MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό με πέντε πλανήτες να ευθυγραμμίζονται

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει «ραντεβού» πέντε πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος) – Η σπάνια αυτή σύνοδος δεν θα γίνει ξανά ορατή πριν το 2040.

Πηγή: Shutterstock
Monopoli Team

«Ραντεβού» έχουν δώσει στον ουρανό πέντε πλανήτες, λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, με τη σπάνια αυτή «συνάντηση» να μην ξαναγίνεται ορατή πριν το 2040. Το ουράνιο αυτό φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και με γυμνό μάτι πριν την αυγή έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ενώ το Σάββατο 25 Ιουνίου, στη «συνάντηση των πέντε» θα πάρει μέρος και η Σελήνη («εκπροσωπώντας» τη Γη), ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη. Είναι, μεταξύ άλλων, μία σπάνια ευκαιρία να δει κανείς τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας, ο οποίος συνήθως «εξαφανίζεται» λόγω του έντονου ηλιακού φωτός.

Οι πλανήτες θα φαίνονται σαν ένα «κολιέ από μαργαριτάρια» κοντά στον ορίζοντα και μάλιστα με τη σειρά που πράγματι απέχουν από τον Ήλιο. Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση εκτιμάται ότι είναι 45 έως 90 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, σε κατεύθυνση ανατολική, ιδανικά με σημείο παρατήρησης κάποιο ψηλό σημείο, όπως λόφο. Μετά τον Ιούνιο οι πλανήτες θα τραβήξουν σταδιακά ο καθένας τον δικό του δρόμο και θα φαίνονται πια πιο διάσπαρτοι στον ουρανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠανσέληνος της Φράουλας: Μάγεψε η πρώτη υπερπανσέληνος του 202212.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο reader.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Η Ελλάδα 2η στις αυξήσεις ενοικίων στην ΕΕ – Όσο ένας μισθός το μέσο ενοίκιο
Επίκαιρα
Πρεμιέρα για τον Κοινωνικό Τουρισμό – Πόσες μέρες “καλύπτει”
Επίκαιρα
Ψυρρή: Εμπρηστική επίθεση σε γκαλερί που καταδίκαζε τη γενοκτονία – “Δεν θα με σιωπήσουν” λέει η ιδιοκτήτρια
Επίκαιρα
ΗΠΑ: Αντιδράσεις για την ανάρτηση του Τραμπ που απεικονίζει εαυτόν ως… Ιησού
Επίκαιρα
Έρευνα: “Πρωτιά” για τους Έλληνες στο εργασιακό άγχος
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Το Artemis II έφτασε στη Σελήνη κι εμείς στη Γη τραγουδάμε Six Seven
Επίκαιρα
Νέες εντυπωσιακές εικόνες από το Artemis II: Η Γη “δύει” πίσω από τη Σελήνη
Επίκαιρα
Μήλος: Νέο «φρένο» σε πεντάστερο ξενοδοχείο
Επίκαιρα
Άρτεμις II: Η αποστολή στη Σελήνη έσπασε ρεκόρ απόστασης από τη Γη
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Δικαίωση για το revenge porn, αναμονή για τα Τέμπη και πολιτικές αναταράξεις
Επίκαιρα
ΕΕ: Ανησυχία για παρατεταμένη ενεργειακή κρίση – Σκέψεις ακόμη και για δελτίο καυσίμων
Επίκαιρα
Το Μουσείο της Ακρόπολης στα πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου για το 2025 – Στην κορυφή το Λούβρο