MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Θέατρου στη Μήλο

Από τις 21 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2022 το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου της Μήλου παρουσιάζει πρωτότυπες παραστάσεις που αναπτύσσονται για, και μαζί με την τοπική κοινωνία του νησιού.

Monopoli Team

Μια συνάντηση με την Ιστορία και τη νεανική θεατρική δημιουργία

Μακριά από τις μητροπόλεις, διαμορφώνεται ένα κέντρο φιλοξενίας (residency) για τη νεανική δημιουργία και ένα Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου στη Μήλο με στόχο τη στήριξη και την ανάδειξη του έργου νέων Ελλήνων και ευρωπαίων σκηνοθετών. Αυτό το πολιτιστικό γεγονός προσφέρει σε ανερχόμενους σκηνοθέτες την ευκαιρία να βιώσουν τον τόπο της Μήλου για μεγάλο χρονικό διάστημα και να διερευνήσουν καλλιτεχνικές πρακτικές σε συνεργασία με τους ερασιτέχνες-ηθοποιούς του νησιού.

Το φεστιβάλ προσκαλεί τους δημιουργούς να ανακαλύψουν νέες μεθόδους και εκφραστικά μέσα κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής διαδικασίας δίνοντας τους την ευκαιρία να αποδώσουν θεματικές και γεγονότα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό. Τα λάθη επί του αποτελέσματος δεν έχουν τόσο σημασία όσο τα νέα σημεία προσέγγισης που αναδύονται κατά τη διαδικασία. Το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στη θέαση της θεατρικής πρακτικής ως πρόσχημα για συνάντηση και συνδιαλλαγή παρά ως μια προκαθορισμένη επιτέλεση.

Ένα είδος συμμετοχικού θεάτρου σε ένα κυκλαδίτικο περιβάλλον

Κάθε χρόνο, οι παραστάσεις δημιουργούνται για, και μαζί με την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς το φεστιβάλ υποστηρίζει το συμμετοχικό θέατρο με, και για τους πολίτες. Η έννοια της συμμετοχικότητας, η παρουσία των κατοίκων της Μήλου και η επιτόπια δημιουργία των καλλιτεχνών είναι μερικοί από τους πιο βασικούς άξονες της διαμόρφωσης αυτής της διοργάνωσης.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ: Η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης μας επιτρέπει να ανασύρουμε στο θέατρο το στοιχείο της έκπληξης, του απροσδόκητου, να διεγείρουμε την περιέργεια ενός περαστικού, να αναβιώσουμε όλοι και όλες έναν τόπο σαν να είναι ένα μεγάλο σκηνικού θεάτρου. Βασική μας πρόθεση το φεστιβάλ να ακολουθήσει την καθημερινότητά μας και να αφουγκραστεί την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό το τόπου της Μήλου. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, τα έσοδα από τα εισιτήρια του φεστιβάλ προσφέρονται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις του νησιού. Φέτος, μέρος των εσόδων προορίζεται για την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας της Μήλου.

Η 4η έκδοση το 2022 φέρει τη θεματική της Φροντίδας και της Αποκατάστασης.

Λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση, τα ερωτήματα που αναδύθηκαν και τη συνεχή ανησυχία της υγειονομικής κατάστασης στην καθημερινότητά μας· ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε γύρω από αυτά τα ζητήματα, με ειλικρίνεια και φροντίδα. Σε αυτή την εκδοχή, η πρόκληση για εμάς είναι να αμφισβητήσουμε την κλασική δομή του θεάτρου στον ίδιο τον τόπο που γεννήθηκε, έχοντας ως αναφορά την έννοια της αποκατάστασης και της φροντίδας στην τέχνη εφευρίσκοντας νέες μεθόδους, συνθήκες δημιουργίας και νέες σχέσεις με το κοινό. Ή ακόμη, δίνοντας χώρο στους/στις δημιουργούς να ανακαλύψουν δικούς τους τρόπους αναπαράστασης, αλλά και τόπους παρουσίασης σε διάφορα μέρη του νησιού.

 Βασικό μας μέλημα όλοι και όλες να ανταποκριθούν με κέφι σε αυτήν την πρόκληση, να μην αναπαράγουν πια το οδυνηρό πλαίσιο της καθημερινότητας, αλλά να διασκεδάσουν, ανακαλύπτοντας εναλλακτικές «θεραπείες» σε έναν τόπο δυνατοτήτων και πιθανοτήτων. Σαν να προσκαλούμε κάθε δημιουργό να λάβει μέρος στην εφεύρεση αυτού του γιατρικού. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως το θέατρο είναι το γιατρικό, μια συλλογική δράση για θεραπεία του άστυ. Πώς φροντίζεις όμως ένα γιατρικό, όταν το ίδιο είναι ο ασθενής;

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://festivalinternationalmilos.com

Δείτε το τρέιλερ εδώ:

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b