MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  9o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων: Έρχεται στη Στέγη με έξι πρωτότυπα έργα και δύο installations

  Το καθιερωμένο φεστιβάλ της νέας γενιάς Ελλήνων (και όχι μόνο) δημιουργών του χορού, είναι εδώ για ένατη χρονιά, με ζωντανά έργα στις σκηνές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

  ONC9_Αλέξανδρος Σταυρόπουλος_On Wednesdays We Wear Pink © Pinelopi Gerasimou
  Monopoli Team

  To 9o Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων έρχεται στη Στέγη. Έξι πρωτότυπα έργα και δύο installations σε ένα μαραθώνιο έξι ωρών και τριών ημερών επαναπροσδιορίζει τη σχέση μας με την πραγματικότητα που ουρλιάζει χορεύοντας δίπλα μας. Μπορείς να χορέψεις στον ρυθμό του αύριο;

  Έργα ζωντανά που μιλούν για το σήμερα και αύριο. Καλλιτέχνες που είναι έτοιμοι να στήσουν dance balls στην καρδιά της Αθήνας, ξεπερνούν τα όρια του σύγχρονου χορού και ανοίγονται στο διευρυμένο τοπίο των υβριδικών τεχνών. Αυτό είναι το Onassis New Choreographers Festival 9. Το καθιερωμένο φεστιβάλ της νέας γενιάς Ελλήνων (και όχι μόνο) δημιουργών του χορού, είναι εδώ για ένατη χρονιά, με ζωντανά έργα στις σκηνές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 11 έως 13 Μαρτίου 2022.

  Από καλλιτέχνες που δεν είναι απαραίτητα μόνο χορογράφοι ή μόνο νέοι ηλικιακά και δεν αυτολογοκρίνονται ως προς το καλλιτεχνικό υπόβαθρο, το ταπεραμέντο ή το εννοιολογικά σύνθετο έως και εξεζητημένο περιεχόμενό τους, αλλά είναι έτοιμοι να στήσουν διεθνείς συνεργασίες στα πέρατα του κόσμου, που δεν διστάζουν να γίνουν πολύ προσωπικοί όσο και αντιδραστικοί, πολιτικοί και, ταυτόχρονα, αβίαστα συναισθηματικοί. Έξι ολόκληρες ώρες χορού για 3 ημέρες. Το ONC9 είναι εδώ, όλο σε ένα απόγευμα, με αναθέσεις σε καλλιτέχνες που η Στέγη υποδέχεται για πρώτη φορά και έργα που προέκυψαν μέσα από τη συνέχιση συνεργασιών με δημιουργούς της κίνησης και του χορού.

  ONC9, Clément Cogitore, Les Indes galantes, Opera de Paris

  Έξι λεπτά έκστασης. Ξανά και ξανά. Μια όπερα-μπαλέτο του 1735 χορεύεται στο στυλ του krump street dance των 90s, τον χορό-πράξη αντίστασης που ξεκίνησε από τα γκέτο του Λος Άντζελες στα τέλη των 90s στη βίντεο-εγκατάσταση στην είσοδο της Στέγης (Clément Cogitore, Les Indes Galantes).

  ONC9_Δάφνη Αντωνιάδου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Constantine Skourlis, DEEP HORIZON

  Σε συνθήκη επιστημονικής -ή μήπως οντολογικής;- φαντασίας μας διακτινίζει η transmedia εγκατάσταση των Constantine Skourlis, Δάφνης Αντωνιάδου & Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου (DEEP HORIZON).

  Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;. Μανώλης Σαριδάκης, ©Pinelopi Gerasimou

  Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;. Μανώλης Σαριδάκης, ©Pinelopi Gerasimou

  Χωράμε όλοι στο ίδιο dance floor μας λέει ο Μανώλης Σαριδάκης με το έργο που δημιούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης απέναντι σε ζητήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στο χορό (Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;).

  ONC9_Ιωάννα Παρασκευοπούλου, MOS © Pinelopi Gerasimou

  ONC9_Ιωάννα Παρασκευοπούλου, MOS © Pinelopi Gerasimou

  Πείραμα στα όρια της σχέσης του σώματος με τον ήχο, την εικόνα και τα αντικείμενα είναι το ντουέτο που χορογραφεί η Ιωάννα Παρασκευοπούλου (MOS).

  Ένα «ροζ μανιφέστο» κατά της πατριαρχίας για πέντε «αμαζόνες» του latin, του camp και του kitsch στήνει ο Αλέξανδρος Σταυρόπουλος (Τις Τετάρτες Φοράμε Ροζ).

  ONC9_Κωνσταντίνος Παπανικολάου, A User’s Manual © Pinelopi Gerasimou

  ONC9_Κωνσταντίνος Παπανικολάου, A User’s Manual © Pinelopi Gerasimou

  «Πώς ζούμε τη ζωή μας;» αναρωτιέται ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου και μας παραδίδει ένα σόλο-σκωπτικό savoir vivre για τον 21ο αιώνα (A User’s Manual).

  ONC9, Φωτεινή Σταματελοπούλου, optimal soft © Pinelopi Gerasimou

  ONC9, Φωτεινή Σταματελοπούλου, optimal soft © Pinelopi Gerasimou

  Δύο ενισχυτές, δεκατέσσερα ηχεία και πρωτότυπο songwriting για το superchaos που ζούμε περιλαμβάνει το έργο της Φωτεινής Σταματελοπούλου (optimal soft).

  ONC9_Ηλίας Χατζηγεωργίου, A BOUNCE 4 MEN © Pinelopi Gerasimou

  Για έναν άλλο «παλμό» αρρενωπότητας μιλά ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, από τους πρωτεργάτες του ελληνικού hip-hop, χορογραφώντας τέσσερις street-dancers (A BOUNCE 4 MEN).

  Όταν πρόκειται για χορό, μιλάμε για μια πολυαισθητηριακή, συνεργατική, σωματική, βιωματική και δημόσια εμπειρία. Όπως αναφέρουν οι επιμελητές του ONC9, Ιλειάνα Δημάδη, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Κωνσταντίνος Τζάθας: «Ο σύγχρονος χορός είναι ανοικτό πεδίο. Έτοιμο να δεχτεί τις επιδράσεις όσων συμβαίνουν «εκεί έξω» και «πρώτα-από-τα-κάτω». Από το hip-hop του Μπρονξ και το gangnam της Νότιας Κορέας, από το krump του Λος Άντζελες και το break-dance της Νέας Υόρκης έως τα voguing balls και τα Tik-tok dance challenges, από τα σώματα που διεκδικούν τις νέες ταυτότητές τους έως τους χορούς όσων διαδηλώνουν για τα δίκαια αυτονόητα που δεν είναι δεδομένα. Γιατί το θέμα τώρα δεν είναι να δούμε χορό. Το θέμα είναι να ενεργοποιήσουμε ξανά τις αισθήσεις μας. Να δούμε περισσότερα. Να ακούσουμε περισσότερα. Να αισθανθούμε περισσότερα. Να απορροφήσουμε ΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ γίνεται. Παραφράζοντας τη Σούζαν Σόνταγκ, “η Ιστορία χορεύει δίπλα μας ουρλιάζοντας. Το πώς βλέπουμε κάτι, είναι μια πράξη ιστορικής συνείδησης”».

  Πρόγραμμα – Οι παραγωγές του φετινού Onassis New Choreographers Festival

  Clément Cogitore, Les Indes galantes

  16:30-23:00 | Φουαγιέ Ισογείου

  Μάθετε περισσότερα.

  Δάφνη Αντωνιάδου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Constantine Skourlis, DEEP HORIZON

  16:30-21:00 & 22:00-23:30 | Εκθεσιακός Χώρος -1 (Gallery Space Room)

  Μάθετε περισσότερα.

  Μανώλης Σαριδάκης, Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;

  17:00 & 18:30 | Back of House

  Μάθετε περισσότερα.

  Ιωάννα Παρασκευοπούλου, MOS

  17:30 | Μικρή Σκηνή

  Μάθετε περισσότερα.

  Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, On Wednesdays We Wear Pink (Τις Τετάρτες φοράμε ροζ)

  19:00 | Κεντρική Σκηνή

  Μάθετε περισσότερα.

  Κωνσταντίνος Παπανικολάου, A User’s Manual

  20:00 | Μικρή Σκηνή

  Μάθετε περισσότερα.

  Φωτεινή Σταματελοπούλου, optimal soft

  21:00 | Εκθεσιακός Χώρος -1 (Gallery Space)

  Μάθετε περισσότερα.

  Ηλίας Χατζηγεωργίου, A BOUNCE 4 MEN

  22:00 | Κεντρική Σκηνή

  Μάθετε περισσότερα.

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Πληροφορίες παραστάσεων
  Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
  Συγγρού 107
  Παραστάσεις: Παρασκευή 11 έως Κυριακή 13 Μαρτίου 2022, 16:30-23:00

  Εισιτήρια

  Κανονικό: 7 €
  Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 6 €
  Παρέα 10+ άτομα, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεA: 5 €
  Ομαδικές κρατήσεις στο [email protected]

  Video installations με ελεύθερη είσοδο
  Clément Cogitore, Les Indes galantes
  Δάφνη Αντωνιάδου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Constantine Skourlis, DEEP HORIZON

  Εισιτήρια

  Περισσότερα από Φεστιβάλ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ