MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Zendaya: Η πρωταγωνίστρια του «Dune» μέσα από 12 συναρπαστικά facts

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας «Dune» του Ντένις Βιλενέβ στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσιάζουμε την πορεία της Zendaya προς την κορυφή μέσα από δώδεκα ενδιαφέροντα facts.

Zendaya: Τι είναι αυτό που κάνει τη νεαρή πρωταγωνίστρια μοναδική;
Αριστούλα Ζαχαρίου

Ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια, σχεδιάστρια μόδας, ακτιβίστρια. Μέσα σε δέκα μόλις χρόνια η νεαρή Zendaya μεταμορφώθηκε από αντικαταστάτρια της Σελένα Γκόμεζ, σε εφηβική Ντίσνεϊ περσόνα, σε αγαπημένη πρωταγωνίστρια των μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών, σε βραβευμένη ηθοποιό και σημαντικότερη ινφλουένσερ της Gen. Z. Επιλέγει τα πρότζεκτ της προσεκτικά, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για να μιλήσει για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και πολιτικής, επιδίδεται σε φιλανθρωπικές και ακτιβιστικές δράσεις, τολμάει να πειραματίζεται στο κόκκινο χαλί, δεν σταματάει να ονειρεύεται και να εξελίσσεται.

Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία της ταινίας «Dune» του Ντένις Βιλενέβ στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρουσιάζουμε μέσα από δώδεκα ενδιαφέροντα facts μια από τις πιο ταλαντούχες και πολυσχιδείς προσωπικότητες της νέας γενιάς και την πορεία της προς την κορυφή.

1. Το όνομα της σημαίνει «Ευχαριστώ τον Θεό»

H Zendaya Maree Stoermer Coleman, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε, στο Όουκλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, την 1η Σεπτεμβρίου 1996. Η ίδια σχολιάζει πως ακριβώς το όνομα της μαρτυράει την οικογενειακή της ιστορία και την αφρικανική και γερμανική καταγωγή των γονιών της: «Το μικρό μου όνομα είναι αφρικανικό. Το μεσαίο μου όνομα, ίδιο με αυτό της μητέρας μου, είναι γαλλικό αλλά με αφρικανική ορθογραφία. Και στη συνέχεια έχουμε το Stoermer και το Coleman». Μάλιστα, το «Zendaya» είναι εμπνευσμένο από το όνομα «Tendai» της νιγηροκονγκολέζικης γλώσσας Σόνα και σημαίνει «Ευχαριστώ τον Θεό».

2. Στην Disney κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού

Αποφασιστική, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Zendaya, μόλις στα δεκαέξι της χρόνια και έχοντας ήδη πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά και αμέτρητες τηλεταινίες για λογαριασμό του Disney Channel, κάθισε στο τραπέζι με τα «μεγάλα κεφάλια» του καναλιού και έθεσε τους όρους για τον επόμενο πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κωμική σειρά «K. C. Undercover» (2015-18) :Απαίτησε να αναλάβει και χρέη παραγωγού, τους υποχρέωσε να αλλάξουν τον τίτλο της σειράς (ο αρχικός ήταν «Super Awesome Katy»), το όνομα του χαρακτήρα, ενώ επέμενε να συμπεριλαμβάνει μια μη λευκή οικογένεια.

Επιπλέον, έθεσε ως όρο ότι η ηρωίδα της δεν θα «μπορεί να χορέψει, να τραγουδήσει ή να κάνει άλλα παρόμοια. Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορεί να κάνει ένα κορίτσι. (…) Θέλω να είναι εκπαιδευμένη στις πολεμικές τέχνες. Θέλω να είναι σε θέση να κάνει ότι και ένα αγόρι. Θέλω να είναι πανέξυπνη. Θέλω να σκέφτεται γρήγορα. Ωστόσο, θέλω να είναι κοινωνικά αδέξια, όχι ένα cool παιδί. Ένα συνηθισμένο κορίτσι σε μια ασυνήθιστη ζωή». Με αυτό τον τρόπο η νεαρή Zendaya κατάφερε να φέρει έναν δυνατό, μη λευκό χαρακτήρα στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατομμύριων παιδιών.

3. Η αγάπη της για το τραγούδι

Η δισκογραφία της Zendaya από το 2011, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο της ανεξάρτητο single με τίτλο «Swag it Out» έως την υπογραφή συμβολαίου με την Republic Records  το 2015, περιλαμβάνει ένα studio album, 13 singles, 15 μουσικά βίντεο και συνεργασίες με ονόματα όπως ο Timbaland και ο Κρις Μπράουν. Το 2017 ερμήνευσε τρία τραγούδια για το soundtrack της ταινίας «The Greatest Showman», στην οποία υποδύθηκε μια ακροβάτη που ερωτεύεται τον χαρακτήρα του Ζακ Έφρον και η οποία ζει σε μια εποχή που το διαφυλλετικό ρομάντσο θεωρείται απαγορευμένο.

Αν και από το 2019 δεν έχει παρουσιάσει καινούρια δουλειά στη μουσική, ωστόσο η ίδια δηλώνει ότι «Ακόμη αγαπάω να ασχολούμαι με τη μουσική, είναι κάτι που σήμερα κάνω μέσα από την καριέρα μου στην υποκριτική. (…) Οι ηθοποιοί απολαμβάνουν μια μορφή ιδιωτικότητας την οποία οι μουσικοί δεν γνωρίζουν. Δεν υπάρχει κάποιος χαρακτήρας για να κρυφτούν από πίσω, έτσι οφείλουν να είναι ανοιχτοί. Ως ηθοποιοί μπορούμε να διαχωρίζουμε ως ένα βαθμό τα πράγματα». 

4. Ένα αποτυχημένο κινηματογραφικό ξεκίνημα

Aaliyah

To 2014 βρισκόταν στα σκαριά η πρώτη εμφάνιση της Zendaya στη μεγάλη οθόνη. Η νεαρή ηθοποιός είχε επιλεγεί να ερμηνεύσει την αδικοχαμένη τραγουδίστρια της R&B, Aaliyah, σε μια βιογραφική ταινία. Επιλογή η οποία ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς η Zendaya δεν θεωρήθηκε «αρκετά μαύρη» για τον ρόλο, αναγκάζοντας την να αποσυρθεί από το πρότζεκτ. Η ίδια έδωσε ως δικαιολογία για αυτή της την απόφαση τις ενστάσεις της για τον σχεδιασμό της παραγωγής και όχι όπως δήλωσε «τους haters που προσπάθησαν να υποδείξουν τι μπορώ να κάνω και τι όχι». 

5. Η εμφάνιση στα Όσκαρ του 2015 που προκάλεσε αίσθηση

Η εμφάνιση της Zendaya στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ το 2015 ενέπνευσε την εταιρεία Mattel να φτιάξει μια πανομοιότυπη κούκλα

Η εμφάνιση της στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ το 2015 με ένα έξωμο, άσπρο φόρεμα της Βίβιαν Γουέστγουντ και ράστα μακριά μαλλιά προκάλεσε αίσθηση και τράβηξε την προσοχή του κόσμου της μόδας πάνω της. Ωστόσο ένα ρατσιστικό σχόλιο της παρουσιάστριας του Ε! Τζουλιάνα Ράντσιτς, η οποία δήλωσε ότι αισθανόταν σαν η Zendaya «να μυρίζει πατσουλί ή “χόρτο”», εξόργισε δικαιολογημένα τη νεαρή ηθοποιό και η απάντηση της υπήρξε άμεση.

Σε ανάρτηση της στο Instagram η Zendaya ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Το να έχω τα μαλλιά μου ράστα στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ έγινε για να υπενθυμίσω στους μη λευκούς ανθρώπους ότι τα μαλλιά μας είναι υπέροχα. Για μένα τα ράστα είναι ένα σύμβολο δύναμης και ομορφιάς, σαν τη χαίτη ενός λιονταριού». Το συγκεκριμένο post της έγινε viral με διάσημους όπως η Άβα Ντουβερνάι, η Σολάνζ Νόουλς, η Βαϊόλα Ντέιβις,  η Κέρι Ουάσινγκτον και η Γούπι Γκόλντμπεργκ να συστρατεύονται στο πλευρό της. Ήταν επίσης η στιγμή που η Zendaya σφράγισε τον δεσμό της με τους θαυμαστές της, ενώ η εταιρεία Mattel δημιούργησε μια κούκλα, όμοια στην όψη με την καλλιτέχνιδα, και με τη συγκεκριμένη ακριβώς εμφάνιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑDune: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε πριν τη μεγάλη «έξοδο» στις ελληνικές αίθουσες12.09.2018

6. Η κυριαρχία της στο κόκκινο χαλί

Από εκείνη τη στιγμή η κυριαρχία της στο κόκκινο χαλί υπήρξε αδιαμφισβήτητη με λαμπερές εμφανίσεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Είτε πρόκειται για σύνολα που μόλις παρουσιάσθηκαν στην πασαρέλα είτε για αξεπέραστα vintage κομμάτια, όπως το υπέρκομψο Versace φόρεμα που φόρεσε στην τελετή απονομής των Green Carpet Fashion Awards, το οποίο είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Τζάνι Βερσάτσε και αποτέλεσε μέρος της κολεξιόν του φθινοπώρου του 1996. Σύμμαχος της ο διάσημος στυλίστας Λο Ρόουτς.

Η Zendaya δεν διστάζει σε καμία περίπτωση να πειραματισθεί υιοθετώντας πότε παιχνιδιάρικο και πότε εκλεπτυσμένο στυλ με την εκκεντρική της προσέγγιση στη μόδα να την κάνει να ξεχωρίζει. Επιπλέον, δεν λείπουν και οι  ενδυματολογικές αναφορές στα είδωλά της όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, η Σερ και η Μπιγιονσέ. Το προσωπικό της στυλ αξιομνημόνευτο και διαχρονικό.

7. Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη

Η Zendaya πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 2017 στην ταινία « Spider-Man: Homecoming»

Η αξιοθαύμαστη ικανότητα της να μεταμορφώνεται μέσα από τις ατρόμητες ενδυματολογικές της επιλογές τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Τζον Γουότς, ο οποίος έψαχνε κάποια να υποδυθεί την εκκεντρική και σαρκαστική φίλη του Peter Parker, Michelle, στην ταινία Spider-Man:Homecoming». 

Κατά τη διάρκεια του screen test η Zendaya εμφανίστηκε χωρίς make-up με τον Γουότς να δηλώνει: «Έμοιαζε με άλλον άνθρωπο», συμπληρώνοντας ότι «διαθέτει εξαιρετική τεχνική ως ηθοποιός. Πρόσθεσε δικές της πινελιές στον χαρακτήρα, προτείνοντας η Michelle να μη φοράει καθόλου make-up και να κουβαλάει συνεχώς μια κούπα με ένα παράξενο τσάι. Αισθάνθηκα σαν χαζός, όταν βρισκόμουν μπροστά από έναν τόσο νέο άνθρωπο που είναι ήδη τόσο καλός σε αυτό που κάνει». 

8. Από την Disney στα blockbuster

«Dune»

Τελικά η Zendaya με τον πρώτο της ρόλο στη μεγάλη οθόνη, το 2017, κατάφερε να κλέψει την παράσταση, σύμφωνα με μερίδα κριτικών, και με αυτόν τον τρόπο άφησε το παρελθόν της στο Disney Channel οριστικά πίσω. Ακολούθησαν συμμετοχές σε αξιόλογες ταινίες όπως το «The Greatest Showman» (2017), η δυναμική επιστροφή της ως Michelle στην ταινία «Spider-Man: Far from Home» (2019), το για κάποιους αμφιλεγόμενο αλλά αξιοπρόσεκτο «Malcolm & Marie» (2021), το πολυαναμενόμενο «Dune» του Ντένις Βιλενέβ (2021) που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς.

9. Η απόρριψη μονοδιάστατων ρόλων

Φωτογραφία: Tyler Mitchell, Vogue

Η κατάκτηση της κορυφής, ωστόσο, όπως φαίνεται δεν άλλαξε τους στόχους της ούτε στο ελάχιστο. Σε συνέντευξη της παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να απορρίψει αρκετούς από τους ρόλους που της προτάθηκαν διότι τους θεώρησε σαν επικουρικούς στον άντρα πρωταγωνιστή, σαν να έπρεπε να παίξει την απαθή φιλενάδα ή το αξεσουάρ στην ιστορία κάποιου άλλου: «Δεν ήταν ότι τα σενάρια ήταν κακογραμμένα», σχολιάζει.

«Απλώς ένιωσα ότι όλοι αυτοί οι γυναικείοι ρόλοι θα μπορούσαν να παιχτούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και δεν θα είχε καμία σημασία. (…) Κανένας από αυτούς δεν ήταν πρόκληση για μένα(…). Ήταν επιφανειακοί και μονοδιάστατοι, (…) χωρίς κανένα περιθώριο εξέλιξης». Ενώ, ομολογεί ότι όνειρό της είναι να ασχοληθεί με τη δημιουργία ταινιών με στόχο περισσότερους ρόλους για μαύρες γυναίκες στον χώρο του κινηματογράφου.

10. Γράφοντας ιστορία στα Βραβεία Emmy

Το 2019 η Zendaya πρωταγωνιστεί στη σειρά της HBO «Euphoria» υποδυόμενη την Rue, μια νεαρή τοξικοεξαρτημένη η οποία πότε απεξαρτητοποιείται πότε υποτροπιάζει. Βασισμένη ως ένα βαθμό στην ομώνυμη ισραηλινή σειρά, το «Euphoria» αποτελεί μια καλειδοσκοπική και γεμάτη υπερβολές απεικόνιση της ζωής νεαρών μαθητών καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τον έρωτα, το σεξ, τα ναρκωτικά και την εξερεύνηση της ταυτότητάς τους. Για τον ρόλο της στη σειρά η Zendaya έγινε η νεαρότερη ηθοποιός που κέρδισε Βραβείο Emmy Α’ Γυναικείου Ρόλου σε δραματική σειρά.

11. Σχέδιο μόδας

Zendaya και Τόμι Χίλφιγκερ

Ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που δεν επαναπαύεται ποτέ, η Zendaya, μπήκε δυναμικά το 2016 και στο σχέδιο μόδας, όταν και μας παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη σειρά ρούχων «Daya by Zendaya», χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η ρευστότητα των έμφυλων ταυτοτήτων, το μεταβαλλόμενο πειραματικό στυλ της ίδιας και τα μεγάλα μεγέθη, καθιστώντας την προσιτή σε όλους. Ενώ τον Μάρτιο και το Φθινόπωρο του 2019 παρουσίασε δύο κολεξιόν σε συνεργασία με τον διάσημο σχεδιαστή Τόμι Χίλφιγκερ, με τίτλο «Tommy x Zendaya» και vintage αναφορές στη δεκαετία του 1970, εκείνη τη δεκαετία των «δυναμικών, εμβληματικών γυναικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι ταινίες της εβδομάδας: Το μαγικό «Dune» του Ντενί Βιλνέβ12.09.2018

12. Φιλανθρωπία και ακτιβισμός

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της η Zendaya έχει υποστηρίξει πολυάριθμες φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν σχέση με την μόρφωση και κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των παιδιών, την ενδυνάμωση των γυναικών, την καταπολέμηση του AIDS σε υποανάπτυκτες χώρες κ.α. Μάλιστα, το 2020 κατά τη διάρκεια του lockdown υπήρξε πρόσωπο-κλειδί στην απόφαση να δοθούν μέρος από τα έσοδα της ταινίας «Malcolm & Marie» στον οργανισμό Feeding America αλλά και σε όσους συμμετείχαν στη δημιουργία της.

Η ίδια, επιπλέον, έχει πάρει πολλές φορές θέση σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα της γυναίκας, το body positivity, τον σχολικό εκφοβισμό, το shaming, τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, το Black Lives Matter και τη φυλετική ισότητα γενικότερα, μέσα από τα social media. Το 2017 συμμετείχε στην Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον και το 2020 πήρε μέρος στις διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του George Floyd.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b