MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE

Οι “Μεγάλες ταινίες Μικρού μήκους” έρχονται στο Onassis Channel

Για τρίτη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έρχονται στο onassis.org και στο Onassis Channel στο YouTube.

A Summer Place
A Summer Place
Monopoli Team

Tο Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ξανά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και φέρνει  στο onassis.org και στο Onassis Channel στο YouTube.τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2021 από την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 12:00 έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 23:59.

Οι ταινίες που προβάλλονται στο αφιέρωμα Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους 2022 δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια ζωντανή απόδειξη ότι ο νέος ελληνικός κινηματογράφος βρίσκει τον τρόπο να επιβιώσει ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Οι βραβευμένες ταινίες, που θα μεταδοθούν ψηφιακά για μία εβδομάδα μέσα από την πλατφόρμα του onassis.org, ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του σήμερα, παρουσιάζοντας ιστορίες γεμάτες ιδέες, διαφορετικές απόψεις και βαθείς προβληματισμούς.

«Η ελεύθερη γραφή των φετινών ταινιών και η έρευνά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε μια εποχή που δείχνει να επιστρέφει σε πιο συντηρητικές μορφές έκφρασης» αναφέρει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2021. «Οι φετινές ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την ισχυρή οπτικοποίηση δυστοπικών κόσμων, την ανατρεπτική πρόζα, τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση της νέας γενιάς» σημειώνει η Κριτική Επιτροπή Εθνικού Διαγωνιστικού του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2021.

Ανακαλύψτε τις “Μεγάλες ταινίες μικρού μήκους”

Το σκοτάδι που πλανάται στους δρόμους της Αθήνας (Όλα τα πλάσματα της νύχτας της Μέμης Κούπα). Η συμφιλίωση με την ενηλικίωση (Μετά το Μεσημέρι του Αλέξη Κουκιά-Παντελή). Η ανάγκη του ανήκειν κόντρα στην έλξη για το άγνωστο (Soul Food του Νίκου Τσεμπερόπουλου). H ατομικότητα ενάντια στο «κοινό καλό» σε μια σκληρή και ανταγωνιστική κοινωνία (Brutalia, Εργάσιμες μέρες του Μανώλη Μαυρή). Η σεξουαλική αφύπνιση μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία (Horsepower του Σπύρου Σκάνδαλου). Η μετανάστευση που οδηγεί στην εξαφάνιση (To Βανκούβερ της Άρτεμης Αναστασιάδου). Μια προσωπική στιγμή για έναν δύσκολο αποχαιρετισμό (Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα της Βαγγελιώς Σουμέλη). Η αδελφική σχέση που χτίζει γέφυρες σε μια διατοπική κοινωνία (Motorway 65 της Εύης Καλογηροπούλου). Τα πρώτα σκιρτήματα μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη (Αμυγδαλή της Μαρίας Χατζάκου). Η συνάντηση δύο ασυνόδευτων ψυχών (Souls All Unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη). Ο μικρόκοσμος μιας αθηναϊκής γειτονιάς μέσα από τη ματιά μιας μεσήλικης γυναίκας (Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη). Ένας φόρος τιμής στον Λευτέρη Βογιατζή (Last Visit του Σπύρου Αλιδάκη). Η γραφή του Χούλιο Κορτάσαρ σε έναν χώρο οικείο και ανοίκειο (Cortázar των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ). H ισορροπία μεταξύ ρεαλισμού και σκοτεινής φαντασίας (Apallou του Νίκου Αυγουστίδη). Τα τελευταία λεπτά πριν από την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου (Ο φοιτητής του Βασίλειου Καλαμάκη). Μια τρυφερή συνάντηση με φόντο το αιώνιο τουριστικό ελληνικό καλοκαίρι (A Summer Place της Αλεξάνδρας Ματθαίου).

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ταινιών

 «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή

Βραβείο «Χρυσός Διόνυσος» Καλύτερης Ταινίας, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δάφνη Καλογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

https://www.onassis.org/el/video/brutalia-days-of-labour-big-short-films-2022

Manolis Mavris_ brutalia

 

“Soul Food” του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνια Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Απόλλωνα Σαρρή, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/soul-food-big-short-films-2022

Nikos Tseberopoulos_Soul Food

 

“Horsepower” του Σπύρου Σκάνδαλου

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Χρυσή Αθηνά» Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Ιωάννα Κολλιοπούλου, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

https://www.onassis.org/el/video/horsepower-big-short-films-2022

Spyros Skandalos_Horsepower

 

«Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδου

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/to-vancouver-big-short-films-2022

Artemis Anastasiadou_To Vancouver

 

“A Summer Place” της Αλεξάνδρας Ματθαίου

Onassis Drama Queer Award και Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στη Μαίρη Μηνά, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/a-summer-place-big-short-films-2022

Alexandra Matheou_A Summer Place

 

«Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα» της Βαγγελιώς Σουμέλη

Βραβείο Σεναρίου στη Βαγγελιώ Σουμελή, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/i-dont-want-to-forget-anything-big-short-films-2022

 

“Motorway 65” της Εύης Καλογηροπούλου

Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στον Χρήστο Γιαννακόπουλο και Τιμητική Διάκριση Ταινίας, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/motorway-65-big-short-films-2022

Evi Kalogiropoulou_Motorway

 

«Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου

Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στη Μαριλένα Ορφανού, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/amygdala-big-short-films-2022

Maria Hatzakou_Amygdala

 

«Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ήχου στον Άρη Καπλανίδη, Ειδική Μνεία για Animation, στο Φεστιβάλ Δράμας / Βραβείο «Αργυρή Αθηνά» 2ης Καλύτερης Ταινίας και Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στις Νύχτες Πρεμιέρας.

https://www.onassis.org/el/video/from-the-balcony-big-short-films-2022

 

“Last Visit” του Σπύρου Αλιδάκη

Τιμητική Διάκριση για τον ήχο στον Γιάννη Λούκο, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/last-visit-big-short-films-2022

Spiros Alidakis_Last Visit

 

«Όλα τα πλάσματα της νύχτας» της Μέμης Κούπα

Τιμητική Διάκριση για τον Ήχο στον Στέφανο Ευθυμίου, στο Φεστιβάλ Δράμας

https://www.onassis.org/el/video/creatures-of-the-night-big-short-films-2022

Memi Koupa_Creatures of the Night

 

“Apallou” του Νίκου Αυγουστίδη

Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/apallou-big-short-films-2022

Niko Avgoustidi_Apallou

 

“Cortázar” των Αργύρη Γερμανίδη και Κατερίνας Στράουχ

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας, στο Φεστιβάλ Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας.

https://www.onassis.org/el/video/cort%C3%A1zar-big-short-films-2022

cortazar stills_13herman

 

“Souls All Unaccompanied” του Γιώργου Τελτζίδη

Τιμητική Διάκριση Ανδρικής Ερμηνείας στον Jouvany Guirguis, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/souls-all-unaccompanied-big-short-films-2022

Yorgos Teltzidis_Souls_Αll_Unaccompanied

 

«Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στον Ηλία Μουλά και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Κατερίνα Ζησούδη, στις Νύχτες Πρεμιέρας.

https://www.onassis.org/el/video/after-noon-big-short-films-2022

Alexis Koukias-Pantelis_Afternoon

 

«Ο φοιτητής» του Βασίλειου Καλαμάκη

Εύφημος Μνεία, στο Φεστιβάλ Δράμας.

https://www.onassis.org/el/video/the-student-big-short-films-2022

Vasilis Kalamakis_The Student

Δύο κινηματογραφικά βραβεία από το Ίδρυμα Ωνάση στο Φεστιβάλ Δράμας

Το 2021, το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε δύο νέα κινηματογραφικά βραβεία που απονεμήθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας. Οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετείχαν στο Διεθνές Διαγωνιστικό έλαβαν το Onassis Film Development Grant. O Μανώλης Μαυρής και ο Άρης Καπλανίδης έλαβαν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, την ίδια χρονιά, και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ. Φέτος, το βραβείο απέσπασε το “A Summer Place” της Αλεξάνδρας Ματθαίου, μια ταινία για τα όρια που τίθενται, τη συντροφικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, ένας ύμνος σε κάθε σχέση που ψάχνει να βρει τον τόπο της.

 

Νέο σινεμά, νέοι κόσμοι

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας υποτροφίες και fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και το Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα και έξω από τα σύνορα.

 

Onassis Channel στο YouTube

Το YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση εκπέμπει από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, σε όλο τον κόσμο. Το Ίδρυμα Ωνάση ανεβάζει και μοιράζεται στο κανάλι του στο YouTube στιγμές, εικόνες, συζητήσεις, ήχους, συναισθήματα. Παραστάσεις, συναυλίες, podcasts, συναντήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα. Η ψηφιακή σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση φτιάχνει μια Στέγη σε κάθε σπίτι, σε ένα σημείο που δεν υπάρχει στον χάρτη, για να διασκεδάζει, να επιμορφώνει, να ενώνει, να ανοίγει συζητήσεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαθέσιμες online από τις 9 έως τις 15 Ιουνίου στο onassis.org και στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b