MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 8 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν στην πόλη

Για το Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε φεστιβάλ, προβολές ταινιών και θεατρικές παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Η ταινία "Περί τυφλότητος" ("Blindness", 2008) στην Ταινιοθήκη
Η ταινία "Περί τυφλότητος" ("Blindness", 2008) στην Ταινιοθήκη
Monopoli Team

Σαραμάγκου 100: Αφιέρωμα με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago), που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν στον χώρο της Ταινιοθήκης, στις 10-13 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Σαραμάγκου 100”. Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ “Ζοζέ και Πιλάρ (2010)”, του Miguel Gonçalves Mendes, το οποίο επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του συγγραφέα και της Πιλάρ, της συντρόφου της ζωής του και σημαντικής επιρροής στη σκέψη του. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας “Ο άνθρωπος αντίγραφο (2013)”, του Denis Villeneuve, μια ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Σαραμάγκου. Την Κυριακή στις 13 Νοεμβρίου, το κοινό θα παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ “Οι κληρονόμοι του Σαραμάγκου (2020)”, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους Afonso Reis Cabral, Valter Hugo Mãe, Gonçalo M. Tavares και José Luís Peixoto, οι οποίοι βραβεύτηκαν με το λογοτεχνικό βραβείο Saramago. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταινία “Περί τυφλότητος (2008)”, του Fernando Meirelles. Εμπνευσμένη από ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Σαραμάγκου, η ταινία αυτή περιγράφει μια δυστοπική κοινωνία όπου η ανεξήγητη τύφλωση έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό.
12/11 και 13/11 από τις 19.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα

Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030: Διεθνής συνάντηση στην Ελευσίνα αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού

Μια διεθνής συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού με προσκεκλημένους από 13 χώρες, το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030, επιστρέφει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα, υπό την επιμέλεια της Κέλλυς Διαπούλη, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), το X – Bowling Art Center και σε 7 ακόμη χώρους της Ελευσίνας. Ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια 4ήμερη γιορτή αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό ανοιχτή σε όλους και μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο μέχρι τη Δανία, τοπικών και ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, κάποιες από τις συζητήσεις και δράσεις που θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες είναι: “Όταν οι
καλλιτέχνες και οι κάτοικοι γίνονται συνδημιουργοί”, “Αξίες και Αλληλεγγύη: Ένα παιχνιδοποιημένο εργαστήριο / Ένδυμα, μια προσωπική
περιπέτεια, ένα συλλογικό συμβάν”. Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν η δράση: “Τα Λόγια του Ρολογιού”, καθώς θα γίνουν και συζητήσεις για όσα προηγήθηκαν τις περασμένες μέρες.
12/11 και 13/11 στις 10.30 – 21.00
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), Bowling Art Center, Χαριλάου 28, Ελευσίνα

Οι 7 θάνατοι της Αντώνας, της ομάδας bijoux de kant στη Στέγη

Το video art πρότζεκτ με την Μπέττυ Βακαλίδου δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων. Πόσες φορές μπορεί να πεθάνει και να αναστηθεί μια θηλυκότητα, ένα σώμα, μια χώρα; Το video art πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant θέλει την Μπέττυ Βακαλίδου, πρωτοστάτρια των διεκδικήσεων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, να δίνει ένα αποκαλυπτικό ρεσιτάλ νεκραναστάσεων. Στα όρια θεάτρου και οθόνης, πραγματικότητας και εικονικότητας, το video art πρότζεκτ Οι 7 θάνατοι της Αντώνας του σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη, του εικαστικού και σκηνογράφου Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και της ομάδας bijoux de kant θέλει την Αντώνα, την αντιηρωίδα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ερμηνευμένη από την Μπέττυ Βακαλίδου, να διατρέχει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και να ανασταίνει την αφομοιωμένη λαϊκότητα του ελληνικού queer στη δημόσια μνήμη και στο ιστορικό σώμα.
12/11 και 13/11 στις 18.00-22.40
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα

Καρακορούμ του Ανδρέα Στάικου στο Θέατρο Διθύραμβος

Με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ) διοργανώνεται η θεατρική παράσταση “Καρακορούμ” του Ανδρέα Στάικου. Σε σκηνοθεσία Έφης Νιχωρίτη, πρόκειται για ένα έργο με μουσική φόρμα και το ιδιαίτερο ύφος γραφής του συγγραφέα στο Θέατρο Διθύραμβος. Η δραματικότητα ενός “ακίνητου παρόντος”, όπου τίποτα δεν συμβαίνει, υποσκάπτεται και “ανταλλάσσεται” με τον παιγνιώδη και πνευματώδη λόγο του Ανδρέα Στάικου. Απρόβλεπτος και αναπάντεχος, δημιουργεί σουρεαλιστικές εκρήξεις χιούμορ, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα όλη τη ματαίωση και την τραγικότητα τής εποχής μας.
12/11 και 13/11 στις 21.00
Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, Φιλοθέη

Αθηναϊκές Πινακίδες: Ένας περίπατος στις παλιές πινακίδες του κέντρου της Αθήνας με σημείο έναρξης την Πλατεία Κοτζιά

Αυτήν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου οι atenistas προσκαλούν το κοινό ξανά στο κέντρο της πόλης, για να αναζητήσει το χθες και την ιστορία της Αθήνας μέσα από τις επιγραφές καταστημάτων και βιοτεχνιών μιας άλλης εποχής, που αντέχουν σε πείσμα των καιρών και στέκουν ακόμα στην θέση τους, δίνοντας χαρακτήρα στους δρόμους της πόλης. Μια κυριακάτικη αστική περιπλάνηση στις εναπομείνασες πινακίδες του κέντρου, μια διαδρομή στις εμπορικές και βιοτεχνικές γειτονιές, μαθαίνοντας για το ιστορικό τους, καθώς και περισσότερα για τις επιγραφές αυτές, την τυπογραφία και την χρήση των γραμμάτων, την σχεδιαστική εφευρετικότητα των ελλήνων τυπογράφων και καλλιγράφων. Για όλα αυτά θα μιλήσει ο μπλόγκερ και γραφίστας Athensville (Τάσος Χαλκιόπουλος) που καταγράφει συστηματικά την περιοχή.
13/11 στις 11.00
Πλατεία Κοτζιά, Κρατίνου, Αθηνάς και Ευπολίδος

Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά: Μια δράση με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες στο Πάρκο Ασυρμάτου

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και οι nomads artcore συνδιοργανώνουν και καλωσορίζουν το “Let The Children Talk – Ας μιλήσουν τα παιδιά”, μια δράση που βασίζεται στη συνεργασία και συν-δημιουργία ανθρώπων από διαφορετικά πεδία τέχνης, έρευνας και επιστήμης με θέμα τα παιδιά πρόσφυγες, στο Πάρκο Ασυρμάτου. Ντοκουμέντα και καταγραφές της τελευταίας δεκαετίας θα συνυπάρξουν με καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και μαζί θα συνθέσουν μια διαδρομή μέσω της οποίας οι θεατές στόχος είναι να ενημερωθούν, να συγκινηθούν και να παρακινηθούν πάνω σε ένα ζήτημα που, δυστυχώς, δε σταματάει να είναι επίκαιρο. Η δράση θα περιλαμβάνει από τις 14 μέχρι τις 25 Νοέμβρη τις ώρες 9.00 – 13.00 συλλογιστικούς Περίπατους για σχολεία.
13/11 στις 18.00 – 21.00
Ασύρματος (Πάρκο Ελ. Βενιζέλου), Ελευθερίου Βενιζέλου, Δάφνη 

Ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοιχτός τις Κυριακές

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει και πάλι για το κοινό, από τις 10.00 έως τις 16.00. Η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β’, αρ. 2. Τυχόν αλλαγές στην επισκεψιμότητα του κήπου θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.
13/11 στις 10.00 – 16.00
Προεδρικό Μέγαρο, Ηρώδου Αττικού 21

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαραμάγκου 100: Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Πορτογάλο νομπελίστα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος12.09.2018

Αθλητισμός και Ευεξία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Αθλητισμού και Ευεξίας που προσφέρει. Νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), έφηβοι (13 έως και 17 ετών), θα έχουν την ευκαιρία να να δοκιμάσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας, καγιάκ στο κανάλι, στιβομαχίες, δημιουργική ενόργανη, χορό, γιόγκα και πολλές άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.
12/11 και 13/11 στις 08.00 – 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠΡΑΞΗ 5 – Ζωγραφική – Γλυπτική 1960 – 1970: Ομαδική εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου12.09.2018

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b