MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αυλαία για το Animasyros 2022 – Τα βραβεία του φεστιβάλ

Το 15ο Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων έριξε αυλαία την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, σε μία πανηγυρική τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό θέατρο Απόλλων.

Monopoli Team

Στο πλαίσιο της τελετής λήξης, που παρουσίασε η Διευθύντρια του Animasyros, Μαρία Ανεστοπούλου, απονεμήθηκαν και τα βραβεία του Animasyros 2022.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, με στρατηγικό υποστηρικτή τον ΕΚΟΜΕ και με την ενέργεια της ΔΕΗ και φυσικά μεγάλο αριθμό θεσμικών και ιδιωτικών υποστηρικτών ξένων διπλωματικών αποστολών και χορηγών και από τη Σύρο.

Ύψιστη τιμή για το Φεστιβάλ, φέτος, υπήρξε η παρουσία της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και κήρυξε την έναρξη της 15ης διοργάνωσης.

Η Διευθύντρια του Animasyros Μαρία Ανεστοπούλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Κ. Καραμητσάνης

Η φετινή διοργάνωση τα είχε όλα: 6 γεμάτες ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα με 200 ταινίες, την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ανιμέισον, 8 διαγωνιστικά τμήματα, παραδοσιακά το διεθνές πανόραμα, τρία αφιερώματα (Βαλτικές Χώρες, Νορβηγία, Ουκρανία), ταινίες ειδικά επιλεγμένες για παιδιά, πρωτότυπα εργαστήρια για όλες τις ηλικίες, την καθιερωμένη Αγορά, τόπο συνάντησης της παγκόσμιας δημιουργίας με καλεσμένους περισσότερους από 100 επαγγελματίες από 15 διαφορετικές χώρες και επισκέπτες από όλον τον κόσμο που επισκέφθηκαν πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Animasyros, αλλά και αγαπημένους φίλους του Φεστιβάλ που κάθε Σεπτέμβριο, εδώ και 15 χρόνια, δίνουν ραντεβού στο νησί της Σύρου.

Η τελετή ξεκίνησε με την live εμφάνιση του συνθέτη και τραγουδιστή Theodore στο τραγούδι του “The Transcendence of Man” συνοδεία του ανιμέισον βίντεο που δημιουργήθηκε από τον Μπάμπη Αλεξιάδη σε παραγωγή του Animasyros.

Ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες του Animasyros είναι τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που φέρνουν σε επαφή άτομα όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων με την τέχνη του animation και διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν έξι εργαστήρια, που υλοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Αθηνά Ι. Μαρτίνου και αντλούσαν τη θεματική τους από τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει έξι ταινίες-καρπό των εργαστηρίων και να γνωρίσει τους συμμετέχοντες.

Tα Βραβεία

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 15ου Animasyros. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία “Θεραπευμένοι” (Cured) του Márton Csutorás, από την Ουγγαρία, απέσπασε δύο βραβεία, το πρώτο στην κατηγορία Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU και Εδική Μνεία στην κατηγορία AnimaPride. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και πιθανότατα όχι προς το καλύτερο, αυτό το μοκιμαντέρ (mockumentary) είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η ανεκτικότητα και ο σεβασμός προς το διαφορετικό είναι απαραίτητος για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία – αλλά και μια ισχυρή προστασία για τις μελλοντικές γενιές.

Βραβείο του Pitching Forum Agora

Φέτος, η Αγορά του Animasyros 2022 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης γαλλική ένωση NEF Animation, η οποία είναι αφιερωμένη στην έρευνα και τη δημιουργία στον τομέα των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Διοργανώθηκε ένα τριήμερο pitching forum workshop το οποίο συντόνισαν ο Xavier Kawa Topor διευθυντής της NEF Animation και η Catherine Totems καθηγήτρια animation ενώ κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των projects. Οι κριτές συνεδρίασαν και απένειμαν το καλύτερο βραβείο:

Οι νικητές του Pitching Forum Agora Animasyros είναι οι Vincent Tsui και Mavra Peponi με την ταινία “Seasons of the Day”, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα στο στούντιο Abbey Fontevraud της NEF Animation ώστε να δημιουργήσουν την ταινία τους με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Η κριτική επιτροπή ανέφερε χαρακτηριστικά: “πρόκειται για ένα έργο που παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τον κινηματογράφο. Πολύ πρωτότυπο, τολμηρό και φιλόδοξο και θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη πρακτική ενός μήνα στο Abbey Fontevraud.

6 μέρες, 200 ταινίες από 43 χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα και 3 θεματικά αφιερώματα, 5 εκπαιδευτικά εργαστήρια, περισσότερες από 20 παρουσιάσεις στην Αγορά, 350 φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες στη Σύρο και πάνω από 60.000 θεατές στις διαδικτυακές προβολές και τις εργασίες της Αγοράς.

Βραβείο Κοινού

Και φέτος, το κοινό είχε τη δική του ιδιαίτερη θέση και δυναμική στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μιάς και απένειμε το δικό του βραβείο στην ταινία που αγάπησε περισσότερο. Το Βραβείο Κοινού στο Αnimasyros 2022 κέρδισε η ταινία “Flee” του Jonas Poher Rasmussen από τη Δανία, η ταινία έναρξης του φετινού φεστιβάλ που απέσπασε εξαρχής τις θερμότερες εντυπώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι δημιουργοί του “Flee”, μιλούν για την οσκαρική ταινία που ανοίγει το Animasyros12.09.2018

Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU

Γι’ ακόμη μια χρονιά, απονεμήθηκε το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών: #ThisIsEU το οποίο απονέμεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Οι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο αυτό είναι ταινίες που διακρίνονται για την προώθηση των ιδρυτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα και το κράτος δικαίου. Το βραβείο κέρδισε η ταινία “Θεραπευμένοι” (Cured) απο την Ουγγαρία, του σκηνοθέτη Márton Csutorás.

Βραβείο Φοιτητικού Διαγωνιστικού τμήματος

Ακολούθησε η κατηγορία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού τμήματος όπου animators από όλο τον κόσμο συμμετείχαν με υψηλού επιπέδου ταινίες. Το μεγάλο βραβείο απέσπασε η ταινία «Το χαλινάρι» (La bride) από τον Βέλγιο του σκηνοθέτη Nicolas Piret επειδή «μας βύθισε σε ένα σχεδιασμένο σύμπαν όπου αγχωνόμαστε μέχρι να αισθανθούμε μια γεύση ελευθερίας. Ο σκηνοθέτης μας δίνει μια αίσθηση ελπίδας που ο κόσμος δεν πρέπει να χάσει ποτέ.»

Η Ειδική Μνεία της κατηγορίας απονεμήθηκε στην ταινία «Περσόνα» (Persona) της Sujin Moon «για τη διαρκή, τοξική εμμονή στην τελειότητα και την κοινωνική πίεση προς τα πρότυπα της ομορφιάς.»

Βραβείο Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών

Στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) που αποτελεί πυρήνα του φεστιβάλ, το πρώτο βραβείο απέσπασε το τηλεοπτικό επεισόδιο «Αστεία πουλιά» (Funny Birds) της Charlie Belin από τη Γαλλία, «μια ελλειπτικά φτιαγμένη, συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης, όπου η νεαρή, ντροπαλή Έλι, μια παρατηρήτρια πουλιών, πετυχαίνει την προσωπική της απελευθέρωση και κάθαρση μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι σε ένα νησί». Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα σε 26 ταινίες της κατηγορίας.

Την Ειδική Μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε το μουσικό βίντεο κλιπ «Τhin Τhing» για το τραγούδι του νέου συγκροτήματος των Thom Yorke, Jonny Greenwood και Tom Skinner, σε σκηνοθεσία των Χιλιανών Cristóbal León και Joaquín Cociña. «Το βίντεο μάς δείχνει πώς η δύναμη του πειραματισμού σε συνδυασμό με τον πρώιμο κινηματογράφο και μια δόση νοσηρής μαγείας μπορεί να μας βοηθήσει να οδηγήσουμε τη μουσική σε ένα νέο μέρος: Αυτό το μοναδικό πολιτιστικό σύμπαν, μας το έφερε το βίντεο κλιπ του συγκροτήματος The Smile.»

Βραβείο Animapride

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, απονεμήθηκαν τα βραβεία της κατηγορίας Animapride, μιας κατηγορίας με ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ανέδειξε σημαντικές πτυχές του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος μέσα από 10 ταινίες από κάθε γωνιά της γης. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Sasha» από τη Ρουμανία, του σκηνοθέτη Sergei Chiviriga «για την όμορφη αισθητική και το μήνυμα της ταινίας, δηλαδή την ανακάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας που απεικονίστηκε με υπέροχο τρόπο μέσω της χρήσης σαλιγκαριών.» Το δεύτερο βραβείο του Animapride απέσπασε και πάλι η ταινία «Θεραπευμένοι (Cured) του Márton Csutorás από την Ουγγαρία, «ένα αιχμηρό ανιμέισον που δείχνει πόσο ελαττωματική είναι η αντίληψη της “θεραπείας” της ομοφυλοφιλίας, αποκαθιστώντας την αποδοχή του εαυτού μας και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.»

Βραβείο K.ID.S

Η κατηγορία K.ID.S φέτος παρουσίασε 20 μοντέρνα παραμύθια, ιστορίες για τα συναισθήματα, τη φιλία, ταινίες για τη σχέση μας με τα ζώα αλλά και τους συνανθρώπους μας. Το πρώτο βραβείο απέσπασε η ταινία «H Laika και ο Nemo» (Laika & Nemo) των Jan Gadermann και Sebastian Gadow από τη Γερμανία, «μια πολύ πρωτότυπη ιστορία που εξερευνά την πραγματικότητα της μοναξιάς και του αποκλεισμού, τον παραλογισμό του εκφοβισμού και την απελευθερωτική δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης.»

Η Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Χάρτινο αεροπλάνο» (The Paper Plane) από τον Λίβανο, των Siew May Khoo, Jay Septimo, Pamela Farhat και Michel Doumit, «μια επίκαιρη ταινία μικρού μήκους, μια οπτικά ελκυστική, θετική απεικόνιση μιας πολύ σημαντικής πτυχής της προσφυγικής κρίσης. Η χρήση απλών και όμορφων μεταφορών εξηγεί τη δυσκολία προσαρμογής σε μια άλλη κουλτούρα και μια άλλη γλώσσα, αλλά κυρίως απεικονίζει τη δύναμη των παιδιών καθώς περιηγούνται στις δυσκολίες και φέρνουν θετική αλλαγή μέσω της καλοσύνης και της κατανόησης.»

Βραβείο – Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα

Σειρά είχε τo βραβείο για το Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο, το οποίο απέσπασε η ταινία «Καναρίνι» (Canary) των Χρυσούλα Κοροβέση και Μάριου Γαμπιεράκη. Η ταινία διακρίθηκε ανάμεσα σε 20 ταινίες αφού, όπως δήλωσε η Κριτική Επιτροπή, «σε αυτή την ταινία κατεβαίνουμε στο ορυχείο με τους ανθρακωρύχους και τα καναρίνια που τους προστατεύουν από τις αναθυμιάσεις αερίων. Τα σκίτσα του άνθρακα κινούνται με πολύ ρευστό τρόπο στην απλή αλλά συναρπαστική μουσική επένδυση.»

Η Ειδική Μνεία στο Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα απονεμήθηκε στην ταινία «Ταξιδιάρικα ζουζούνια» (Travel bugs) του Φωκίωνα Ξένου «για τον συνδυασμό stop-motion και ζωντανής δράσης. Οι γεμάτες χρώμα εικόνες του γεμίζουν την παιδική ψυχή που κρύβουμε όλοι μας με τρυφερότητα, ενώ η φαντασία μάς βοηθά να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο με πολύ αισιόδοξο τρόπο.»

Βραβείο – Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα

Τέλος, το μέγα βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος που αποτελεί και τη ναυαρχίδα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο “Σκυλο-Διαμέρισμα” (Dog-Apartment) του Priit Tender από την Εσθονία, μια ταινία που σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή “μας βύθισε σε έναν υπέροχα ζοφερό κόσμο όπου το παράδοξο είναι φυσιολογικό, καθώς παρατηρούμε την καθημερινή ζωή ενός άντρα που απασχολείται με το να βρει τα δικά του μέσα επιβίωσης.

Η Ειδική Μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα δόθηκε στην ταινία «Σπιτική μπριζόλα» (Steakhouse) της Špela Čadež από τη Σλοβενία για τη «συγκίνηση τού είναι να είσαι μέρος της εκδίκησης αυτής της γυναίκας όταν η ασφυκτική ζωή της στο σπίτι δεν της επιτρέπει πλέον να ακμάσει. Είμαστε τόσο χαρούμενοι που βλέπουμε την ελευθερία που απέκτησε απελευθερώνοντας τον εαυτό της από μια φυλακή γεμάτη πυκνό, ασφυκτικό καπνό σε μια πολύ δυνατή και σκληρή σκηνή», ανέφερε η Κριτική Επιτροπή.

Φέτος, το Φεστιβάλ εγκαινίασε τη συνεργασία του με το διεθνούς φήμης ελληνικό στούντιο μουσικής και ήχου DΝΑ Lab (https://www.dnalab.gr/) που προσφέρει στους νικητές των κατηγοριών του διεθνούς και σπουδαστικού τμήματος αντίστοιχα υπηρεσίες Sound Design και μίξη 5.1 Dolby Surround, βραβείο αξίας περίπου οκτώ χιλιάδων ευρώ.

H βραδιά έκλεισε με την προβολή των βραβευμένων ταινιών και την καθιερωμένη δεξίωση στην αυλή του θεάτρου Απόλλων, όπου διοργανωτές, οι συνεργάτες, οι δημιουργοί, οι εθελοντές και οι φίλοι του Φεστιβάλ έδωσαν νέο ραντεβού τον Σεπτέμβριο 2023, για να γιορτάσουν τα 16 χρόνια του Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων.

Περισσότερα από Cine News