MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γαλλία: Αρχαίοι τάφοι και μία σαρκοφάγος ανακαλύφθηκαν κάτω από την Παναγία των Παρισίων

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαίους τάφους και μία σαρκοφάγο από μόλυβδο κάτω από τον κατεστραμμένο, από την πυρκαγιά του 2019, καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Monopoli Team

Αρκετοί τάφοι και μία μολύβδινη σαρκοφάγος που χρονολογείται πιθανότατα από τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους κάτω από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες για την ανοικοδόμηση του κτιρίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Οι χώροι ταφής «αξιοσημείωτης επιστημονικής αξίας» αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανοικοδόμηση του καμπαναριού της εκκλησία,  στο κεντρικό σημείο όπου το σταυροθόλιο διασταυρώνεται με τον κυρίως ναό, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14 Μαρτίου) το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας.

Μεταξύ των τάφων βρέθηκε και μία «πλήρως διατηρημένη, ανθρωπόμορφη σαρκοφάγος από μόλυβδο». Πιστεύεται ότι το φέρετρο κατασκευάστηκε για κάποιον ανώτερο αξιωματούχο του 130υ αιώνα, δηλαδή τον αιώνα που ακολούθησε μετά την ανέγερση του καθεδρικού ναού.

Εκτός από τους τάφους, βρέθηκαν και τμήματα με ζωγραφισμένα γλυπτά ακριβώς κάτω από το σημερινό επίπεδο του δαπέδου του καθεδρικού ναού, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως τμήματα του αρχικού τέμπλου του 13ου αιώνα – ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που χώριζε την αγία τράπεζα από τον κυρίως ναό.

Εχθές Τρίτη (15 Μαρτίου) οι αρχαιολόγοι καθάριζαν με προσοχή τα γλυπτά, ανάμεσα στα οποία βρέθηκε κι ένα ζευγάρι σκαλιστά χέρια. Η προτομή ενός γενειοφόρου άνδρα και ορισμένα γλυπτά λαχανικών, με ορατά ίχνη χρώματος, είχαν αφαιρεθεί.

Η ομάδα χρησιμοποίησε και μια μίνι κάμερα ενδοσκόπησης για να εξετάσει το εσωτερικό της σαρκοφάγου που έχει παραμορφωθεί από το βάρος της γης και των πετρών. «Μπορείτε να δείτε κομμάτια υφάσματος, μαλλιά και ένα μαξιλάρι από φύλλα στην κορυφή του κεφαλιού, ένα πολύ γνωστό φαινόμενο όταν θάβονταν θρησκευτικοί ηγέτες», εξήγησε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Christophe Besnier.

«Το ότι αυτά τα φυτικά στοιχεία βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό, σημαίνει ότι το σώμα βρίσκεται σε μια πολύ καλή κατάσταση διατήρησης», πρόσθεσε, ενώ σύμφωνα με τον Dominique Garcia του Εθνικού Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Ερευνών, η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ταφικών εθίμων του μεσαίωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς θα θωρακιστεί η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά εν μέσω κλιματικής κρίσης12.09.2018

Οι ανακαλύψεις έγιναν καθώς οι ομάδες ανοικοδόμησης έλεγχαν τη σταθερότητα του εδάφους, πριν από την τοποθέτηση σκαλωσιάς για την ανακατασκευή του καμπαναριού. Στην πορεία ανακάλυψαν κι ένα υπόγειο σύστημα θέρμανσης του 19ου αιώνα, με τη σαρκοφάγο να βρίσκεται ανάμεσα στους τούβλινους σωλήνες της.

Παρά τον ενθουσιασμό για το εύρημα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τους αρχαιολόγους, καθώς τους δόθηκε προθεσμία έως τις 25 Μαρτίου για να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους πριν την επανέναρξη της ανοικοδόμησης, προκειμένου να τηρηθεί η προγραμματισμένη επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού το 2024.

Με πληροφορίες από The Guardian.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b