MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

46 χρόνια U2: Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος που σημάδεψε τη ροκ σκηνή

Σαν σήμερα, 46 χρόνια πριν, 4 μαθητές σχημάτιζαν στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας ένα ροκ συγκρότημα, το οποίο θα έμενε τελικά στην ιστορία της ροκ μουσικής σκηνής με το όνομα U2.

46 χρόνια U2
46 χρόνια U2
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1976, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ο 14χρονος Λάρυ Μιούλεν Τζούνιορ ξεκινούσε τη δική του μπάντα. Ο ίδιος ήταν ντράμερ και αναζητούσε τα υπόλοιπα μέλη της στο σχολείο του. Σύντομα, βρήκε τον Bono στα φωνητικά, τον The Edge στην κιθάρα και τα πλήκτρα, τον Άνταμ Κλέιτον στο μπάσο και ακόμη 3 συμμαθητές του. Η μπάντα αρχικά ονομάστηκε Feedback, όμως το όνομα αυτό κράτησε μόλις ένα χρόνο και έδωσε τη θέση του στην ονομασία The Hype.

Η εκτόξευση της μουσικής πορείας των U2
Οι U2 έχουν μείνει στην ιστορία της ροκ μουσικής σκηνής τόσο για τη ξεχωριστή φωνή του τραγουδιστή τους, Bono, όσο και για το μοναδικό ταλέντο του κιθαρίστα τους, The Edge.

Οι U2 έχουν μείνει στην ιστορία της ροκ μουσικής σκηνής τόσο για τη ξεχωριστή φωνή του τραγουδιστή τους, Bono, όσο και για το μοναδικό ταλέντο του κιθαρίστα τους, The Edge.

Λίγους μήνες αργότερα, στο συγκρότημα είχαν μείνει μόλις 4 άτομα και είχε έρθει η ώρα το όνομα να αλλάξει και πάλι. Τελικά, ο Bono, ο The Edge, ο Λάρυ Μιούλεν Τζούνιορ και ο Άνταμ Κλέιτον θα έμεναν στην ιστορία της ροκ μουσικής σκηνής ως U2.

Τα χρόνια περνούσαν, και οι U2 είχαν αρχίσει να ξεχωρίζουν στο μουσικό στερέωμα. Την μεγάλη επιτυχία τους όμως ήρθε το 1987 να σφραγίσει το πλέον πολύ-βραβευμένο άλμπουμ τους «The Joshua Tree», το οποίο κατάφερε να εκτοξεύσει τη φήμη του συγκροτήματος στα ύψη.

Ένα από τα πιο γνωστά και πολύ-τραγουδημένα τραγούδια αυτού του άλμπουμ ήταν το «With or Without You» και το συγκρότημα αρχίζει να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Το επόμενο διάστημα, ακολούθησαν ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες από τους U2, οι οποίες μέχρι και σήμερα θεωρούνται κλασικές.

Με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια άλμπουμ και 22 Βραβεία Γκράμι, οι U2 είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα συγκροτήματα του μουσικόφιλου κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑTupac: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία του θρύλου της ραπ12.09.2018

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, οι οποίες επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του στον χώρο της ροκ μουσικής;

Sunday Bloody Sunday, 1983

Χωρίς αμφιβολία, το κομμάτι αυτό του συγκροτήματος με την έντονη πολιτική χροιά, είναι και ένα από τα πιο δυναμικά δημιουργήματά του. Με θέμα τα αποτρόπαια γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, όταν το 1972 ο Βρετανικός Στρατός πυροβόλησε και σκότωσε 14 άοπλους διαδηλωτές στην πόλη Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας, αυτό το τραγούδι βρίσκεται στην καρδιά μας για το πανανθρώπινο μήνυμά του, κατά του πολέμου. Και φυσικά, οι U2 δεν «φοβήθηκαν» και έκαναν την ανατροπή, τραγουδώντας το «Sunday Bloody Sunday», στο Στάδιο Γουέμπλεϊ, ένα από τα πιο γνωστά στάδια της Βρετανίας, όταν είχαν εμφανιστεί εκεί για τις ανάγκες του Live Aid το 1985.

Mysterious Ways, 1991

Η δεκαετία του ’90 επέβαλε τις δικές της αλλαγές, και μέσα σε αυτές ήταν και ο ήχος των U2, ο οποίος άρχισε να εντάσσεται στα νέα δεδομένα της ηλεκτρονικής μουσικής. Πάντα με μία πιο ρομαντική διάθεση, το συγκρότημα βρέθηκε στον δρόμο της πανκ μουσικής και «γέννησε» το ρυθμικό «Mysterious Ways», το οποίο όπως τονίζει και ο τίτλος, κρύβει στις αρμονίες και τις νότες του αρκετό μυστήριο…

Where the Streets Have No Name, 1987

Με τον στίχο «θέλω να γκρεμίσω τους τοίχους που με κρατούν μέσα», το συγκρότημα κατάφερε να περάσει για ακόμα μια φορά ένα δυναμικό μήνυμα, το οποίο αφορά το σπάσιμο των δεσμών που επιβάλει στους ανθρώπους η κοινωνία, αλλά και την πολυπόθητη παγκόσμια ισότητα. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως το μήνυμα αυτό εδώ και 35 χρόνια βρίσκει τους αποδέκτες του.

I Still Haven’t Found What I’m Looking For, 1987

Παρόλο που οι U2 τραγουδούν πως δεν έχουν βρει αυτό που έψαχναν και κάνουν χιλιάδες κόσμο να ταυτίζεται με αυτούς τους στίχους, είχαν βρει την πολυπόθητη επιτυχία και αναγνώριση, η οποία επιβεβαιώθηκε το 1987 και επισφραγίστηκε το 1988, με τη νίκη δύο βραβείων Γκράμι για το άλμπουμ «The Joshua Tree». Στο άλμπουμ αυτό βρισκόταν και το συγκεκριμένο τραγούδι, το οποίο μιλά ακόμα και σήμερα στις ψυχές μας, την ίδια στιγμή που μάς θυμίζει πως η διαδικασία της αναζήτησης είναι αυτή που αξίζει τελικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑJon Bon Jovi: Όσα δεν ξέρατε για τον πιο γοητευτικό rock star12.09.2018

Pride (In The Name Of Love), 1984

Το «An Unforgettable Fire» ήταν ένα από τα πιο δημιουργικά και γεμάτα νόημα άλμπουμ των U2 και κεντρικό σινγκλ του ήταν το Pride (In The Name Of Love). Το τραγούδι αναφέρεται στην περηφάνια, την οποία δεν έχασαν ποτέ αυτοί που πάλεψαν για τις αξίες και τα πιστεύω τους και σήμερα έχει γίνει ένας από τους πιο ελπιδοφόρους «ύμνους» της μουσικής σκηνής.

With or Without You, 1987

Πέρα από την τεράστια εμπορική επιτυχία αυτού του κομματιού, το οποίο ήταν και ο λόγος της ραγδαίας εκτόξευσης των U2, το «With or Without You», είναι από εκείνα τα κομμάτια που θεωρούνται πλέον κλασικά για όλους, ανεξαιρέτως. Το τραγούδι αυτό κουβαλά όλη τη μοναδική μουσική τεχνοτροπία του συγκροτήματος και μία νοσταλγία σαν καμία άλλη, και για αυτό δεν μπορεί να λείπει από το top 3 της λίστας μας.

One, 1991

Το «One» των U2 είναι ένα τραγούδι με όμορφο μήνυμα αλλά ακόμα πιο όμορφο σκοπό. Τα έσοδα του πήγαν στην έρευνα για το AIDS και βοήθησαν τελικά στη δημιουργία της ONE Campaign, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Bono, που καταπολεμά τη φτώχεια και τις ασθένειες, ευαισθητοποιώντας το κοινό παγκοσμίως, όπως ακριβώς κάνει και το «One», το οποίο θυμίζει στους ακροατές του πως όλοι είμαστε «ένα» και πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά, αλτρουιστικά και με την αγάπη ως οδηγό.

Beautiful Day, 2000

Το 2000, μετρώντας σχεδόν 15 χρόνια μεγάλων επιτυχιών, οι U2 ένιωσαν την ανάγκη να επιστρέψουν στον παλιό τους ήχο και να δημιουργήσουν ένα πιο νοσταλγικό άλμπουμ. Πράγματι, το «All That You Can’t Leave Behind» ήταν γεμάτο νοσταλγία και περιείχε το κλασικό και αγαπημένο πλέον «Beautiful Day», ένα τραγούδι που υπάρχει για να μας θυμίζει πως ακόμα και στα δύσκολα, ο ήλιος θα λάμψει, η μέρα μας θα γίνει όμορφη ξανά και εμείς πρέπει να την αδράξουμε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ60 χρόνια “The Sound of Silence”: Σαν σήμερα ο Paul Simon γράφει ένα τραγούδι που θα άφηνε ιστορία12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b