MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Banksy: Η απόπειρά του να μετατρέψει τη φυλακή όπου κρατούνταν ο Όσκαρ Ουάιλντ σε κέντρο τέχνης

Ο γνωστός καλλιτέχνης δρόμου Banksy, προσφέρθηκε να συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 11 εκατ. ευρώ) για να σώσει την φυλακή του Ρέντινγκ, στην οποία κρατούνταν ο Όσκαρ Γουάιλντ, και να την μετατρέψει σε κέντρο τέχνης.

Το σχέδιο του Μπάνσκι στην φυλακή Ρέντινγκ
Monopoli Team

Ο Banksy προσφέρθηκε να συγκεντρώσει αρκετά το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών (11.745 εκατ. ευρώ), με σκοπό να αποτρέψει την εξαγορά της φυλακής του Ρέντινγκ, που κάποτε κρατούνταν ο Όσκαρ Ουάιλντ, ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε χώρο τέχνης. Το μόνο που μένει είναι να εγκριθεί η πρόταση αυτή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βρετανίας.

Ο καλλιτέχνης δήλωσε για την ενέργειά του αυτή πως: «Δε με ενδιέφερε σχεδόν καθόλου το Ρέντινγκ, έως ότου βρέθηκα σε ένα λεωφορείο που πέρασε από τη φυλακή. Είναι σπάνιο να βρεις μια επιφάνεια μήκους 500 μέτρων στο κέντρο μιας πόλης· κυριολεκτικά σκαρφάλωσα πάνω από τον συνεπιβάτη δίπλα μου, για να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα βάψω τον τοίχο αυτό, πριν ακόμα καταλάβω τι ήταν. Τώρα, όμως, είμαι παθιασμένος με αυτό. Ο Όσκαρ Ουάιλντ είναι ο προστάτης άγιος της συντριβής δύο αντιθετικών ιδεών με σκοπό την δημιουργία μαγείας. Η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο για την τέχνη, είναι κάτι τόσο τέλειο που πρέπει να το κάνουμε».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη jake (@jakecooke1997)

Ο στόχος του Μπάνκσι είναι να κατορθώσει να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούν για την πώληση της φυλακής,  πουλώντας το στένσιλ που χρησιμοποίησε για να ζωγραφίσει τον «δραπέτη» στο διατηρητέο ​​κτήριο τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες του δημοτικού συμβουλίου του Ρέντινγκ, το στένσιλ θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 12,6 εκατομμυρίων στερλινών.

Ο Τόμπι Ντέιβις, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Rabble στο Ρέντινγκ, είπε ότι θα ήταν εγκληματικό να απορρίψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης την προσφορά του καλλιτέχνη που προσφέρει ένα απίστευτο χρηματικό ποσό για να σώσει το κτίριο για το δημόσιο όφελος και όχι για να μετατραπεί σε διαμερίσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBTS: Το διάσημο συγκρότημα ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάλειμμα από τη μουσική12.09.2018

Ο Banksy επιβεβαίωσε πριν κάποιους μήνες, πως το έργο αυτό ανήκει πράγματι στον ίδιο. Στον τοίχο της φυλακής βλέπουμε έναν κρατούμενο, ο οποίος πιθανότατα μοιάζει με τον διάσημο κρατούμενο Όσκαρ Ουάιλντ, να δραπετεύει με ένα σχοινί φτιαγμένο από σεντόνια, δεμένα σε μια γραφομηχανή.

Στην φυλακή αυτή, ο διάσημος συγγραφέας κρατήθηκε για 2 χρόνια, από το 1895 μέχρι και το 1897 μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας, η οποία πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της εποχής!

Στο ποίημά του μάλιστα, Η Μπαλάντα της φυλακής του Ρέντιγκ, ο Ουάιλντ καταγράφει τις εμπειρίες του από εκεί και δίνει όλες τις ζοφερές λεπτομέρειες της βαρβαρότητας του βικτοριανού ποινικού συστήματος.

Η φυλακή είναι εγκαταλελειμμένη από το 2013, ενώ τέθηκε προς πώληση από την κυβέρνηση το 2019. Μία πρώτη προσπάθεια όμως να την πουλήσουν απέτυχε, και το συμβούλιο του Ρέντινγκ θα ξανά βάλει πλώρη στην προσπάθειά του να την μετατρέψει σε κέντρο τεχνών.

Την προσπάθεια αυτή του διάσημου καλλιτέχνη δρόμου υποστηρίζουν μεταξύ άλλων και οι γνωστοί ηθοποιοί Κένεθ Μπράνα, Νάταλι Ντόρμερ, Κέιτ Γουίνσλετ και Τζούντι Ντεντζ, οι οποίοι πιστεύουν πως ο χώρος πρέπει να στεγάσει την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως του αρμόζει, και όχι να αγοραστεί από ιδιώτες και να μετατραπεί σε κατοικίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑVirgil Abloh: Καταστήματα Off-White ανά τον κόσμο γεμίζουν ανθισμένα λουλούδια εις μνήμην του ιδρυτή τους12.09.2018

Πηγή: BBC

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b