MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τις 5 πιο εμβληματικές ταινίες για τα πάθη του Χριστού

Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις 5 ταινίες και σειρές που αφηγούνται τη ζωή και τα πάθη του Ιησού Χριστού.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επανερχόμαστε στις κλασικές μίνι σειρές και ταινίες για τη ζωή του Ιησού, που είτε θα παίζονται στην τηλεόραση, είτε θα χρειαστεί να τις αναζητήσουμε μόνοι μας. Πόσο καλά πιστεύετε ότι γνωρίζετε τις πιο επιτυχημένες ταινίες αυτής της θεματικής; Συγκεντρώσαμε τις πιο ξεχωριστές πληροφορίες για 3 ταινίες και 2 μίνι σειρές, που θεωρούνται οι πιο γνωστές και εμβληματικές!

“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Franco Zeffirelli (1977)
  • Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Franco Zeffirelli σκεφτόταν για τον ρόλο του Ιησού τον Dustin Hoffman και τον Al Pacino, πριν τελικά καταλήξει στον Robert Powell. Για τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου σκεφτόταν τον Marcello Mastroianni αλλά τελικά δεν ήρθαν στην κατάλληλη οικονομική συμφωνία.
  • Με το budget να κυμαίνεται από 12 έως 20 εκατομμύρια δολάρια, ήταν ανάλογη με άλλες παραγωγές της εποχής αλλά ως ταινία γυρισμένη για την τηλεόραση, ήταν η πιο ακριβή παραγωγή που είχε υπάρξει, ένα ρεκόρ που κατείχε για πολλά χρόνια.
  •  Ο Robert Powell έμοιαζε, όπως είναι εμφανές, πάρα πολύ με τις εικόνες που έχουμε στο μυαλό μας για τον Ιησού. Έτσι, κάθε φορά που πήγαινε έτοιμος στο σετ, το συνεργείο ασυνείδητα σταματούσε να χρησιμοποιεί άσχημο λεξιλόγιο. Αν και ο ίδιος δεν ήταν θρήσκος, βίωσε μια θρησκευτική στιγμή, όπως έχει δηλώσει, όταν γύρισαν την σκηνή στην επί του Όρους Ομιλία, με εκατοντάδες συγκινημένους κομπάρσους.
  • Για να πετύχει την σκελετωμένη εικόνα του Χριστού πάνω στον Σταυρό, ο Robert Powell ξεκίνησε μια δίαιτα στα όρια της λιμοκτονίας, τρώγοντας για 12 μέρες πριν τα γυρίσματα αυτών των σκηνών μόνο τυρί.
  • Ενώ βρίσκονταν για γυρίσματα στην Τυνησία, εκεί κοντά γύριζε και ο George Lucas το πρώτο Star Wars. Μια μέρα όπως δήλωσε η ηθοποιός Koo Stark “Ο R2-D2, που κινούταν με τηλεχειριστήριο, έπρεπε να φύγει εκτός κάδρου και να χαθεί πίσω από έναν αμμόλοφο. Αλλά το τηλεχειριστήριο δεν μπορούσε να τον ελέγξει με αποτέλεσμα να περιπλανιέται στο σετ του Ιησού από τη Ναζαρέτ”.
  • Μερικές τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν και για τα γυρίσματα της ταινίες “Life of Brian” των Monty Python. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Terry Jones, υπήρχαν και κομπάρσοι που είχαν δουλέψει και στις δύο παραγωγές και συχνά σχολίαζαν «Ο Franco δεν θα το γύριζε ποτέ έτσι».

“Η Βίβλος” των Roma Downey και Mark Burnett (2013)
  • Ενώ θεωρείται μίνι σειρά 10 επεισοδίων, κυκλοφόρησε και ως ταινία διάρκειας 138 λεπτών έναν χρόνο αργότερα με τίτλο “Son of God”.
  • Υπήρξε μια φημολογία ότι ο Σατανάς, τον οποίο ενσάρκωσε ο Mohamen Mehdi Ouazanni, ήθελαν να μοιάζει στον τότε πρόεδρο Barack Obama. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, διαψεύστηκε από την παραγωγή και οι σκηνές του Σατανά κόπηκαν από την ταινία που ακολούθησε.
  • Η Roma Downey δούλεψε ως executive producer δίπλα στον άντρα της και έπαιξε την Μαρία. παλιότερα είχε ενσαρκώσει έναν άγγελο με το όνομα Monica στο “Touched by an Angel”.
  • Ο Paul Knops και η Darcie Rose που ενσάρκωσαν τον Αδάμ και την Εύα, είναι στην πραγματικότητα μοντέλα από την Βρετανία.
  • Ο Robert Powell που ενσάρκωσε τον Χριστό στην μίνι σειρά που προαναφέραμε “Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ”, εδώ έχει τον ρόλο του αφηγητή.
  • Ο Diogo Morgado που υποδύεται τον Ιησού, είναι γνωστός Πορτογάλος ηθοποιός. Στην Πορτογαλία έχει παίξει σε πολλές σαπουνόπερες, ενώ έχει ενσαρκώσει και τον Oliveira Salazar, έναν δικτάτορα ο οποίος κυβέρνησε την χώρα για 40 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤζούλια Ρόμπερτς: Γιατί έκανε σχεδόν 20 χρόνια να παίξει ξανά ρομαντική κωμωδία;12.09.2018

“Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου” των George Stevens, David Lean και Jean Negulesco (1965)
  • Ο Max von Sydow πήρε τον ρόλο του Ιησού γιατί δεν ήταν γνωστός ακόμη στο ευρύ κοινό, κάνοντας την συγκεκριμένη ταινία το αμερικανικό ντεμπούτο του. Ήταν, ωστόσο, ήδη γνωστός στη χώρα του, την Σουηδία, παίζοντας στις πια άκρως σημαντικές ταινίες του Ingmar Bergman.
  • Ο Telly Savalas ξύρισε το κεφάλι του προκειμένου να παίξει τον Πόντιο Πιλάτο και το κράτησε έτσι για την υπόλοιπη καριέρα του.
  • Το πιο δύσκολο κομμάτι του να ενσαρκώνει τον Ιησού ήταν, σύμφωνα με τον Max von Sydow, οι απαιτήσεις που είχαν όλοι από εκείνον να παραμένει στον ρόλο συνεχώς. Έτσι, δεν μπορούσε να καπνίσει ανάμεσα στις λήψεις, να πιει ένα ποτό μετά τη δουλειά ή να είναι πιο διαχυτικός προς τη γυναίκα του στο σετ.
  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, χτύπησε χιονοθύελλα την Arizona, γεγονός που είχε να συμβεί δεκαετίες, με αποτέλεσμα να καλύψει όλο το σετ της Ιερουσαλήμ με χιόνι. Εκατοντάδες μέλη του συνεργείου, μαζί και ο σκηνοθέτης George Stevens, βγήκαν έξω με φτυάρια, καροτσάκια, μπουλντόζες και φλογοβόλα για να καθαρίσουν το χιόνι. Λίγο πριν τελειώσουν, άρχισε πάλι να χιονίζει, αυτή τη φορά περισσότερο. Έτσι, η τοποθεσία των γυρισμάτων άλλαξε και μεταφέρθηκε στα Desilu Studio στο Hollywood.
  • Η ταινία αυτή υπήρξε η τελευταία για τον art director David S. Hall και τον διευθυντή φωτογραφίας William C. Mellor. Ο τελευταίος μάλιστα έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο σετ. Δόθηκε και στους δύο υποψηφιότητα για Όσκαρ αλλά και τα δύο τα κέρδισε η ταινία “Δόκτωρ Ζιβάγκο”.

“Τα Πάθη του Χριστού” του Mel Gibson (2004)
  • Ο Jim Caviezel που ενσάρκωσε τον Ιησού, πέρασε πολλές σοκαριστικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Στην σκηνή που κουβαλάει τον Σταυρό έπαθε εξάρθρωση ώμου – η σκηνή υπάρχει στην ταινία -, μαστιγώθηκε κατά λάθος δύο φορές έχοντας μια μεγάλη ουλή στην πλάτη του, τον χτύπησε κεραυνός ενώ γύριζαν την επί του Όρους Ομιλία, αλλά και κατά τη σκηνή της Σταύρωσης τα μαλλιά του έπιασαν φωτιά. Τέλος, ενώ βρισκόταν πάνω στον Σταυρό και με τη θερμοκρασία στους -4 βαθμούς έπαθε υποθερμία και πνευμονία, ενώ από το μακιγιάζ για το εφέ του πρησμένου ματιού και την έλλειψη της αίσθησης του βάθους στην όρασή του, του προκλήθηκαν ημικρανίες.
  • Είναι η υψηλότερη σε εισπράξεις ξενόγλωσση ταινία στην Αμερική αλλά και η υψηλότερη παγκόσμια εισπρακτική επιτυχία θρησκευτικού περιεχομένου. Επίσης, είχε τις περισσότερες προπωλήσεις εισιτηρίων που είχαν υπάρξει ποτέ έως το “Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει” του 2015.
  • Το μακιγιάζ του Jim Caviezel έπαιρνε συνήθως γύρω στις 10 ώρες για να ολοκληρωθεί. Μια μέρα που τα γυρίσματα αναβλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών, ο Caviezel πήγε για ύπνο με όλο το μακιγιάζ για να μη χρειαστεί να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί την επόμενη μέρα από την αρχή.
  • Ο Mel Gibson έχει δηλώσει ότι η μεγάλη σε διάρκεια σκηνή κατά την οποία η Παναγία κρατά τον Ιησού στην αγκαλιά της, αφού τον κατέβασαν από τον Σταυρό, είναι εμπνευσμένη από την Πιετά του Michelangelo.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Καννών: Εμπνευσμένη από το «The Truman Show» η επίσημη αφίσα της διοργάνωσης αποζητά την «αναγέννηση»12.09.2018

“Ο τελευταίος πειρασμός” του Martin Scorsese (1988)
  • Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο ο Scorsese διάβασε όταν του το έδωσε η Barbara Hershey. Μάλιστα, όταν έμαθε πως θα γίνει ταινία, εκείνη τον παρακάλεσε να τη διαλέξει ως Μαρία Μαγδαληνή. Για να μη φανεί σαν να της κάνει χάρη επειδή παλιά του είχε δώσει το βιβλίο, την έβαλε να περάσει από οντισιόν.
  • Η ταινία έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, στην κατηγορία της σκηνοθεσίας. Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στην ιστορία των βραβείων που μια ταινία είναι υποψήφια σε αυτή την κατηγορία και σε καμία άλλη.
  • Μετά την κυκλοφορία της ταινίας, ο Scorsese κυκλοφορούσε για ένα διάστημα με σωματοφύλακες λόγω διαφόρων απειλών που δεχόταν από θρησκευτικές ομάδες.
  • Ο Willem Dafoe που ενσάρκωσε τον Ιησού, έχει αναφέρει σε συνέντευξή του το σχόλιο του Sergio Leone για την υποκριτική του, ο οποίος χαρακτηριστικά είχε πει «Αυτό είναι το πρόσωπο ενός δολοφόνου, όχι του Κυρίου μας».
  • Για τρεις μέρες ο Willem Dafoe δεν μπορούσε να δει εξαιτίας κάποιων σταγόνων που έβαζε στα μάτια για να διαστείλει τις κόρες του στο φως, κάτι που θα του έδινε ένα υπερφυσικό αποτέλεσμα.
  • Τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου ανέλαβε ο David Bowie.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b