MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθνική Λυρική Σκηνή: Επιστρέφουν οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις για όλους

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επιστρέφουν για το 2021-22 με εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για όλους, διαπολιτισμικά ερασιτεχνικά σύνολα και εργαστήρια σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Ολυμπίας».

Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις Λυρικής
Διαπολισιμική Χορωδία | Φωτο Ι. Καμπάνης
Monopoli Team

Δράσεις για σχολεία

Το φυλαχτό | Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα διαθεματικής καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής δράσης με το νέο εργαστήριο που φέρει τον τίτλο «Το φυλαχτό».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το φυλαχτό έρχεται σε συνέχεια του περσινού πετυχημένου προγράμματος «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», σε μουσική διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια της Δήμητρας Τρυπάνη, που ολοκληρώθηκε με την κινηματογράφηση της παρουσίασης του μουσικού παραμυθιού στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάιος 2021), στο οποίο και συμμετείχαν 130 μαθητές, δάσκαλοι, μουσικοί και μονωδοί.

*To μουσικό παραμύθι Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας; είναι διαθέσιμο δωρεάν στο nationalopera.gr/GNOTV με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους έως τις 31/12.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Αττικής και φιλοδοξεί, μέσα από τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου. Στόχος είναι η απόκτηση βασικών τεχνικών δεξιοτήτων αλλά και η εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, το τελικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2022.

Πληροφορίες

Υπεύθυνη συντονισμού: Δήμητρα Τρυπάνη
Έναρξη προγράμματος: 9 Οκτωβρίου 2021, ΚΠΙΣΝ
Ημερομηνίες & ώρες υλοποίησης: Κάθε Σάββατο, 10.00-12.00

Δράσεις για όλη την οικογένεια

«Όπερα από κούνια» | Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021

Εργαστήριο μουσικοκινητικής για βρέφη & προνήπια με συνοδεία ζωντανής μουσικής από όργανα με αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο της κάθε εποχής.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Η κινησιολογική και ακουστική αφύπνιση των βρεφών και των προνηπίων μέσα από τέσσερις περιόδους της κλασικής μουσικής: Μπαρόκ, κλασικισμός, ρομαντισμός και μουσική του 20ού αιώνα, σε μια προσέγγιση που περιλαμβάνει και τη συμμετοχική παρουσία του γονέα. Με μουσικοκινητικά παιχνίδια τα βρέφη και τα προνήπια ανακαλύπτουν μέσα στην ομάδα τις έννοιες του ηχοχρώματος και του ύφους, εξοικειώνονται με τον ήχο της κλασικής μουσικής, καθώς και με τις βασικές οικογένειες των μουσικών οργάνων.

Πληροφορίες

Ηλικίες: 1 έως 2,5 (ομάδα Α) και 2,5 έως 4 ετών (ομάδα Β)
Η παρουσία ενός γονέα κρίνεται απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου.
Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Δάφνη Τσιούνη (μουσικοπαιδαγωγός / sound artist), Άννα Σερκεδάκη (φλαουτίστα / μουσικοπαιδαγωγός)
Ημερομηνίες υλοποίησης: 17 Οκτωβρίου: Μπαρόκ • 24 Οκτωβρίου: Κλασικισμός •
31 Οκτωβρίου: Ρομαντισμός • 7 Νοεμβρίου: Μουσική 20ού αιώνα
Ώρες υλοποίησης: Ομάδα Α 10:00 – 10:45 • Ομάδα Β 11:15 – 12:00

Μουσικοί:

Μπαρόκ (17/10): Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο), Σταύρος Παργινός (βιολοντσέλο)
Κλασικισμός (24/10):  Βανέσα Αθανασίου (1o βιολί), Περικλής Τιμπαλέξης (2ο βιολί), Ελισσάβετ Σκούρα (βιόλα), Έλλη Φιλίππου (βιολοντσέλο)
Ρομαντισμός (31/10): Στέλλα Νικολαΐδη (όμποε), Χρύσα Γρένδα (πιάνο)
Μουσική 20ού αιώνα (7/11): Σταύρος Κόλλιας (πιάνο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυνοικία το όνειρο: O Σωτήρης Χατζάκης ανεβάζει τη θρυλική ταινία του Α. Αλεξανδράκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο12.09.2018

«Τα μαγικά μαξιλάρια» / «Sleepover» | Νοέμβριος 2021

Δραστηριότητες για παιδιά εμπνευσμένες από τη νέα παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια».

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το διάσημο, πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά διασκευάζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ τον Νοέμβριο του 2021.

Με αφορμή αυτή τη νέα συναρπαστική παραγωγή της ΕΛΣ, δέκα παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της διανυκτέρευσης στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Εργαστήρια μουσικοκινητικής, μεταμφιέσεις σε χαρακτήρες εμπνευσμένους από την παράσταση, θεματικό δείπνο και πρωινό συνοδεία μικρού μουσικού συνόλου και αφήγηση παραμυθιών είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχουν τα παιδιά που θα περάσουν μια νύχτα στην Όπερα.

Πληροφορίες

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ευγένιος Τριβιζάς & θ.α.
Ημερομηνίες υλοποίησης: 4, 5 Δεκεμβρίου 2021
Ηλικίες: 8 έως 11 ετών
Εγγραφές από 1/11 στο [email protected]

«Meet the Nutcracker» | Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021

Εργαστήριο μπαλέτου για εφήβους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Για δεύτερη χρονιά έφηβοι θα έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο του κλασικού χορού μέσα από ένα εργαστήριο που γίνεται με αφορμή την παράσταση «Ο καρυοθραύστης» που ανεβαίνει σε νέα χορογραφία του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (πρεμιέρα 17/12).

Το εργαστήριο «Meet the Nutcracker», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μπαλέτο της ΕΛΣ και υλοποιείται από Α΄ Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, έχει ως στόχο την εισαγωγή σε ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, που συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο «Καρυοθραύστης» πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892.

Πληροφορίες

Σχεδιασμός / Υλοποίηση: Ελεάνα Ανδρεούδη και Βαγγέλης Μπίκος
Ημερομηνίες υλοποίησης: 28 Νοεμβρίου & 5 Δεκεμβρίου 2021
Ηλικίες: 12 – 14 ετών (28/11) & 15 – 18 ετών (5/12)
Ώρες υλοποίησης: 11:00 – 13:00
Εγγραφές από 1/11 στο [email protected]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Καλλιτεχνική συντονίστρια: Εύα Καρτερού

Διεύθυνση παραγωγής: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου

Καλλιτεχνικές συνεργάτιδες: Ανν-Κριστίν Σωφρονίου, Χριστίνα Σπανού

Επικοινωνία – Υποβολή προτάσεων: [email protected]

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b