MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
26
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
  ΗΘΟΠΟΙΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
  ΘΕΑΤΡΟ
  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
  θεατρικό project

  Σε ποιόν ανήκει η γη, της ομάδας Όχι Παίζουμε/Urban Dig στο θέατρο Σημείο

  Η ομάδα Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project, γνωστή για τις συμμετοχικές δράσεις της σε γειτονιές και χώρους μη – θεατρικούς, επιστρέφει στο χώρο του θεάτρου για να παρουσιάσει αυτήν τη φορά ένα σπονδυλωτό project με τον γενικό τίτλο «Σε ποιόν ανήκει η γη;».

  Monopoli Team

  Η ομάδα Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project, γνωστή για τις συμμετοχικές δράσεις της σε γειτονιές και χώρους μη – θεατρικούς, επιστρέφει στο χώρο του θεάτρου για να παρουσιάσει αυτήν τη φορά ένα σπονδυλωτό project με τον γενικό τίτλο «Σε ποιόν ανήκει η γη;».

  Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο Σημείο, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δυο ξεχωριστές, αλλά αλληλένδετες παραστάσεις:

  «Θάνος Βλέκας»

  Διασκευή και σκηνική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Παύλου Καλλιγά, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1855/56, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο. Ώρα έναρξης 20:45 (διάρκεια 50΄)

  «Κάτω από Καθαρό Ουρανό»

  Από τα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και το ζήτημα των εθνικών γαιών στη σύγχρονη πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου. Σύνθεση κειμένων, ντοκουμέντων και σύγχρονων προφορικών μαρτυριών, με κεντρικό άξονα το ερώτημα: «Σε ποιόν ανήκει η γη;»

  Με αφετηρία την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως πράξη «απελευθέρωσης εθνικής γης» οι δύο παραστάσεις ανατρέχουν στις απαρχές του ελληνικού κράτους για να αναγνώσουν μέσα από αυτήν την προοπτική τη σύγχρονη πραγματικότητα, θέτοντας στο επίκεντρο το ερώτημα: «Σε ποιόν ανήκει η γη;»

  Σε ποιόν ανήκει η γη, της ομάδας Όχι Παίζουμε/Urban Dig στο θέατρο Σημείο

  Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά σύντομων ομιλιών, κατά τις οποίες προσκεκλημένοι της Ομάδας από διαφορετικούς χώρους (ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, επιχειρηματικό κλπ), θα προσεγγίσουν το ερώτημα «Σε ποιον ανήκει η γη;», ο καθένας από τη δική του ιδιαίτερη σκοπιά. Οι σύντομες αυτές (διάρκειας 20΄) ομιλίες θα πραγματοποιούνται στον χώρο του θεάτρου πριν από την έναρξη της πρώτης παράστασης, ενώ θα παρουσιάζονται και στο διαδίκτυο μέσω live-streaming στη σελίδα youtube του Urban Dig Project.

  Το πρόγραμμα των ομιλιών θα ανακοινωθεί στη σελίδα: www.urbandigproject.org

  Οι παραπάνω δράσεις εγκαινιάζουν το νέο UrbanDig Project της Ομάδας με τίτλο «Σε ποιόν ανήκει η γη» γύρω από θέματα συμμετοχικότητας των πολιτών στην διαχείριση του χώρου και των περιβαλλοντικών / πολιτιστικών πόρων της περιοχής όπου ζουν.

  Λίγα λόγια για την παράσταση “Θάνος Βλέκας”

  Ο «Θάνος Βλέκας», το μοναδικό λογοτεχνικό έργο του Παύλου Καλλιγά, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του ελληνικού 19ου αιώνα, είναι ένα γνήσιο ντοκουμέντο της εποχής των μετεπαναστατικών χρόνων μέχρι την ύστερη οθωνική περίοδο, της μεταβατικής εποχής κατά την οποία συγκροτείται το ελληνικό κράτος και διαμορφώνεται η νεοελληνική κοινωνία.

  Μέσα από τη ζωή, τις περιπέτειες και τον τραγικό θάνατο του κεντρικού ήρωα, ενός νέου γεωργού, τίμιου και εργατικού, ο οποίος καταδιώκεται εξαιτίας του ληστή αδελφού του, έρχονται στην επιφάνεια αντιλήψεις, νοοτροπίες και στάσεις, αλλά και παθογένειες της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αναγνωρίσιμες μέχρι και σήμερα στον νεοελληνικό βίο: η ανοργάνωτη διοίκηση, η ληστοκρατία ως γενικότερο εθνικό φαινόμενο, η πολιτική συναλλαγή και διαφθορά, το αγροτικό ζήτημα, η δυσλειτουργία της δικαιοσύνης και του σωφρονιστικού συστήματος, το άδικο φορολογικό σύστημα. Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει αυτές τις αναλογίες ανάμεσα στο «τότε» και στο «τώρα», σε μια απόπειρα ανατομίας της δικής μας, επίσης «δύσκολης», ρευστής και αβέβαιης εποχής.

  Την ιστορία του Θάνου Βλέκα, αυτού του καλοκάγαθου ανθρώπου που είχε την ατυχία να είναι μάρτυρας της γέννησης του ελληνικού κράτους, αναλαμβάνουν να διηγηθούν τρεις ηθοποιοί, μέσα από αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις προσώπων και χώρων, σε μια σκηνική αφήγηση που επενδύει στη σωματικότητα και στο καυστικό χιούμορ της καθαρεύουσας του Καλλιγά προκειμένου να μας ξεναγήσει στο χαοτικό τοπίο του Ελληνικού Βασιλείου.

  Λίγα λόγια για την παράσταση «Κάτω από τον Καθαρό Ουρανό»

  Πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: μια κοινότητα χωρικών, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να γίνουν κύριοι της γης που καλλιεργούν από αιώνες, πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης, για να ξεσπάσουν τελικά επί δικαίων και αδίκων.

  Με έναυσμα αυτό το χαρακτηριστικό επεισόδιο, τρεις ηθοποιοί «επισκέπτονται» κείμενα, ντοκουμέντα και σύγχρονες προφορικές μαρτυρίες στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τη σχέση τους με τη γη, ως χώρο ζωής, πόρο ζωής, τίτλο ιδιοκτησίας, αντικείμενο εκμετάλλευσης ή διεκδίκησης κλπ. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι ηθοποιοί, βαθμιαία, «πατούν» καλύτερα και οι ίδιοι στον κόσμο όπου ζουν και στο πάτωμα της σκηνής.
  Μια υβριδική παράσταση, ανάμεσα στο θέατρο-ντοκουμέντο και την performance, που μας προκαλεί να αναρωτηθούμε σε ποιόν, τελικά, ανήκει η γη.

  Κύκλος Ομιλιών

  23/12 | Ελένη Τζιρτζιλάκη & Μαργαρίτα Καραβασίλη
  25/12 | Γιώργος Βελεγράκης
  26/12 | Νικόλαος Καμπέρης
  1/1 |Mεταξία Μαρκάκη
  2/1 |Πλάτων Ησαΐας
  7/1 | Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
  8/1 |Δημήτρης Ψυχογιός
  9/1 |Παναγιώτης Τουρνικιώτης

  14/1 |MarijaMaric
  15/1|Μπουλούκι, Παναγιώτης Κωστούλας & Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου
  16/1|Πωλίνα Γιωλτζόγλου

  21/1 |SupportEarth
  22/1 |LudwigBerger
  23/1 |Christina Grubber

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Όμικρον ανεβάζει κρούσματα και «κατεβάζει» παραστάσεις12.09.2018

  28/1 |MarieSchamboeck
  29/1 |Έλια Αποστολοπούλου
  30/1 |Αποστολία Παπαδημάκη&Βασιλική Γραμματικογιάννη

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

  Σκηνικά: Άννα Μαγουλιώτη
  Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη
  Μουσική: Θάνος Κοσμίδης
  Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
  Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

  Παίζουν: Γιώργος Φριντζήλας, Γρηγόρης Μπαλλάς, Γιάννης Ασκάρογλου

  Διάρκεια: Θάνος Βλέκας (50΄), «Κάτω από Καθαρό Ουρανό» (40')
  Τιμές Εισιτηρίων: 1 παράσταση: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο. 2 παραστάσεις: 15 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ μειωμένο.
  Διάρκεια Παραστάσεων: Από 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2022
  Πληροφορίες: Θάνος Βλέκας: Ώρα έναρξης 20:45 (50΄) «Κάτω από Καθαρό Ουρανό»:Ώρα έναρξης 21:45 (40΄) Ομιλίες: Ώρα έναρξης 20:00
  Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή
  Φωτογραφίες: Alekos + Christos Bourelias
  Διασκευή: Παναγιώτα Πανταζή
  Link Εισιτηρίων: www.viva.gr
  Πληροφορίες Χώρου: Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, τηλ. 2109229579
  ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
  • Αθήνα
  Καλλιθέα
  Θέατρο Σημείο
  Απο 23/12/2021 εως 30/01/2022
  Χαρ. Τρικούπη 4 (πίσω από την Πάντειο - Πρώην Απλό Θέατρο)
  Παρασκευή/Σάββατο: 20:00, 21:45
  Παρασκευή εώς Κυριακή: 20:45
  Κυριακή: 19:00, 19:45
  Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ