MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Βραβεία Σεζάρ: Απαγορεύεται από φέτος η είσοδος σε όσους έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική βία

Εν αναμονή της 48ης τελετής απονομής, η γαλλική Ακαδημία Σεζάρ απαγορεύει την είσοδο σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, οι οποίοι είτε έχουν κατηγορηθεί, είτε έχουν καταδικασθεί για σεξουαλική βία.

Photo: Twitter/Académie des Arts et Techniques du Cinéma
Monopoli Team

Μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, η Γαλλική Ακαδημία Σεζάρ προέβη, κατόπιν ψηφοφορίας, στην απόφαση να μην προσκαλέσει, στην 48η τελετή απονομής των Βραβείων Σεζάρ, άτομα, τα οποία είτε έχουν κατηγορηθεί με επίσημη καταγγελία, είτε έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική βία.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε κανέναν τέτοιον ηθοποιό, σκηνοθέτη, παραγωγό ή άλλο επαγγελματία της κινηματογραφικής βιομηχανίας δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στις εκδηλώσεις της Ακαδημίας Σεζάρ. Ωστόσο, θα μπορούν να βρίσκονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες, ακόμη και να κερδίσουν κάποιο από τα βραβεία, αν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το παραλάβουν αυτοπροσώπως ή κάποιος άλλος να μιλήσει εκ μέρους τους κατά τη διάρκεια της τελετής.

Τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων

Η απόφαση ήρθε ως συνεπακόλουθο του πρόσφατου σκανδάλου που ξέσπασε γύρω από τον ηθοποιό Sofiane Bennacer, πρωταγωνιστή στην ταινία της Valeria Bruni Tedeschi «Για Πάντα Νέοι», ο οποίος είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα με τις υποψηφιότητες του Καλύτερου Ανερχόμενου Ηθοποιού στα Βραβεία Σεζάρ. Μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον Bennacer για πολλαπλές κατηγορίες βιασμού και άλλων βίαιων πράξεων, οι διοργανωτές τον αφαίρεσαν από τη βραχεία λίστα.

Το 2020, η Ακαδημία είχε γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής όταν ο Ρομάν Πολάνσκι, κατηγορούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον βιασμό ενός 13χρονού κοριτσιού το 1997, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «An Officer and a Spy». Ο ίδιος δεν ήταν παρών στην τελετή, ωστόσο, η νίκη του αντιμετωπίστηκε με αρκετές αποχωρήσεις διαμαρτυρίας, ανάμεσα τους και από την υποψήφια για το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου Adèle Haene («Το Πορτραίτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται»).

Τι προβλέπεται στο μέλλον

«Με σεβασμό προς τα θύματα (ακόμη και τα φερόμενα στις περιπτώσεις καταγγελιών ή μη οριστικών δικαστικών αποφάσεων) επιλέξαμε να μην δώσουμε βήμα σε άτομα που είτε έχουν κατηγορηθεί είτε έχουν καταδικαστεί για πράξεις βίας, ιδιαίτερα σεξουαλικές ή σεξιστικές», ανέφερε η Ακαδημία Σεζάρ σε επιστολή, σύμφωνα με το περιοδικό Variety.

Μέσα στο 2023 η Ακαδημία Σεζάρ αναμένεται να προβεί σε ψηφοφορία σχετικά με πιο μακροπρόθεσμες αλλαγές στους κανονισμούς δικαιώματος συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένης και ενδεχόμενης αποβολής σε άτομα για τα οποία έχουν γίνει καταγγελίες, έχουν καταδικασθεί ή εκκρεμεί δίκη για σεξουαλική βία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τη Barbie μέχρι το Dune: 14 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 202312.09.2018

Τα Βραβεία Σεζάρ 2023 θα πραγματοποιηθούν στις 24 Φεβρουαρίου, με τον Ντέιβιντ Φίντσερ να λαμβάνει τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Πηγή: Indiewire

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b