MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δωρεάν εκδηλώσεις στην πόλη: 6 προτάσεις για την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου

Για την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, συγκεντρώσαμε φεστιβάλ, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και διαλέξεις, που θα βρείτε με ελεύθερη είσοδο στην πόλη.

Accattone (1961), του Pier Paolo Pasolini
Accattone (1961), του Pier Paolo Pasolini
Monopoli Team

Accattone (1961): Προβολή της ταινίας του Pier Paolo Pasolini στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Accattone (1961) σημαδεύει το ντεμπούτο του μαέστρου Πιέρ Πάολο Παζολίνι ως σκηνοθέτης. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τον ήρωα της ταινίας, Ακατόνε, ο οποίος φυτοζωεί σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, με τα χρήματα μιας ιερόδουλης, της Μανταλένας. Όταν η γυναίκα καταλήγει στη φυλακή, αυτός τα βρίσκει σκούρα, καθώς προσπαθώντας να τα ξαναβρεί με τη γυναίκα του που ζει μαζί με το παιδί τους στο πατρικό της σπίτι, τελικά καταλήγει διωγμένος και ξυλοκοπημένος. Ο Ακατόνε αποφασίζει να κάνει τον προαγωγό και να βάλει στη θέση της Μανταλένας, τη Στέλλα, μια νέα του γνωριμία. Η κοπέλα όμως δεν είναι φτιαγμένη για τη σκληρή ζωή του πεζοδρομίου και τότε ο Ακατόνε αποφασίζει να βρει κάποια δουλειά, για να μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του και τη Στέλλα. Όμως δεν αντέχει ούτε μια μέρα τον μόχθο της εργασίας, αφού δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του. Χωρίς να το ξέρει ότι η αστυνομία τον έχει βάλει στο μάτι, καθώς η Μανταλένα τον έχει καρφώσει από τη φυλακή για μαστροπεία, ο Ακατόνε μπλέκει σε μια μικροληστεία για να τα βγάλει πέρα.
10/11 στις 19.00 
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, 28ης Οκτωβρίου 47, Αθήνα 

Τα όρια της Δημοκρατίας του Στέφαν Λέσσενιχ: Παρουσίαση βιβλίου στο Goethe-Institut Athen

Photo Credits: Magdalena Jooss

Με το βιβλίο του «Τα Όρια της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή ως διανεμητικό πρόβλημα», ο Στέφαν Λέσσενιχ ανατρέπει το σύνηθες κανονιστικό αφήγημα για το δημοκρατικό πολίτευμα, ρίχνοντας φως σε ορισμένες αρνητικές του διαστάσεις και τις απτές συνέπειές τους. Η δημοκρατία δεν αποτελεί μόνο μια ιστορία κατοχύρωσης δικαιωμάτων και προόδου, καθώς συνυπάρχει εντός της μια αποσιωπημένη πραγματικότητα αποκλεισμών και αποκλεισμένων από τα ίδια αυτά δημοκρατικά δικαιώματα. Απώτερος στόχος του Λέσσενιχ, είναι να σκιαγραφήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκειμένου να είναι δυνατή η αναγνώριση των ανεπαρκειών του άρα και η υπέρβασή τους. Συνομιλητές θα είναι οι Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος, Αλίκη Λαβράνου, Δημήτρης Χριστόπουλος.
10/11 στις 19.00 – 20.30
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα 

Σαραμάγκου 100: Προβολή της ταινίας “Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις” στην Ταινιοθήκη

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ζοζέ Σαραμάγκου (José Saramago), που ξεκίνησαν στις 16 Νοεμβρίου 2021, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνουν στον χώρο της Ταινιοθήκης, στις 10-13 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Σαραμάγκου 100”, με την προβολή έξι ταινιών εμπνευσμένων από τα βιβλία και τη ζωή του Πορτογάλου νομπελίστα. Πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 19.30, θα γίνει προβολή της ταινίας “Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις”, που είναι μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σαραμάγκου που επικεντρώνεται στη φανταστική καθημερινότητα των τελευταίων χρόνων της ζωής ενός εκ των ετερώνυμων (alter ego) του Φερνάντο Πεσσόα.
10/11 στις 18.30
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Αθήνα 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖοζέ Σαραμάγκου: Ο νομπελίστας Πορτογάλος συγγραφέας μέσα από 10 facts για τη ζωή του12.09.2018

Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030: Διεθνής συνάντηση στην Ελευσίνα αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού

Φώτο: Γιάννης Στάθης

Μια διεθνής συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού με προσκεκλημένους από 13 χώρες, το Μυστήριο_56 3η Συνάντηση Πολιτισμός 2030, επιστρέφει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα, υπό την επιμέλεια της Κέλλυς Διαπούλη, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), το X – Bowling Art Center και σε 7 ακόμη χώρους της Ελευσίνας. Ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μια 4ήμερη γιορτή αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό ανοιχτή σε όλους και μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από το Λίβανο μέχρι τη Δανία, τοπικών και ευρωπαϊκών θεσμικών φορέων, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, κάποιες από τις συζητήσεις και δράσεις που θα παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες είναι: “Η τέχνη και ο πολιτισμός ως μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων”,  “Μυστήριο_38 Μουσική των Σπιτιών και επίσκεψη στο μουσείο του συλλόγου «Νέα Τραπεζούντα» / Οι φύλακες της Mνήμης”.
10/11 στις 10.30 – 21.00
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), Bowling Art Center, Χαριλάου 28, Ελευσίνα 

Παρουσίαση βιβλίου του Αλέξανδρου Τενεκετζή: Τα μνημεία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Τενεκετζή “Τα μνημεία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εικονομαχίες στην Ευρώπη του Ψυχρού Πολέμου (1945-1975)”, εκδόσεις Ασίνη. Η συγκεκριμένη μελέτη εντοπίζει, καταγράφει και εξετάζει, για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα κυριότερα έργα τέχνης που στήθηκαν σε δημόσιο χώρο γύρω από τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις μάχες της εικόνας, της μνήμης και της δημόσιας ιστορίας μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο και το δίπολο Δύσης-Ανατολής. Εκτός από τον συγγραφέα του βιβλίου Αλέξανδρο Τενεκετζή, θα μιλήσουν οι Χάρης Αθανασιάδης και Αρετή Αδαμοπούλου.
10/11 στις 20.00
Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι 7 θάνατοι της Αντώνας: Το video art πρότζεκτ της ομάδας bijoux de kant έρχεται στη Στέγη12.09.2018

Αθλητισμός και Ευεξία στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν τα προγράμματα Αθλητισμού και Ευεξίας που προσφέρει. Νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), έφηβοι (13 έως και 17 ετών), θα έχουν την ευκαιρία να να δοκιμάσουν το ολυμπιακό άθλημα της τοξοβολίας, καγιάκ στο κανάλι, στιβομαχίες, δημιουργική ενόργανη, χορό, γιόγκα και πολλές άλλες δραστηριότητες και αθλήματα.
10/11 στις 08.00 – 21.00
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Ευριπίδου και Λ.Συγγρού

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b