MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άγγελος Κατακουζηνός ο Βαλής μου: Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει τη νέα έκδοση του βιβλίου της Λητώς Κατακουζηνού

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει την νέα έκδοση του βιβλίου της Λητώς Κατακουζηνού, συμπληρωμένη με σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της γενιάς του ’30.

Εξώφυλλο βιβλίου: Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.
Εξώφυλλο βιβλίου: Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.
Monopoli Team

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει με χαρά στο ελληνικό κοινό τη νέα έκδοση του βιβλίου της Λητώς Κατακουζηνού “Άγγελος Κατακουζηνός ο Βαλής μου”.

Η 6η έκδοση συμπληρωθηκε και ενισχύθηκε με σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της περίφημης γενιάς του ’30, αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας από τη μουσειολόγο κι επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου. Φωτογραφίες της ανακαινισμένης Οικίας Κατακουζηνού, καθώς και υπομνηματισμό και σημειώσεις που τεκμηριώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα κείμενα της Λητώς Κατακουζηνού σε επιμέλεια από τον Ιστορικό-Αρχειονόμο Ζήσιμο Συνοδινό.

Εξώφυλλο βιβλίου: Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.

Εξώφυλλο βιβλίου: Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου.

Από τον πρόλογο του Παρασκευά Καρασούλου:

“…Υπήρξαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι; Πριν από πόσους αιώνες έζησαν; Πώς τα κατάφεραν και κράτησαν τη ζωή τους τόσο απλόχωρη ώστε να συγκατοικεί το παρόν τους με το παρελθόν και το μέλλον, χωρίς διαγωνισμούς ή διαζεύξεις; Πώς κατόρθωσαν να γλυκάνουν και να χαρούν αισθήματα που σήμερα φαίνονται βαριά και απαξιωμένα, να λυτρώνονται μέσα από την ευθύνη και το καθήκον στον εαυτό τους και στους άλλους, ν’ αγαπούν την Τέχνη και τον τόπο τους, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία; Πώς δεν φοβήθηκαν να είναι γενναιόδωροι, ανοιχτοί, συλλογικοί και ονειροπόλοι;

Από τότε που έζησαν οι Κατακουζηνοί και οι φίλοι τους “η θρυλική γενιά του ’30” οι ζωές των ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη μίκρυναν. Μίκρυναν τόσο, που πια δεν χωρούν τίποτα και κανέναν άλλον εκτός από έναν εαυτό, φοβισμένο και έτοιμο να συμβιβαστεί με το χείριστο… Κι ας μην πέρασαν αιώνες από τότε, κι ας περπατάμε δίπλα στα ίχνη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑH Victoria Hislop επιστρέφει στο “Νησί” και συνεχίζει την ιστορία στο νεό της βιβλίο12.09.2018

Το βιβλίο της Λητώς Κατακουζηνού δεν είναι ένας τουριστικός οδηγός ξενάγησης σε έναν νεκρό κόσμο. Η ανεπιτήδευτη αφήγηση της Λητώς ζωντανεύει όχι μόνο στιγμές, χρόνια, γεγονότα και πρόσωπα ιστορικά, αλλά κυρίως αξίες και έργα που σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε να φωτίσουν το επόμενο βήμα μας, τα μεγάλα μας όχι και τις μικρές μας καταφάσεις. Στην πραγματικότητα αφηγείται πώς μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων κατέκτησε την αυτοεκτίμησή της μέσα από βουνά δυσκολιών, ταξιδεύοντας στις πιο δύσκολες θάλασσες της Ιστορίας, με όπλα και κίνητρα τη δημιουργικότητα, την αγάπη, την αυθεντικότητα και την ανεκτικότητα. Αυτός ο αγώνας υπήρξε πολλές φορές άνισος, αλλά όσες φορές κερδήθηκε, ήταν γιατί υπήρξε πείσμα και ισχυρή θέληση από τους πρωταγωνιστές του, για μια ζωή που να μην είναι στενή, μικρόψυχη και καθ’ υπόδειξη….”

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα μπροστά από το έργο του Τέσσερις Εποχές.

Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού με τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα μπροστά από το έργο του
Τέσσερις Εποχές.

Λίγα λόγια για τη ζωή του Άγγελου Κατακουζηνού και το βιβλίο

Ο διακεκριμένος νευρολόγος-ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Παρισίων, και η συγγραφέας σύζυγός του Λητώ ξεκίνησαν μια παραμυθένια κοινή ζωή τη δεκαετία του 1930. Για πενήντα χρόνια υπήρξαν δραστήρια μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, ενώ το ιστορικό διαμέρισμα της λεωφ. Αμαλίας (η Οικία Κατακουζηνού) υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες και επιστήμονες που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και επιφανείς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επισκέπτονταν για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τη θέα και την παρέα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, μέσα από γεγονότα και σημαντικές στιγμές που έζησε το θρυλικό ζευγάρι. Οι πρώτες απόπειρες ψυχανάλυσης του Εμπειρίκου προς το Θεοτοκά, τα φοιτητικά χρόνια στο Παρίσι με το Σεφέρη, τον Τόμπρο. Το πιάνο που πρωτοέπαιξε ο Μάνος Χατζιδάκις το “Μεγάλο Ερωτικό”, το νόμπελ του Οδυσσέα Ελύτη, οι ατέλειωτοι καυγάδες για την καθαρεύουσα με τον Κατσίμπαλη, τα ευφάνταστα κοστούμια του Τσαρούχη για τα θρυλικά πάρτυ μασκέ της εποχής. Η πρώτη έκθεση ζωγράφικής του -άγνωστου τότε- Θεόφιλου στο σπίτι τους και αργότερα το στήσιμο του Μουσείου Θεόφιλου στην Μυτιλήνη με τον Teriade. Τέλος,  η 60χρονη φιλία τους με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα, η επίσκεψη των William Faulkner, Marc Chagall και Alber Camus στην Ελλάδα και τόσα άλλα.

Ο Albert Camus με τη Λητώ Κατακουζηνού στο σπίτι του Γάλλου Μορφωτικού Ακολούθου Albert Fequant στην Κηφισιά στις 27.4.1955

Ο Albert Camus με τη Λητώ Κατακουζηνού στο σπίτι του Γάλλου Μορφωτικού Ακολούθου Albert Fequant στην Κηφισιά στις 27.4.1955

Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος, όλα χαρισμένα από τους καλλιτέχνες φίλους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈρευνα: Πόσο έχει αλλάξει το Παιδικό Βιβλίο; 5 εκδότες απαντούν12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: «Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου»
Σειρά βιογραφιών
Συγγραφέας: Λητώ Κατακουζηνού
Κυκλοφορία 6ης έκδοσης: Μάιος 2021
Κωδ: ΜΑ 15232-27
ISBN: 978-960-8104-28-0
Εκδότης: Μικρή Άρκτος
Διαστάσεις: 14*21 cm
Εξώφυλλο: Μαλακό
Σελίδες: 416
Τιμή: 20,00

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b