MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
27
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Τέχνη και 1821»: Καλλιτέχνες μιλούν για τις αποτυπώσεις της επετείου στον κήπο του Παντείου

Με μια εκδήλωση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με την οποία επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με τον χώρο της τέχνης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ξεκινά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, καλώντας το ενδιαφερόμενο κοινό στον όμορφο κήπο του Παντείου, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ.

Monopoli Team

Τέσσερις διακεκριμένοι καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία παρουσιάζουν και αναλύουν πώς είδαν το ιστορικό γεγονός του Αγώνα του 1821 και πώς το μετασχημάτισαν σε καλλιτεχνικό έργο στην πρόσφατη δημιουργία τους.

Είναι ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης, που το καλοκαίρι παρουσίασε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο Μοναστηράκι,την έκθεση «Αντίδωρα του ΄21. Ήρωες και σύμβολα» ·ο συνθέτης και τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς, συνδημιουργός (μαζί με τον Δημήτρη Καραντζά) της επιτυχημένης παράστασης «1821, Η επιθεώρηση» στο Βεάκειο· ο σκιτσογράφος και κομίστας Αντώνης Νικολόπουλος, ο γνωστός Soloup, δημιουργός του graphicnovel «21: Η μάχη της πλατείας», που κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Ίκαρος· και ο Παντελής Φλατσούσης, σκηνοθέτης της παράστασης «Εθνικό ντεφιλέ», που παρουσιάστηκε στο τέλος Ιουνίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στους χώρους της Πειραιώς 260.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η πρύτανις του Παντείου, καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, που πρόσφατα παρουσίασε τη μελέτη «Φουστανέλες και χλαμύδες: Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα, 1821-1930», στην οποία αναλύει τις πολιτισμικές πρακτικές μέσω των οποίων αναπαριστάνεται, σκηνοθετείται, επιτελείται και «καταναλώνεται» το παρελθόν στον δημόσιο χώρο, μια κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της μνήμης κατά τον πρώτο αιώνα του ελληνικού κράτους.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα καλωσορίσουν… διά ζώσης τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ένα ποτήρι κρασί.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που περιμένουμε στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Κουρεντζής, Καβάκος, διεθνείς ορχήστρες, μπαλέτο: Τα highlights της νέας σεζόν στο Μέγαρο
Εκδηλώσεις
Θερινό σινεμά στην αυλή του Επί Κολωνώ με ελεύθερη είσοδο – Οι προβολές του Σεπτεμβρίου
Εκδηλώσεις
Δήμος Αθηναίων: 20 κορυφαίες παραστάσεις με χαμηλό εισιτήριο στο Φεστιβάλ Κολωνού 2025
Εκδηλώσεις
Επιστροφή στην Αθήνα: 10 παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις που αξίζει να δεις αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Όσα κάνουμε δωρεάν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα (25-29/08)
ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις
Hot or Not #181: Όλα όσα μας άρεσαν (ή μας χάλασαν) αυτή την εβδομάδα
Εκδηλώσεις
Free City: Όσα κάνουμε δωρεάν στην Αθήνα αυτό το ΣΚ
Εκδηλώσεις
9ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Το πλήρες πρόγραμμα συναυλιών
Εκδηλώσεις
2nd P&I Open Air Festival: Μεγάλη συναυλία με Άννα Βίσση, Αντώνη Ρέμο, Melisses στα Ιωάννινα με ελεύθερη είσοδο
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Άγγελος Φραντζής και Χέλενα Βίτμαν στο επίκεντρο των φετινών αφιερωμάτων
Εκδηλώσεις
Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια και τον Αύγουστο – Με Χαΐνηδες και αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο