MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
01
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

UNESCO: Αθήνα και Λονδίνο ξεκινούν επίσημα συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Η ανακοίνωση της UNESCO που αναφέρει πως Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να συζητήσουν την πιθανότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, ήρθε ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Monopoli Team

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNESCO πρόκειται να ξεκινήσουν επίσημες συνομιλίες σχετικά με την πολυπόθητη επιστροφή τους, μετά από περισσότερα από 200 χρόνια που αυτά εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟδησσός: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαιοελληνικούς αμφορείς στα χαρακώματα12.09.2018

Την πιθανή επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα ανακοίνωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, ή ICPRCP, η οποία πραγματοποίησε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, η οποία προτάθηκε από τη βρετανική πλευρά, έχει γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα και θα κανονιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Τα γλυπτά — κατασκευασμένα μεταξύ 447 π.Χ. και το 432 π.Χ.— περιλαμβάνουν μια ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή μιας γιορτής των Παναθηναίων για τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, μαζί με μια σειρά από μετόπες και φιγούρες από τα αετώματα του ναού. Συνολικά, το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου, τα οποία ισχυρίζεται πως αποκτήθηκαν νόμιμα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ πολιτισμός σε κίνδυνο: Μουσεία στην Ουκρανία καταγγέλλουν την ρωσική εισβολή, όσο παλεύουν να σώσουν τις συλλογές τους12.09.2018

Οι προσπάθειες της Ελλάδας να επαναπατρίσει τα γλυπτά έχουν ξεκινήσει από το 1983, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα των γλυπτών κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, η επίσημη θέση της κυβέρνησης της Βρετανίας θέλει τα γλυπτά να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό ένα συμβούλιο διαχειριστών ανεξάρτητο από την κυβερνητική εποπτεία.

Με πληροφορίες από Artnet.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Stop scrolling: Από Ρέθυμνο μέχρι Καλλιθέα – το μυαλό μας και μια Λύρα
Επίκαιρα
Πότε θα δούμε το «Μπλε Φεγγάρι»;
Επίκαιρα
«Ανακαινίζω 2026»: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95% για κατοικίες – Ποιους αφορά και τι προβλέπει
Επίκαιρα
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί κατά της χρήσης του AI: «Ένας σύγχρονος Πύργος της Βαβέλ»
Επίκαιρα
Στο «κόκκινο» τα καύσιμα πριν το τριήμερο – Τι θα γίνει με την επιδότηση
Επίκαιρα
Ανακαινίζω 2026: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιες κατοικίες αφορά
Επίκαιρα
Πανελλήνιες 2026: Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις – Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Επίκαιρα
Stop Scrolling: Δεμένοι πισθάγκωνα, θεσμικά ακάλυπτοι και με νέο κόμμα στην αναμονή
Επίκαιρα
Ψυχικές διαταραχές: Ραγδαία αύξηση παγκοσμίως – Η εικόνα στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Final-4: Τα μέτρα της ΕΛΑΣ και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Επίκαιρα
Τι θα συμβεί στο ΑΕΠ αν υιοθετήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Επίκαιρα
Όχι, ο Akylas δεν μάς χρωστάει καμία συγγνώμη