MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έρευνα: Πόσο έχει αλλάξει το Παιδικό Βιβλίο; 5 εκδότες απαντούν

Ρωτήσαμε 5 διαφορετικούς εκδότες που η δουλειά τους πραγματικά διαφέρει… Με τον τρόπο τους ο κάθε ένας απ’ αυτούς μας ξεναγεί στις πολύχρωμες σελίδες των βιβλίων τους που περιμένουν με ανυπομονησία να τα ξεφυλλίσουμε…

Αγγελική Βασιλάκου | 13.05.2021

2. Άννα Παπαφίγκου-Γιάννης Γκανάς (εκδόσεις «Μάρτης»)

Πώς και πότε ξεκινήσατε τον εκδοτικό;

Ο Μάρτης ιδρύθηκε το 2014, μια εποχή δύσκολη για νέα ξεκινήματα. Ωστόσο η αγάπη μας για το βιβλίο και η πίστη μας ότι τα «καλά βιβλία» βρίσκουν τους αναγνώστες τους υπερνίκησαν τα εμπόδια και έχουμε τη χαρά να έχουμε στο ενεργητικό μας βιβλία βραβευμένων δημιουργών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που εκδώσατε;

Τα δύο πρώτα βιβλία που εκδώσαμε ήταν η «Νουμεράλια» της βραβευμένης με Alma Αργεντινής δημιουργού Isol και το «Ποτέ βία» της εμβληματικής Άστριντ Λίντγκρεν που είναι και το μανιφέστο μας.

Είναι σημαντικό για εμάς να εκδίδουμε βιβλία που αφήνουν χώρο στα παιδιά να εξερευνήσουν, να κάνουν λάθη και να στοχαστούν βρίσκοντας τη δική τους θέση στον κόσμο.

Ποιο βιβλίο σας αγαπούν τα παιδιά;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η σειρά με πρωταγωνιστή τον «Άλφονς» της σουηδής συγγραφέως Γκουνίλα Μπέργκστρεμ αγαπήθηκε πάρα πολύ από τα παιδιά και τους γονείς. Τα βιβλία της Γκουνίλα Μπέργκστρεμ εξαντλούνται και επανεκδίδονται και το ενδιαφέρον για τον Άλφονς παραμένει αμείωτο. Παρότι είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Σουηδία τη δεκαετία του εβδομήντα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και να ελκύει τα παιδιά παγκοσμίως λόγω της αλήθειας και της απλότητας του. Ο Άλφονς είναι το πραγματικό παιδί με τις ανασφάλειες και τις αδυναμίες του αλλά και την όρεξη για παιχνίδι, τη ζωντάνια και τη διάθεση για σύνδεση. Βιβλία σαν και αυτό μας δείχνουν πόσο διδακτικό μπορεί να είναι ένα βιβλίο μέσα από την έλλειψη διδακτισμού. Είναι σημαντικό για εμάς να εκδίδουμε βιβλία που αφήνουν χώρο στα παιδιά να εξερευνήσουν, να κάνουν λάθη και να στοχαστούν βρίσκοντας τη δική τους θέση στον κόσμο.

Ο Άλφονς θεωρείται σήμερα κλασικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας

Αγαπημένος σας συγγραφέας, εικονογράφος και γιατί;

Αγαπάμε πολύ και υποστηρίζουμε και τους έλληνες δημιουργούς, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το βιβλίο «Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο» της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή ενώ κυκλοφόρησε μέσα στην πανδημία έλαβε πολύ θερμές κριτικές από κοινό και κριτικούς, εξάντλησε την πρώτη έκδοση και επανακυκλοφόρησε.

Ακολουθείτε κάποια στρατηγική σύνδεσης με τα παιδιά μετά την έκδοση;

Προσπαθούμε να υποστηρίζουμε τα βιβλία που βγάζουμε τιμώντας του συγγραφείς και το έργο τους. Οι βραβευμένες με Αlma, Isol και η Kitty Crowther ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Στο πλαίσιο των επισκέψεων αυτών πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις και παρουσιάσεις με σκοπό να διαδώσουμε το έργο τους και να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να εμπνευστούν και να συνομιλήσουν μαζί τους.

Βιβλία υπό έκδοση

Κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία, περιμένουμε με ανυπομονησία τα νέα βιβλία που πρόκειται να κυκλοφορήσουν. Θα σας αναφέρουμε το «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι» της αυστριακής Γιοχάνα Σάιμπλε, σε μετάφραση της Μυρσίνης Γκανά, ένα βιβλίο έργο-τέχνης, που εμπλέκει τις αισθήσεις και προτείνει μια αλλιώτικη αναγνωστική εμπειρία. Ανυπομονούμε να το παρουσιάσουμε στο κοινό μας στα μέσα του Απρίλη.

Εικόνες από το «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και θα είναι» Γιοχάνα Σάιμπλε, σε μετάφραση Μυρσίνης Γκανά

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b