MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 9 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν στην πόλη

Για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, συγκεντρώσαμε μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, ενώ δεν ξεχνάμε ότι η είσοδος σε επιλεγμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης θα είναι ελεύθερη.

Monopoli Team

1. Μυστήριο_50 Ecoculture Festival: Μια διήμερη γιορτή για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα στην Ελευσίνα

Το Ecoculture Festival, έναν πρότυπο θεσμό και μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματός της, εγκαινιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ΟΑΣΗ, το πρώην κάμπινγκ της Ελευσίνας. Σημαντικές συζητήσεις, γαστρονομικές συναντήσεις, ποδηλατικές διαδρομές, περιπατητικές δράσεις στους συνοικισμούς, πικ νικ με μουσική από DJs και τοπικές μπάντες, και πολλές παράλληλες δράσεις πλαισιώνουν το Πρώτο Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού για το περιβάλλον, την οικολογία και τη βιωσιμότητα. Μια γιορτή για το περιβάλλον ανοιχτή σε όλες τις ηλικίες. Μπορείτε να ανακαλύψετε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.
24/09 στις 09:30-20.00
25/09 στις 17.30-20.30

ΟΑΣΗ πρώην κάμπινγκ, Φιλικής Εταιρείας και Κρήτης, Ελευσίνα
*Η είσοδος είναι ελεύθερη με προκράτηση θέσεων

 

2. Πού έδυ μου το κάλλος, της Ράνιας Καπετανάκη στη σκάλα Λυκαβηττού
Φωτογραφία: Νίκος Κατσαρός

Φωτογραφία: Νίκος Κατσαρός

Η site-specific performance «Πού έδυ μου το κάλλος», της Ράνιας Καπετανάκη, που ξεκίνησε τη διαδρομή της τον περασμένο Μάιο από το Φεστιβάλ Λυκαβηττού παρουσιάζεται στον αθηναϊκό λόφο για 4 ακόμα παραστάσεις. Η υπόθεση του έργου της Λιλής Ζωγράφου “Πού έδυ μου το κάλλος”, κινείται στα όρια μεταξύ διηγήματος, ποίησης και μονολόγου. Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που συναντά τον έρωτα σε έναν Γερμανό κατά τη διάρκεια της Κατοχής και που υποχρεώνεται να ζήσει με την ανάμνησή του όταν τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρούν. Οι ήρωες του έργου υπερβαίνουν συμβολικά, αλλά και έμπρακτα, τον διαχωρισμό των εθνών και μάλιστα σε συνθήκη πολέμου. Το κάλλος, που μόνο ως συνάρτηση μπορεί να γίνει αντιληπτό, καταδικάζεται σε θάνατο όταν δεν συνυπάρχει. Οι κοινωνικές συμβάσεις και τα πατριαρχικά στερεότυπα, εσωτερικευμένα πια, παραμένουν ικανά να νικήσουν το όνειρο.
24/09 και 25/09 στις 19.00
Σιδερένια σκάλα Λυκαβηττού

3. Με πινέλα και χρώματα μόνο: H Τζίνα Φωτεινοπούλου στο Θέατρο Αττικού Άλσους

Στο πλαίσιο του 1ου φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής, έρχεται στο Θέατρο Αττικού Άλσους Κατίνα Παξινού, η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου σε μια μουσική βραδιά με άρωμα Ελλάδας, με πρόγραμμα εμπνευσμένο από αγαπημένες μελωδίες Ελλήνων συνθετών αλλά κι από το λόγο Ελλήνων ποιητών. Μαζί της ο ηθοποιός-τραγουδιστής Παναγιώτης Πετράκης.
24/09 στις 21.00
Θεάτρο Αττικού Άλσους, Οικονομίδου και Καρπενησιώτη (περιφερειακός Γαλατσίου)

4. Αγγέλα Παπάζογλου, με την Άννα Βαγενά στη Μάντρα της Κοκκινιάς

Το Θέατρο “Μεταξουργείο” παρουσιάζει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, την ιστορική παράσταση “Αγγέλα Παπάζογλου” με την Άννα Βαγενά. Η παράσταση, που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου “Ονείρατα της άκαυτης και της καμμένης Σμύρνης”, σε θεατρική προσαρμογή και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, μετράει 23 χρόνια ζωής από το 1999, που πρωτοανέβηκε και ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά και τον ξεριζωμό. Η παράσταση μιλάει για τις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της, ενώ δεν ξεχνά την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα.
24/09 στις 20.00
Μάνδρα Μπλόκου Κοκκινιάς, Κιλικίας και Ηλιουπόλεως

5. Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2022 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων

Photo by Christian Lue on Unsplash

Για 10η συνεχή χρονιά τα μορφωτικά και πολιτιστικά ιδρύματα και οι πρεσβείες από δεκατρείς χώρες-μέλη της EUNIC Αθήνας, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (IKY) και το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν με όχημα τη γλώσσα από τη μια ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη και να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο των γλωσσών και των διαλέκτων μέσα από ένα πρόγραμμα για όλη την οικογένεια. Με κεντρική θεματική την “Ειρήνη”, αναδεικνύοντας τον ρόλο της γλώσσας και του πολιτισμού, ως μέσο για την καλλιέργεια και την προώθηση θετικών συμπεριφορών συνεργασίας, συμμετοχής και πολυπολιτισμικής εκτίμησης και ως σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν και να ενισχύσουν την ειρήνη και την επικοινωνία μεταξύ χωρών και λαών, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, να συνομιλήσουν με τους φορείς και να πάρουν αναμνηστικά δώρα.
24/09 στις 10.00 – 14.00
Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Πάρκο Ελευθερίας

6. Στην απέναντι όχθη, από τον θεατρικό οργανισμό Altera Pars στη Μονή Δαφνίου

Μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση του καλλιτεχνικού οργανισμού Altera Pars αφιερωμένη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, τις δύσκολες, αλλά και γοητευτικές ιστορίες τους, τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις μελωδίες τους, που μπόλιασαν στην ελληνική κοινωνία, διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία της σύγχρονης Ελλάδας. Η υπόθεση αφορά μια γυναίκα πρόσφυγα απ’ τη Μικρασία που ξετυλίγει το νήμα της ζωής της. Η αφήγηση της ξεκινά την ώρα που 14χρονών κοριτσάκι μπαίνει σε μια βάρκα να περάσει στην απέναντι ασφαλή όχθη στον τόπο που έμελλε να γίνει πατρίδα της, να ριζώσει και να στήσει τη ζωή της. Στο ταξίδι της αυτό σε μνήμες και εποχές δύσκολες, επίπονες και ματωμένες, αλλά και γεμάτες δύναμη και αισιοδοξία για το αύριο – που μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει – τη συντροφεύουν τα τραγούδια κι οι μελωδίες της πατρίδας που άφησε πίσω και μια αφηγήτρια που παρεμβαίνει, σχολιάζει και εν τέλει συμπληρώνει το παζλ της μεγάλης αφήγησης.
24/09 στις 21.00
Μονή Δαφνίου, Τέρμα Ιεράς Οδού 

7. Athens Art Book Fair 2022 στο Ωδείο Αθηνών

Μετά από την περσινή Local Edition, το Athens Art Book Fair επιστρέφει με διεθνές πρόγραμμα και μας δίνει ραντεβού στο Ωδείο Αθηνών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Με στόχο την ανάδειξη της πολυμορφίας των σύγχρονων καλλιτεχνικών εκδόσεων, το Athens Art Book Fair φέρνει κοντά καταξιωμένους εκδοτικούς οίκους, πειραματικές, DIY εκδόσεις και πολλές άλλες ανεξάρτητες πρωτοβουλίες. Παράλληλα με την έκθεση, θα διεξαχθεί το Δημόσιο Πρόγραμμα ομιλιών του Athens Art Book Fair. Το πρόγραμμα του Σαββάτου περιλαμβάνει τις εξής ομιλίες: “Ιστορίες από τους γείτονές μας: δημιουργία ζιν και σύγχρονοι Αλβανοί καλλιτέχνες” aπό το Olson Lamaj, “Αποκεντρωμένα Αρχεία” από την κολεκτίβα HEKLER, “Ουκρανικός μεταμοντερνισμός και τέχνη σε καιρούς πολέμου” από τον καλλιτέχνη Yan Tashtoush, “Ψαλίδι, Κόλλα και Κοινωνική Πρόνοια: Εναλλακτικά Μέσα ως Στρατηγική Παρέμβασης” από την Kristyn Bat Lopez, “Κορίτσια και κουήρ στο μέτωπο! Χαράζοντας χώρο για αντίσταση μέσω της δημιουργίας ζιν στην Πολωνία” από την Aleksandra Kaminska. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι εξής ομιλίες:  “Ενστικτώδεις, Εφήμερες Οικονομίες και DIY Οικολογίες: Αντλώντας κουήρ αρχειακό υλικό για το χτίσιμο συλλογών” από την Brooke Palmieri, “Scratching the page’s surface: Καλλιτεχνικές εκδόσεις στην Αίγυπτο & πώς να ξεκινήσεις μια φουάρ βιβλίου” από τις Nour El Safoury και Marwa Benhalim, “Διαβάζοντας μεγαλοφώνως: Ένα κολάζ θραυσμάτων για να ανακαλύψουμε την ευαισθησία των καλλιτεχνικών εκδόσεων του Περού” από την ομάδα Contexto Ediciones & Encuentros Cercanos (Λίμα) και “Προς ένα αυτόνομο καλλιτεχνικό εκδοτικό δίκτυο στη Νότια Ευρώπη” από την ομάδα Recreo.
24/09-25/09 στις 14:00-18:00
Ωδείο Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα

8. Performances στο πλαίσιο της υβριδικής έκθεσης “Sheltered Gardens” στον Βοτανικό Κήπο

Φωτογραφία από την έκθεση Sheltered Gardens

Το Sheltered Gardens, η ομαδική, υβριδική έκθεση τέχνης του PCAI προτείνει ένα πρωτότυπο εικαστικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 35 διεθνείς καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers. Το Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις walking performances The stage is empty της Χρυσάνθης Κουμιανάκη (16.00-18.00, Ανθώνας), “Τα τείχη πέφτουν” του Θεόδωρου Χιώτη (18.00-18.30, Ανθώνας) και το Θεατράκι με κορμούς “Bad Fruit” από τους Άρη Παπαδόπουλο & Μάρθα Πασακοπούλου (18.30-19.00).
24/09, 16:00-19:00
Βοτανικός Κήπος I. & Α. Ν. Διομήδους, Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι
Aπαιτείται προκράτηση στη σελίδα diomedes-bg.gr.

9. Δωρεάν είσοδος στα μουσεία για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022

Unsplash: Photo by Luna Zhang

Στο πλαίσιο του εορτασμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και μουσεία του δημοσίου, αλλά και σε όσα ιδιωτικά μουσεία συμμετέχουν στον εορτασμό, είναι ελεύθερη. Μπορείτε να βρείτε ποια μουσεία συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς εδώ.
24/09 και 25/09 στις 08.00 – 20.00

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b