MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
27
ΙΟΥΝΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΔΡΑΣΕΙΣ

  «Κυριακές στην Αθήνα» από τον Δήμο Αθηναίων: Τα μουσεία γιορτάζουν – Δωρεάν δράσεις για οικογένειες

  Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις.

  Κέντρο Τεχνών. Φωτογραφία: Γιώργος Σπανός
  Monopoli Team

  Η αγαπημένη δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

  Η δύναμη των μουσείων

  Τα μουσεία μπορούν να μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Η Δύναμη των Μουσείων», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι οχτώ χώροι που θα ανοίξουν τις πόρτες τους την Κυριακή 22 Μαΐου έχουν σχεδιάσει τις δράσεις τους με έμπνευση το θέμα της φετινής ΔΗΜ κι έτσι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν μέρος σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και πρωτότυπα δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τις συλλογές των μουσείων με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι εκφράζονται ελευθέρα, δημιουργούν, παίζουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τη δύναμη των μουσείων!

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΔιεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: Το Μουσείο Κοτσανά συμμετέχει στον φετινό εορτασμό με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων»12.09.2018

  Την Κυριακή 22 Μαΐου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

  Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

  Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Φωτογραφία: Vangelis Patsialos

  Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

  Η δύναμη του ανθρώπου
  Για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών

  Πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ ένα μουσείο; Τι σχέση είχε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία;

  Με οδηγό έναν πρωτότυπο χάρτη, περιηγήσου και εξερεύνησε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδινε φως και ενέργεια σ’ ολόκληρη την Αθήνα για περισσότερο από 120 χρόνια! Άκου πόσες ιστορίες κρύβονται σ’ αυτό και ανακάλυψε μέσα από μοναδικά παιχνίδια ποια είναι η «κρυφή» του δύναμη…

  *Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στην έκθεση προφορικών μαρτυριών «Θυμάμαι το ‘22» που πραγματοποιείται για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία».

  Ώρες: 11.00, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00
  Διάρκεια: 60’
  Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα

  Πληροφορίες

  Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854
  Απαραίτητη η κράτηση: 2130109325 (Δε-Πα 11.00-16.00)

  Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Φωτογραφία: Vangelis Patsialos

  Κεντρική Βιβλιοθήκη

  Η Δύναμη της Βιβλιοθήκης
  Για παιδιά 9-11 ετών

  Άκουσα να λένε πως η βιβλιοθήκη κρύβει πολλά μυστικά… Πως δεν είναι απλώς βιβλιοθήκη αλλά και μουσείο! Πως όσοι την επισκέπτονται, ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο! Ποια είναι άραγε η μυστηριώδης μαγική δύναμη των μουσείων που έχει και η βιβλιοθήκη; Επισκεφθείτε την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων και ανακαλύψτε την!

  Ώρα: 11.00
  Διάρκεια: 70’

  Πληροφορίες

  Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, 10440
  Απαραίτητη η κράτηση: 2108846011, 2108236635 (Δε-Πα 11.00-16.00)

  Κέντρο Τεχνών. Φωτογραφία: Studio Kominis

  Κέντρο Τεχνών

  Αναδρομή
  Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών

  Το Κέντρο Τεχνών, μέσα από μια σύντομη αναδρομή σε έργα καλλιτεχνών από παλαιότερες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξένησε (Μαργαρίτα Yoko Νικητάκη «Soil», Αριστοτέλης Ρουφάνης «Alone Together XII», Δημήτρης Κοιλαλούς «Heterotopia», Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος «Landscapes», Γ. Γαΐτης «Λαθραναγνώστες» κ.ά.), προσκαλεί τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους, καλλιεργώντας την έννοια της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνοχής.

  Στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος, η ομάδα καλείται να αναλάβει με βιωματικό τρόπο τον ρόλο του «επιμελητή» και, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, να δημιουργήσει μια εικονική έκθεση στον «χάρτινο» εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τεχνών.

  Ώρα: 10.30
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521
  Απαραίτητη η κράτηση: 210724815 & 210 7232604 (Δε-Πα 10.00-14.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Κέντρο Τεχνών. Φωτογραφία: Studio Kominis

  Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος

  Ελάτε στη γιορτή των Μουσείων!
  Για παιδιά από 10 ετών

  Παιδιά και γονείς καλούνται να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου «Ελευθέριος Βενιζέλος», να δουν τον τρόπο φύλαξης και αποθήκευσης των φωτογραφιών και των εγγράφων και να γίνουν για λίγο… ιστορικοί!

  Ώρα: 12.00
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521
  Απαραίτητη η κράτηση: 2107232604 (Δε-Πα 11.00-14.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη». Φωτογραφία: Studio Kominis

  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

  H δύναμη των μουσείων. Η δύναμη της παράδοσης. Το έθιμο της περπερούνας.
  Για παιδιά 5-8 ετών

  Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» προσκαλεί τα παιδιά ν’ ανακαλύψουν τη δύναμη της λαϊκής παράδοσης μέσα από μουσειακά αντικείμενα, παραμύθια και τραγούδια για το νερό… συμμετέχοντας στο έθιμο της περπερούνας!

  Ώρα: 11.00
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 10558
  Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα 10.00-15.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. Φωτογραφία: Vangelis Patsialos

  Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

  Γίνε κι εσύ μέρος της γιορτής!
  Για παιδιά 6-12 ετών

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Αυτή τη φορά, σας περιμένει να γιορτάσετε μοναδικά! Είστε κι εσείς άλλωστε μέρος της δύναμης των μουσείων!

  Ώρα: 12.00
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 104 36
  Απαραίτητη η κράτηση: 2105202420 (Δε-Πα 10.00-13.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Φωτογραφία: Vangelis Patsialos

  Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα

  Το δωμάτιο των θαυμάτων
  Για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών

  Στην αναγεννησιακή Ευρώπη, οι άνθρωποι είχαν τη συνήθεια να συλλέγουν αξιοπερίεργα και εξωτικά αντικείμενα και στη συνέχεια να τα εκθέτουν όλα μαζί, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ταξινόμηση. Αυτές οι συλλογές παράταιρων αντικειμένων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτίθεντο σε ντουλάπια ή σε «δωμάτια των θαυμάτων» (les cabinets de curiosités) τα οποία αποτελούν τον πρόδρομο των σημερινών μουσείων.

  Το δημιουργικό εργαστήρι Πιλ Πουλ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν ένα «δωμάτιο θαυμάτων» με έμπνευση τα αντικείμενα της συλλογής Ε.Λ.Ι.Α. της έκθεσης «Οδοιπορικό στην Αθήνα» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων.

  Ώρα: 11.00
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο, 11851
  Απαραίτητη η κράτηση: 2103452150 (Δε-Πα 10.00-14.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  Φωτογραφία: Vangelis Patsialos

  Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα

  Ο Πλάτωνας και οι κυνηγοί των λέξεων
  Για παιδιά 8-13 χρονών

  Επισκεφθείτε το Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα για να ψάξετε τις λέξεις φιλία, δίκαιο, ψυχή και δύναμη που κρύβονται εκεί και να φτιάξετε τους ορισμούς τους με τη βοήθεια του αρχαίου φιλοσόφου!

  Ώρα: 11.00
  Διάρκεια: 60’

  Πληροφορίες

  Αλκμέωνος 1, Αθήνα, 10442
  Απαραίτητη η κράτηση: 2105142138 (Δε-Πα 10.00-14.00)
  *Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Επόμενες «Κυριακές στην Αθήνα»: 5 Ιουνίου «Η γη… το σπίτι μας!», 11 Σεπτεμβρίου «Πάνω απ’ όλα… το βιβλίο!», 16 Οκτωβρίου «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!», 6 Νοεμβρίου «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι».

  Πληροφορίες: gasmuseum.gr & opanda.gr

  Περισσότερα από Δραστηριότητες
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ