MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΘΕΑΤΡΟ

  Δημήτρης Καραντζάς: Το «Προσκήνιο» θ’ αποτελέσει έναν τόπο έρευνας για το θέατρο

  Με στόχο να παρουσιάσει ερευνητικές παραγωγές, ο σκηνοθέτης αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «Προσκήνιο» και παρουσιάζει τις παραστάσεις που θα δούμε φέτος.

  Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή
  Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή
  Monopoli Team

  Η συνεργασία του Δημήτρη Καραντζά με την εταιρεία παραγωγής «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» του Μάριου Τάγαρη που διαχειρίζεται το θέατρο Προσκήνιο, είχε ήδη ανακοινωθεί την προηγούμνη θεατρική σεζόν. Ωστόσο λόγω της πανδημίας και του lockdown στα θέατρα, ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός μετατέθηκε για τον επερχόμενο χειμώνα.

  Όπως ανακοινώνει ο σκηνοθέτης, το Προσκήνιο ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με κύριους θεματικούς άξονες την «τραγωδία δωματίου», τη μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, και την άναδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών.

  Πρόθεση του σκηνοθέτη είναι να ξεκινήσει δημιουργώντας έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών και να διευρύνει την ομάδα στη συνέχεια με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ κ.α. Μεταξύ των καλλιτεχνών που θα δούμε στις πρώτες παραστάσεις του Προσκηνίου είναι οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Στεφανία Γουλιώτη, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλεξία Καλτσίκη, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Ηρώ Μπέζου, Μιχάλης Σαράντης, Θεοδώρα Τζήμου, Νίκος Χατζόπουλος κα.

  Μιχάλης Σαράντης και Στεφανία Γουλιώτη στη «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιε την παράσταση με την οποία ξεκινά η καλλιτεχνική σεζόν στο Προσκήνιο τον Οκτώβριο.

  Η ανακοίνωση του Δημήτρη Καρατζά

  Η ανακοίνωση της έναρξης αυτού του χώρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους καλλιτέχνες μετά από μια παύση της θεατρικής διαδικασίας σχεδόν 2 χρόνων, στην οποία η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη.

  Η κίνηση αυτής της συνεργασίας με την εταιρεία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς γόνιμων συνεργασιών (Νεφέλες του Αριστοφάνη – Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019, Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ – Θέατρο Βεάκη 2020, Οιδίπους / Σοφοκλής-Παζολίνι – Καλοκαίρι 2020, 1821: Η Επιθεώρηση – Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 2021). Είναι ένα σχέδιο που με κάθε ρίσκο θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε, με την ελπίδα να προσφέρουμε τροφή για σκέψη και με την ανάγκη να ανταλλάξουμε ερεθίσματα ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες.

  Η σκηνή αυτή ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, που στα επόμενα βήματά της θα διευρυνθεί με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια. Κύριοι άξονες και θεματικές του χώρου θα είναι η «τραγωδία δωματίου», η μελέτη του κλασικού ρεπερτορίου, η άναδειξη της σύγχρονης δραματουργίας και των νέων δημιουργών.

  Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό.

  Οι παραστάσεις

  Έναρξη της σεζόν γίνεται με το ποιητικό αριστούργημα της Μαρίνας Τσβετάγιεβα «Φαίδρα», σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου και διασκευή της Θεοδώρας Καπράλου. Πρόκειται για μια μεταγραφή του γνωστού μύθου του Ιππόλυτου και της Φαίδρας που εμβαθύνει στις πιο κρυφές πτυχές του έρωτα και αποτελεί μια αλληγορία για την χαμένη σχέση μας με τη φύση και το ένστικτο. Ένα κρίσιμο παιχνίδι παρέκκλισης από το ανθρώπινο και μια επανεξέταση της σχέσης μας με το σώμα, της σχέσης μας με το ζωώδες.

  Κατόπιν θα ακολουθήσει το έργο του Τσέχωφ «Ο Θείος Βάνιας» σε μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. Μια εκδοχή δωματίου, μια μελέτη της αλληλεξάρτησης των ηρώων και της αναγκαστικής τους συνύπαρξης σε ένα τραπέζι πρωϊνού. Αυτές οι δυο παραστάσεις θα συνυπάρχουν στο ρεπερτόριο στην εκ νέου διαμορφωμένη σκηνή του Προσκηνίου.

  Φετινή προσκεκλημένη του Θέατρου Προσκήνιο είναι μια δημιουργός που έχει διαμορφώσει το δικό της στίγμα και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολύ προσωπικό τρόπο σκηνικής αφήγησης: η Γεωργία Μαυραγάνη, με την παράσταση «Ο Λόγος – Ένας θρύλος, σήμερα». Αντικείμενο της μελέτης της θα είναι «Ο Λόγος» του Kaj Munk, ένα άγνωστο θεατρικό έργο, που έχει αποδοθεί κινηματογραφικά το 1958 από τον Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ και θα παρουσιαστεί πρώτη φορά από σκηνής στην Ελλάδα. Θέμα του έργου είναι η Πίστη. Οι ήρωες του έργου συγκρούονται σκληρά για τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Η τραγική λύση που θα έρθει με το θάνατο μιας γυναίκας θα τους συνταράξει. Όλα -ακόμα και η Πίστη- θα μοιάσουν μάταια. Ο “σαλός” όμως γιός θα κάνει το ακατόρθωτο. Θα κάνει το θαύμα: θα βρει το Λόγο και θα την αναστήσει.

  Συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη

  Tο Θέατρο Προσκήνιο και οι Εκδόσεις Νεφέλη ξεκινούν μια νέα συνεργασία που θα πάρει με τον καιρό διάφορες μορφές. Ο βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να φέρει το αναγνωστικό κοινό πιο κοντά στο θέατρο και τους θεατρόφιλους πιο κοντά στις θεατρικές εκδόσεις, ανοίγοντας κανάλια επικοινωνίας και ενισχύοντας τους δεσμούς δύο δυναμικών τομέων του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

  Λέσχη Ανάγνωσης
  Σε κάθε νέα παράσταση του Προσκηνίου, οι συντελεστές της θα επιλέγουν βιβλία που φωτίζουν με κάθε τρόπο τη δημιουργία της, τόσο από τη θεατρική βιβλιογραφία όσο και από ένα ευρύτερο πεδίο εκδόσεων (Λογοτεχνία, Ποίηση, Φιλοσοφία, Δοκίμιο κ.α.).
  Σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο της «Νεφέλης» τα βιβλία αυτά θα παρουσιάζονται στους χώρους του θεάτρου και του βιβλιοπωλείου, καθώς και στις ιστοσελίδες τους.

  Εκδηλώσεις
  Οι συντελεστές των παραστάσεων του Προσκηνίου θα συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις του βιβλιοπωλείου της «Νεφέλης», ενώ συνεργάτες του εκδοτικού οίκου θα διοργανώνουν μέσα στο θέατρο δράσεις και συζητήσεις γύρω από το κάθε έργο.

  Στην επόμενη σελίδα το πρόγραμμα των παραστάσεων

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  Θέατρο Προσκήνιο – Καπνοκοπτηρίου 8, κάθετος Στουρνάρη

  Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ