MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Οι αξέχαστοι ρόλοι του Τζέιμς Κάαν: Από τον θρυλικό Σόνι Κορλεόνε του “Νονού” μέχρι το «Misery»

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Τζέιμς Κάαν, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο, γεμάτο αγαπημένους ρόλους.

Monopoli Team

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός Τζέιμς Κάαν σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο έργο, με πολλούς αγαπημένους ρόλους.

Γεννημένος στην εργατική συνοικία του Μπρονξ της Νέας Υόρκης, ο Τζέιμς ήταν παιδί δύο Εβραίων μεταναστών από τη Γερμανία, μεγάλωσε στο Κουίνς και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Όλα όμως για την καριέρα του ξεκίνησαν όταν σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα, με συμφοιτητή τον σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα. Βέβαια δεν αποφοίτησε ποτέ, μιας και στράφηκε αμέσως  στην υποκριτική, οι επιλογές του όμως τον δικαίωσαν αφού μετά από λίγα χρόνια θα περνούσε από οντισιόν για τον “Νονό” με μεγάλη επιτυχία. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Η καριέρα του διήρκησε πέντε δεκαετίες, κατά τις οποίες συμμετείχε σε εκατοντάδες κινηματογραφικές ταινίες και μερικές τηλεοπτικές σειρές. Εμείς, με αφορμή τον θάνατό του, συγκεντρώσαμε τους πιο αξέχαστους ρόλους της καριέρας του, από τον “Νονό” μέχρι και το “Misery”.

Ο Νονός (1972)

Αδιαμφισβήτητα ο πιο διάσημος ρόλος του Τζέιμς Κάαν -εκείνος με τον οποίο έγινε συνώνυμο το όνομά του- είναι εκείνος του ευέξαπτου Σόνι Κορλεόνε, γιού του Βίτο Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και αδερφού του Μάικλ (Αλ Πατσίνο) στον “Νονό”. Για την ερμηνεία του στην ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Κάαν έλαβε από την Ακαδημία Κινηματογράφου υποψηφιότητα για Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου και έμεινε για πάντα στην ιστορία ως “Σόνι”.

Παράξενη Κυρία – Funny Lady (1975)

Άλλος ένας αξέχαστος ρόλος του Κάαν από τα 70s ήταν εκείνος στο μιούζικαλ “Παράξενη κυρία” με την Μπάρμπρα Στράιζαντ, σίκουελ της πρώτης πολύ επιτυχημένης ταινίας “Ένα αστείο κορίτσι”. Υποδύθηκε τον δεύτερο σύζυγο της Φάνι Μπράις, τον περφόρμερ Μπίλι Ρόουζ. Μάλιστα κατάφερε να νικήσει μερικούς από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ για τον ρόλο, με την Στράιζαντ να έχει πει: “Στην τελική έχει σημασία ποιον θέλει το κοινό να φιλήσω. Τον Ρόμπερτ Μπλέικ, όχι. Τον Τζέιμς Κάαν, ναι”.

Misery (1990)

Τη δεκαετία του ’90 highlight της καριέρα του Τζέιμς Κάαν ήταν σίγουρα η μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος του Στίβεν Κινγκ “Misery”, στο οποίο πρωταγωνιστούσε. Ανέλαβε τον ρόλο ενός διάσημου συγγραφέα, του Πολ Σέλντον, ο οποίος μετά από ένα τροχαίο τραυματίστηκε σοβαρά και σώθηκε από τη νοσοκόμα και τη “νούμερο 1 θαυμάστριά του” Άννι Γουίλκς (Κάθι Μπέιτς), η οποία τελικά αποδεικνύεται “ασταθής” χαρακτήρας, με τον Πολ να βρίσκεται βαριά τραυματισμένος, ναρκωμένος , χωρίς τρόπο διαφυγής από το απομονωμένο σπίτι της. Την παράσταση έκλεψε ομολογουμένως η Κάθι Μπέιτς, που κέρδισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της.

Το Ξωτικό των Χριστουγέννων – Elf (2003)

Ένας από τους πιο feel-good ρόλους τους ήταν σίγουρα αυτός στη ταινία του Γουίλ Φέρελ “Το Ξωτικό των Χριστουγέννων”, μία ταινία που δεν θα αβρθεούμε ποτέ να βλέπουμε κάθε Χριστούγεννα. Ο Τζέιμς Κάαν υποδύθηκε τον άσπλαχνο επιχειρηματία Γουόλτερ, που μαθαίνει ότι ο γιός του μεγάλωσε με… τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη και σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε έναν στοργικό πατέρα. Με τον ρόλο αυτό ο Κάαν απέδειξε ότι είναι εξίσου ταλαντούχος και στις κωμωδίες, ενώ έμεινε για πάντα στις καρδιές μας ως ο “κύριος Γουόλτερ”.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b