MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Καιρός: Πυκνές ομίχλες στην Ελλάδα – Το meteo εξηγεί το φαινόμενο

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες.

Photo by Nathan Anderson on Unsplash
Monopoli Team

Ομίχλη ακτινοβολίας δημιουργείται τις πρωινές ώρες σε οροπέδια και λεκανοπέδια στην Ελλάδα, εξαιτίας της απουσίας ισχυρών ανέμων στα Βαλκάνια. Η ομίχλη ακτινοβολίας δημιουργείται τις βραδινές ώρες εξαιτίας της ψύξης της επιφάνειας της Γης (λόγω ακτινοβολίας θερμότητας στο διάστημα) καθώς ψύχεται και ο υπερκείµενος του εδάφους αέρας που περιέχει υδρατμούς, και η ψύξη του υγρού αέρα οδηγεί σε συμπυκνώσεις (ομίχλη).

Σε μερικές περιοχές της χώρας μας η ομίχλη δεν διαλύεται την ημέρα (κυρίως τους χειμερινούς μήνες όταν η ηλιακή ακτινοβολία είναι ασθενής), και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή και πολλές συνεχόμενες ημέρες. Η θερμοκρασία έτσι, διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγράφοντας πολύ μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος.

Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο οροπέδιο της Πελαγονίας στη Φλώρινα, καθώς και στο οροπέδιο του Νευροκοπίου στη Δράμα, σύμφωνα με το meteo. Σε δορυφορικές εικόνες από τον Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, διαπιστώνεται πως η ομίχλη εντοπίζεται στα πρώτα μερικά δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Κύκλος των χαμένων ποιητών: Οι νέοι πρωταγωνιστές μάς συστήνονται12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b