MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πού να πάμε το Σαββατοκύριακο: 6 κορυφαίες προτάσεις ψυχαγωγίας στην πόλη

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε το Σαββατοκύριακο, 13-14 Αυγούστου 2022.

Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου
author-image Ναταλία Βουρλιωτάκη

ΘΕΑΤΡΟ

1. Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Ηχηρή αντιπολεμική κραυγή αποτελεί η «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, που θα παρουσιαστεί από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022. Η παράσταση, όπου τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας, αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες. Η «Ελένη» δίνει το στίγμα της στο νέο ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ που καταρτίζεται, αυτό το διάστημα και είναι απόλυτα εναρμονισμένο στις συνθήκες οι οποίες επικρατούν παγκοσμίως, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.
Σάββατο 13/08, 21:00
5-50€
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Επίδαυρος, Αργολίδα

2. Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου στο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”

Η πάντα επίκαιρη κωμωδία του Αριστοφάνη, «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, παρουσιάζεται στο Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”. Οι «Θεσμοφοριάζουσες» αποτελούν ένα από τα τρία έργα γυναικών του ποιητή, μαζί με τις «Εκκλησιάζουσες» και τη «Λυσιστράτη». Μία προσπάθεια του Αριστοφάνη να παρωδήσει τον μεγάλο Ευριπίδη, με βάση την συμπεριφορά των Αθηναίων γυναικών στην διάρκεια μιας μεγάλης μυστικιστικής γιορτής αποκλειστικά γυναικείας, τα Θεσμοφόρια. Κατάθεση πολιτική και άκρως κωμική ταυτόχρονα. Ο Αριστοφανικός λόγος, πάντα επίκαιρος και ηθογραφικός, μας θυμίζει ότι, ενώ έχουμε προοδεύσει σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, ως κοινωνικά και πολιτικά όντα υστερούμε ακόμα και σήμερα και αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στο σημαντικό κείμενο του.
Σάββατο 13/08, 21:30
15-20€
Θέατρο Δελφών “Φρύνιχος”, Δελφοί, Φωκίδα

ΜΟΥΣΙΚΗ

3. Διεθνείς μουσικοί του Epirus Ensemble με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Βασίλη Κώστα στην Ιερά Μονή Βελλάς

Για πρώτη φορά και μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, δεκαοκτώ νέοι μουσικοί από τις Η.Π.Α., την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ελλάδα, μέλη του πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος Epirus Ensemble, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν επί σκηνής τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον βραβευμένο διεθνή λαουτίστα, συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του προγράμματος, Βασίλη Κώστα, σε μια μεγάλη ξεχωριστή συναυλία στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι Ηπείρου. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει μια πραγματική εμπειρία του πλούσιου μουσικού πολιτισμού της Ηπείρου, να φέρει κοντά μουσικούς από όλα τα παραπάνω κράτη με σκοπό την εμβάθυνση στον πλούτο, τις στιλιστικές προσεγγίσεις και το ρεπερτόριο της Ηπειρωτικής μουσικής, όπως και την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και επί σκηνής. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δράση, πρωτοβουλία του Βασίλη Κώστα, που στοχεύει στην υποστήριξη του μέλλοντος της παραδοσιακής μας μουσικής μέσα από την νέα γενιά και τη διασύνδεσή της με σημαντικά διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μια εκπαιδευτική δράση με κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο!
Σάββατο 13/08, 21.00
Είσοδος Ελεύθερη 
Ιερά Μονή Βελλάς, Επαρ. Οδ. Μονή Βέλλας – Ζίτσας, Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Βέλλας, Πωγώνι Ηπείρου

ΣΙΝΕΜΑ

4. Προβολή της ταινίας «Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι» της Σέρτζιο Καστελίτο στον Θερινό Κινηματογράφο Βοτσαλάκια

Το Σάββατο 13 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Το μικρό βιβλιοπωλείο στο Παρίσι» της Σέρτζιο Καστελίτο με τους Κλιμεντίνο, Μπέρενις Μπέτζο, Αλεξ Λουτζ, Νασίμ Λίες, Μάξενς Ντινάν, Σάντρα Μίλο, Σέρτζιο Καστελίτο, Μαρί-Φιλομέν Γκα, Ματίλντα Ντε Άνγκελις. Σε μια γραφική γειτονιά του Παρισιού ο βιβλιοπώλης Βιτσέντζο μοιράζει τη ζωή του μεταξύ του διαβάσματος και της φροντίδας της ανάπηρης κόρης του, ώσπου η εμφάνιση της αλέγρας ηθοποιού Γιολάντ προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινότητα του. Οι σκόρπιες καλές ιδέες που προέρχονται από την γιγάντια δεξαμενή της παγκόσμιας λογοτεχνίας (τσιτάτα από Χέμινγουεϊ και Γουάιλντ χρησιμοποιεί ο ήρωας για να σχολιάσει την πραγματικότητα) είναι το βασικό ατού μιας ταινίας που έχει μια υποτυπώδη γοητεία και καλοδεχούμενη ζεστασιά αλλά όχι και τη διάθεση να αφήσει την ανάλαφρη γραφικότητα- η γειτονιά του έργου απλώς δεν υπάρχει σε καμιά γωνιά του Παρισιού- για χάρη μιας ουσιαστικής ματιάς πάνω στην απώλεια, τον παλιομοδίτικο ρομαντισμό και το τέλος της αθωότητας. Σε ένα από τα τελευταία σενάρια του Ετόρε Σκόλε ο ψαγμένος Καστελίτο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του κωμικού και του δραματικού αλλά η μελαγχολική εσωστρέφεια του κεντρικού χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται ο ίδιος, δεν προσφέρει το ισχυρό κίνητρο για να ξεφύγει το έργο του από την βαθμίδα της χρυσής μετριότητας.
Σάββατο 13/08, 20:40
5-7€
Θερινός Κινηματογράφος Βοτσαλάκια, Ακτή Δηλαβέρη 9 – 11, Πειραιάς 

5. Open Air Film Festival Stroggylo: Προβολή της ταινίας «Καρδιά βουνό» του Νταγκούρ Κάρι

O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνεχίζει για 5η σεζόν το Φεστιβάλ ταινιών Open Air Film Festival Stroggylo, στο Αίθριο του σχολικού συγκροτήματος Στρογγυλό. Την Κυριακή 14 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία «Καρδιά βουνό» του Νταγκούρ Κάρι με τους Γκούναρ Γιόνσον, Ίλμουρ Κριστγιάνσντοτιρ και Σίγκουριον Κιάρτανσον. Ο Φούσι είναι πια σαράντα χρονών και ακόμα δεν έχει το κουράγιο να ενηλικιωθεί. Κινείται σαν υπνωτισμένος μέσα στην καθημερινότητα, όπου η ρουτίνα κυριαρχεί. Όταν μια γυναίκα γεμάτη ζωντάνια και ένα οκτάχρονο κοριτσάκι εμφανιστούν αναπάντεχα στη ζωή του, θα αναγκαστεί να ρισκάρει και να ζήσει όσα του προσφέρει η ζωή. Καλύτερη Σκανδιναβική Ταινία της χρονιάς για το Nordic Film Council.
Κυριακή 14/08, 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Στρογγυλό Σχολείο, Αγ. Δημήτριος Αττικής (Είσοδος από οδό Σ. Παπάγου 23)

ΕΚΘΕΣΗ

6. “Les Sirènes étaient des femmes oiseaux”: Ομαδική έκθεση στην Οικία Τομπάζη – Σχολή Καλών Τεχνών

Έως τις 14 Αυγούστου 2022, ο οργανισμός HYam (Hydra for Artis of the Mediterranean – Ύδρα για τους καλλιτέχνες της Μεσογείου) παρουσιάζει στην Ύδρα, στην Οικία Τομπάζη, παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, την επετειακή έκθεση με τίτλο “Les Sirènes étaient des femmes oiseaux” (Οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά). Την Κυριακή 14 Αυγούστου είναι η τελευταία ημέρα παρουσίασης της έκθεσης αυτής με την οποία ο οργανισμός HYam θέτει τις γυναίκες στο επίκεντρο της προσοχής, προσκαλώντας δύο νέες καλλιτέχνιδες, μια Κύπρια και μια Γαλλίδα, να εκθέσουν αυτό το καλοκαίρι στο νησί της Ύδρας σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια του νησιού. Πρόκειται για την Γαλλίδα καλλιτέχνη βίντεο Anne-Charlotte Finel, και την Κύπρια γλύπτρια Λητώ Κάττου. Στην Οδύσσεια, οι Σειρήνες ήταν γυναίκες πουλιά με αγγελικό πρόσωπο και σώμα αετού, επικίνδυνες γόησσες που μάγευαν τον Οδυσσέα πριν ανταλλάξουν, αργότερα, τα φτερά τους με μία ουρά ψαριού και με τον κάτω κόσμο. Αυτά τα υβριδικά πλάσματα, μάρτυρες της αιώνιας ασάφειας, πλημμύριζαν πάντα τις λαϊκές μυθολογίες που προσανατολίζονταν προς την αμαρτία και την αρετή. Σήμερα, η υβριδοποίηση επιβάλλεται πιο ρεαλιστικά και με μεγαλύτερη ευρύτητα: με την παράλληλη αλληλοδιείσδυση των κόσμων τόσο στον προσωπικό όσο και στον κοινωνικό μας χώρο, δεν συλλογιζόμαστε πια με τα διαζευκτικά “ή” αλλά με τα “και”. Τα υβριδικά πλάσματα της Λητούς Κάττου που συνδυάζουν το ανθρώπινο, το θεϊκό, την πανίδα και τη χλωρίδα ενσαρκώνουν αυτήν τη ζωτική ανάγκη προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις χάρη στη μετάλλαξη, και κατά συνέπεια, χάρη στην καινοτομία. Σε ευθύ διάλογο με τα επίπεδα γλυπτά της Κύπριας καλλιτέχνιδας, τα βίντεο της Anne-Charlotte Finel υπογραμμίζουν αυτούς τους ενδιάμεσους χώρους, αυτά τα διάκενα, αυτούς τους απάτητους ενδιάμεσους χωροχρόνους όπου όλες οι μεταμορφώσεις είναι πιθανές.
Διάρκεια έκθεσης: 5 Αυγούστου 2022 – 14 Αυγούστου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, 11:00 – 13:00 και  19:00 – 22:00, Τετάρτη 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Πέμπτη, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Παρασκευή 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Σάββατο, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00, Κυριακή, 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00
Είσοδος ελεύθερη 
Οικία Τομπάζη – Σχολή Καλών Τεχνών, Λιμάνι Ύδρας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b