MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
11
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Between a Rock and a Hard Place: Το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λυμπερόπουλου κάνει πρεμιέρα στο «Beyond Borders»

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

«Between a Rock and a Hard Place», το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λυμπερόπουλου για μια ομάδα Αφγανών παιδιών σε ένα αυτοσχέδιο προσφυγικό σχολείο στην Αθήνα που είναι έτοιμη να πάρει θέση ενάντια στους Ταλιμπάν, θα κάνει πρεμιέρα στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Beyond Borders».

Between a Rock and a Hard Place: Το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λυμπερόπουλου κάνει πρεμιέρα στο «Beyond Borders»
author-image
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το ντοκιμαντέρ «Between a Rock and a Hard Place» ακολουθεί μια μικρή ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν που φοιτούν σε ένα αυτοσχέδιο προσφυγικό σχολείο στην Αθήνα και είναι έτοιμη να πάρει θέση ενάντια στους Ταλιμπάν, που εδραιώνουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν. Θα είναι οι φωνές τους αρκετά ηχηρές ώστε να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή ή οι οικογένειες και οι φίλοι τους θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους αυτού του καταπιεστικού καθεστώτος;

Το «Between a Rock and a Hard Place» γυρίστηκε το 2021 λίγο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην Αφγανική εξουσία μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των Η.Π.Α.. Δίνει ένα μικρό βήμα στα διαχρονικά μεγαλύτερα θύματα της μακροχρόνιας επιθετικότητας της Δύσης προς την Μέση Ανατολή, τα παιδιά.

Δυστυχώς, 4 χρόνια μετά, παραμένει εξίσου επίκαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ ωραιοποίηση του ελληνικού καλοκαιριού στο ελληνικό σινεμά – Ευχή ή κατάρα;12.09.2018

Το ντοκιμαντέρ «Between a Rock and a Hard Place» κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Beyond Borders» τον Αύγουστο του 2025.

Between a Rock and a Hard Place: Το ντοκιμαντέρ του Θάνου Λυμπερόπουλου κάνει πρεμιέρα στο «Beyond Borders»

Σύνοψη

Σε ένα αυτοσχέδιο σχολείο για πρόσφυγες στην Αθήνα, μια ομάδα παιδιών από το Αφγανιστάν, παρακολουθεί με αγωνία τα νέα, καθώς εμφανίζονται αναφορές για την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Έχοντας υποστεί χρόνια εκτοπισμού και κακουχίας, γνωρίζουν πολύ καλά τη μοίρα που πιθανώς περιμένει τους φίλους και τους συγγενείς τους πίσω στην πατρίδα. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πουλήσουν ό,τι έχουν για να εξασφαλίσουν μια θέση σε μια άθλια βάρκα, και θα ξεκινήσουν ένα αβέβαιο ταξίδι προς την Ελλάδα, ή την Ιταλία, όπου θα περάσουν χρόνια σε υπερπλήρη στρατόπεδα υπό απάνθρωπες συνθήκες, στερημένοι νομικών δικαιωμάτων, εκπαίδευσης και ελπίδας για το μέλλον. Μόλις φύγουν από τα στρατόπεδα της Λέσβου ή της Μυτιλήνης, θα φτάσουν στην Αθήνα, άποροι και χωρίς καμία μορφή τοπικής ή διεθνούς υποστήριξης.

Καθώς τα παιδιά αφομοιώνουν τα νέα για την άνοδο των Ταλιμπάν, αποφασίζουν να δράσουν, προσπαθώντας να κάνουν τον κόσμο να ακούσει την έκκλησή τους: “Βοηθήστε να σώσουμε τη χώρα μας”. Περνάμε μια εβδομάδα με αυτά τα παιδιά καθώς προετοιμάζουν ποιήματα, τραγούδια, συνθήματα και πανό, για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση που διοργανώνει η αφγανική κοινότητα. Παράλληλα μαθαίνουμε για τις προσωπικές τους ιστορίες – γιατί έφυγαν, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τις αδικίες που έπρεπε να υπομένουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ειρήνη Σαρίογλου ονειρεύεται ένα Beyond Borders που ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα12.09.2018

Μήνες μετά τη διαδήλωση, η πλειονότητα των παιδιών εξακολουθεί να παλεύει με την ελληνική γραφειοκρατία, τον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία, που καθιστούν τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη για τους πρόσφυγες. Κατά συνέπεια, πολλοί αναζητούν άσυλο στη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την ελπίδα να βρουν ένα μέρος που να μπορούν να αποκαλούν σπίτι. Με τους Ταλιμπάν να κυβερνούν πλέον επίσημα το Αφγανιστάν, οι κραυγές για βοήθεια από τον αφγανικό λαό σπάνια φτάνουν στα κύρια μέσα ενημέρωσης, αφήνοντας την κατάστασή τους σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τον ευρύτερο κόσμο.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο Θάνος Λυμπερόπουλος είναι Διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης. Η ταινία του “ΜΠΙΟΥΤΙ” την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας το 2021 και ταξίδεψε σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το 2019 σκηνοθέτησε και ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ “Dunyam”. Η δισκογραφική του πορεία ξεκίνησε το 2004 με τις μπάντες NOiSEA, Dantes & Switters, Secta band και ως συνέχεια αυτού ξεκίνησε να δημιουργεί τα πρώτα του music videos. Από το 2013 έχει σκηνοθετήσει εκατοντάδες music videos για καλλιτέχνες από όλο το μουσικό φάσμα ενώ παράλληλα εργαζόταν ως Διευθυντής φωτογραφίας για τηλεοπτικές διαφημίσεις και web series. Το 2018, μαζί με τον Γιάννη Μαργετουσάκη ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Kiss the Frog και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην κινηματογράφηση συναυλιών και stand up παραστάσεις. Στο κινηματογραφικό σύμπαν, από το 2016 έως και σήμερα έχει εργαστεί ως Διευθυντής φωτογραφίας σε αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Φιλμογραφία

Ως σκηνοθέτης
  • “Dunyam” 19’ [2019] ντοκιμαντέρ
  • “ΜΠΙΟΥΤΙ / Beauty”  21’ [2020] fiction

Ως διευθυντής φωτογραφίας

Μικρού μήκους:
  • “A time of monsters” των Γιώργου Καραλιά & Παναγιώτη Αυλωνίτη
  • “Skeleton in the closet” τηςΕυγενίαςΜαρούλη
  • “A sealed idea” του T. Panagopoulou
  • “Plant” τηςΣτέλλαςΜελετίου
  • “Tomorrow Is a Long Time” τουΓιάννηΠλας
  • “Route In” και “Lemons” του N. Παυλινέρη
  • “Genesis” του Γιάννη Ποιμενίδη
  • “Sea you” του Γ. Βασιλώττου (Φεστιβάλ Δράμας 2021)
  • “Ícaro” της Inês Loura (Winner for Best Photography at the FFIE Festival, Paris, France 2021)
  • “Σήμερα ήθελα” της Β. Κατερίνη (Φεστιβάλ Δράμας 2022)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10o Beyond Borders: Το ελληνικό βλέμμα στο επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου12.09.2018

Μεγάλου μήκους:
  • “Prison Blues” του Δ. Ιγνατίάδη [2023] (ντοκιμαντέρ)
  • “Skeleton Tree” του Χάρη Ζάλαβρα (Φεστιβάλ Δράμας 2024)
  • “Ταξίδι στο τέλος του κόσμου” του Γιάννη Ανδριά
  • «Άκου ποιος μιλάει» του Θοδωρή Νιάρχου [2023]
  • «Έχω κάτι να πω» του Στράτου Τζίτζη [2023]
  • «Κυνήγι» του Χρήστου Πυθαρά [2024]

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ντοκιμαντέρ «Between A Rock And A Hard Place» του Θάνου Λυμπερόπουλου

Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου Beyond Borders

Αύγουστος 2025

Συντελεστές:

Director of photography: Thanos Liberopoulos

Editing: Stelios Zoidis

Music composer: Alexandra Papastergiopoulou

Polyphonic acapella group: Asma Cordis

Color grading: Fili Olsefski

Sound design & mixing: Giorgis Sarantinos

Drone operator: Yiannis Margetousakis

Additional camera: Manolis Rizikos & Vasilis Kalemos

Additional footage: Elma Ney

Subtitles: Giorgos Frangiskos & Zoi Papadatou

Music recording: Giannis Dimas

Poster design: Sugahtank

 

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Primetime: Πόσο απέχει η δικαιοσύνη από το θέαμα;
Cine News
Below: Αυτό το ΣΚ το Netflix μάς θυμίζει γιατί είναι καλύτερα να μένουμε στα ρηχά
Cine News
«Για Σένα»: Νέα δραματική σειρά με Τζομπανάκη, Δημητροπούλου και Παρασύρη έρχεται στον Alpha
Cine News
Σινεμά για τη «γενιά του scrolling»: Το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα
Cine News
Αλλού ο Δρόμος: Η Αθήνα μέσα από τις ιστορίες 3 οδηγών ταξί – Η πρώτη ταινία της Ειρήνης Βουρλούμη
Cine News
Στις Νύχτες Πρεμιέρας, είδαμε τις «Δαιμονισμένες» όπως θα ήθελε ο Ken Russell
Cine News
Η «Ηλέκτρα» του Τάρλοου έγινε ταινία και ταξιδεύει στο εξωτερικό
Cine News
«Primordial»: Τέσσερα διεθνή βραβεία για την ελληνική ποιητική ταινία
Cine News
Τι βλέπουμε στην TV: Η Carrie του Στίβεν Κινγκ επιστρέφει δια χειρός Mike Flanagan
Cine News
Αυτό το ΣΚ βλέπουμε Scrubs: Η αγαπημένη ιατρική κωμωδία έχει πάλι εφημερία
Cine News
Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου της Αθήνας KINO Athens: Ανακοινώνει τις ημερομηνίες της διοργάνωσης του 2027
Cine News
Συμφωνία MagentaTV και Amazon MGM Studio: Κορυφαίες ταινίες απ’ τον Νοέμβριο στην πλατφόρμα