νόμο θεσπίζουν και προασπίζουν την πολυπόθητη και πολυτάραχη ανά τους αιώνες των αιώνων, αμήν… σεξουαλική ελευθεριότητα. Τέλος τα παλιά!

Τώρα οι γυναίκες έχουν το λόγο. Και σύντομα θα πρέπει και αυτές να λογοδοτήσουν… για τα παλιά δεινά, που δεν τελειώνουν, αλλά και τα νέα που συνεχώς γεννιούνται (Γυναίκες είναι, θα γεννήσουν θα μου πεις…).

Ο Αριστοφάνης προτείνει την ισότητα, εξαίρει τη δημοκρατία προπαγανδίζοντάς την, προλαβαίνει τον φεμινισμό και το Netflix… κατά πολλούς αιώνες, στήνοντας ένα σχεδόν αστυνομικό σκηνικό με παρασκηνιακές παράλληλες δράσεις.

Οι «Εκκλησιάζουσες» μάς θυμίζουν ότι το χιούμορ και η κωμωδία είναι άρρηκτα δεμένα με την ευφυΐα, με τον πολιτισμό, με την εξέλιξη, με το ίδιο το dna των αρχαίων ελληνικών πόλεων.

Αυτές τις Εκκλησιάζουσες, τις αρχαίες, μα τόσο μοντέρνες, τις πολιτικοποιημένες μα αληθινά αθώες, τις ατίθασες, τις ανέμελες, τις δυνατές, τις προφητικές… προσκαλεί πίσω στη σκηνή για να τις επανασυστήσει και υπενθυμίσει στο θεατρικό κοινό ο Αλέξανδρος Ρήγας το καλοκαίρι του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠάκο Γιούνκε, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Παπακώστα στο Θέατρο 10412.09.2018

Οι Εκκλησιάζουσες επιστρέφουν κατευθείαν από την Αρχαία Αθήνα του 400π.Χ. με μία σημαντική όμως προσθήκη. Είναι διανθισμένες με μουσικές από όλη την Ελλάδα. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως κάλαντα και διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά  και Κρητικά τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς, σε τέμπο τσάμικο, καλαματιανό και βαλκανικό, αλλά και σε μικρασιάτικα ταξίμια.

Οι Εκκλησιάζουσες τραγουδούν, χορεύουν, φλερτάρουν (διακριτικά και αδιάκριτα) και έχουν ατελείωτο κέφι να μοιραστούν και να μάς ανεβάσουν, στη σκηνή και στα όνειρα…

«Κωμωδία θα πεί, να ΄ρθει και μια δημοκρατία που να μη φέρει δίκη…».

Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, ο έρωτας, το σεξ, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους.

Το cast και το πρόγραμμα των παραστάσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Έρχεται το καλοκαίρι του 2023.

Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Μουσική εμπνευσμένη από το Βυζάντιο και τη Δημοτική Παράδοση (με γνωστά δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα).

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b