MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
03
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
PERFORMANCE

Εάλω Θεσσαλονίκη, της Ρούλας Πατεράκη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο

Η παράσταση «Εάλω Θεσσαλονίκη», σε δραματουργική διασκευή και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη, αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης και με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

"Εάλω Θεσσαλονίκη" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη
Monopoli Team

Δύο βυζαντινά χρονογραφήματα, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, αφηγηματικής παραστατικότητας και εσωτερικής έντασης, βρίσκονται στον πυρήνα της παράστασης/performance για τέσσερις ηθοποιούς και μια χορεύτρια με τίτλο «Eάλω Θεσσαλονίκη», που παρουσιάζεται σε δραματουργική διασκευή και σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Θεσσαλονίκη (1 & 2 Σεπτεμβρίου 2021) στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στη συνέχεια (6 & 8 Σεπτεμβρίου) θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

"Εάλω Θεσσαλονίκη" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Αντλώντας ελεύθερα υλικό από Τα χρονικά των αλώσεων της Θεσσαλονίκης (εκδ. Άγρα, Αθήνα 2010), η παράσταση δραματοποιεί επιλεγμένα αποσπάσματα από τις προσωπικές αυτοβιογραφικές ιστορικές αφηγήσεις του ιερέα Ιωάννη Καμινιάτη και του ιερέα Ιωάννη Αναγνώστη. Αυτόπτες μάρτυρες στις δύο από τις τρεις ιστορικές αλώσεις της Μητέρας πόλης, αναζήτησαν καταφύγιο στη βάσανο της γραφής.

"Εάλω Θεσσαλονίκη" στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Το 904 μ.Χ. Σαρακηνοί πειρατές της Κρήτης εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά στα τείχη, λεηλατούν την πόλη και αιχμαλωτίζουν τους κατοίκους της. Το 1430 μ.Χ. οι Τούρκοι του Μουράτ θα αλώσουν την πόλη. Έκτοτε η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει υποδουλωμένη μέχρι το 1912, όταν, μετά από 782 χρόνια απελευθερώνεται από τον ελληνικό στρατό.

Οι συγκινητικές αφηγήσεις τους για τον παραλογισμό της καταστροφής και την ερήμωση του πολέμου, οι οποίες επαναλαμβάνουν, παρά τις διαφορές τους στον χρόνο, την ίδια εικόνα, χαρακτηρίζονται για την αμεσότητα της δράσης και τον ζωντανό στοχασμό τους, ιδρυτικές προϋποθέσεις του θεατρικού είδους. Ο Καμινιάτης και ο Αναγνώστης, αν και αναπνέουν, ζουν και κινούνται στον Βυζαντινό Μεσαίωνα ή στην πρώιμη Βυζαντινή Αναγέννηση, φαντάζουν σύγχρονοι. Τα βάσανά τους οικεία. Η ταυτότητά τους διαχρονική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ7o Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου: Με μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων έριξε αυλαία στο ανοιχτό θέατρο της Χώρας12.09.2018

Αναμφισβήτητη η λογοτεχνική αξία των κειμένων, διαφορετικής υφής η «θεατρικότητά» τους -γι’ αυτό και η δραματουργία του κειμένου μετέρχεται ποικίλους τρόπους- δομείται πάνω στις τεχνοτροπίες των «αγγελικών ρήσεων» της αρχαίας ελληνικής Τραγωδίας, παίρνοντας τη μορφή δραματικών μονολόγων μεγάλης εξωστρέφειας με έμφαση στο σώμα και στη φωνή.

Μια συγκλονιστική παράσταση που αναδεικνύει την τραγική θεατρικότητα της ιστορικής αφήγησης και με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Η παράσταση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (1 & 2 Σεπτεμβρίου) προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στο χώρο (αν υπάρχει). Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο digitalculture.gov.gr.

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α..

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Οι παραστάσεις:

Θεσσαλονίκη
1 & 2 Σεπτεμβρίου | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
Λεωφόρος Στρατού 2, ΤΚ 54640 Θεσσαλονίκη
Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη προκράτηση θέσεων στο digitalculture.gov.gr

Αθήνα
6 & 8 Σεπτεμβρίου | Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Ώρα έναρξης: 20:00
Είσοδος ελεύθερη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Σκηνικά: Ρούλα Πατεράκη, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη
Φωτισμοί: Ρούλα Πατεράκη

Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Δήμητρα Χατούπη, Nάντια Μουρούζη, Ευανθία Κουρμούλη / Χορεύει η Μπέττυ Δραμισιώτη

Διάρκεια: 70 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη είσοδος
Παραστάσεις: 1 & 2 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και 6 & 8 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Διασκευή: Ρούλα Πατεράκη
Βοηθός Σκηνοθετη: Ευανθία Κουρμούλη
Link Εισιτηρίων: https://digitalculture.gov.gr/
Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
Σχετικά Θέματα
Θεατρικά Νέα
Η θρυλική μορφή της Νίνα Σιμόν ζωντανεύει επί σκηνής τον Οκτώβριο
Θεατρικά Νέα
Ηλέκτρα του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου σε καλοκαιρινή περιοδεία
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ «Καλοκαίρι στην Αθήνα 2025»: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας 27/6-3/7
Θεατρικά Νέα
170 Τετραγωνικά: Η παράσταση-φαινόμενο ξεκινάει καλοκαιρινή περιοδεία
Art & Culture
«Η όπερα του μέλλοντος από τη μήτρα του παρελθόντος»: Η Λυρική παρουσιάζει το πρόγραμμά της για τη σεζόν 2025-26
Art & Culture
Στην πρόβα: «Ηλέκτρα» για το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – Το πένθος της ταιριάζει
Εκδηλώσεις
Φεστιβάλ Πέτρας 2025: Αυτό είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού
Θεατρικά Νέα
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»: Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Καρολίνα Μπιάνκι στην Πειραιώς 260
Θεατρικά Νέα
Impermenance: Sydney Dance Company και Zaïde Quartet στο Ηρώδειο με μια παράσταση χορού για το εφήμερο των πραγμάτων
Θεατρικά Νέα
Το Μεγάλο μας Τσίρκο: Η θρυλική παράσταση έρχεται τον Οκτώβριο στον «Ελληνικό Κόσμο» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια
Art & Culture
Καλοκαίρι με θέατρο: Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος που ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Art & Culture
Σφήκες: Όταν ο αριστοφανικός λόγος γίνεται έκκληση για δικαιοσύνη - μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού