MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ισπανία: Σεφ ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν μία «Γκουέρνικα» από σοκολάτα

Περίπου 1.100 κιλά κακάο χρησιμοποιήθηκαν για την αναδημιουργία της «Γκουέρνικα» του Πικάσο, προς τιμήν της 85ης επετείου του βομβαρδισμού της ομώνυμης πόλης.

© Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press
© Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press
author-image Νίκη Αλεξοπούλου

Η «Γκουέρνικα» (στη γλώσσα των Βάσκων: Γκερνίκα) αποτελεί έναν από τους διασημότερους πίνακες του κόσμου, φιλοτεχνημένη από τον Πικάσο στα 1937. Το έργο αυτό αποτελεί μία απάντηση του ζωγράφου στον βομβαρδισμό της πόλης Γκέρνικα, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 1937.

Πρόκειται για την λεγόμενη “Επιχείρηση Rugen”, όταν πολεμικά αεροπλάνα της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας βομβάρδισαν τη βασκική πόλη Γκέρνικα, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Ο διάσημος πίνακας με τις ασπρόμαυρες, βασανισμένες ανθρώπινες και ζωικές φιγούρες κρέμεται στη γκαλερί τέχνης Reina Sofia στη Μαδρίτη. Για τους Βάσκους, η μνήμη του βομβαρδισμού και η καλλιτεχνική απόκριση του Πικάσο αποτελούν μέρος της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑKeukenhof: Οι τουλίπες του διάσημου “Κήπου της Ευρώπης” άνθισαν και το θέαμα είναι εντυπωσιακό12.09.2018

Η σοκολατένια εκδοχή

Με αφορμή την 85η επέτειο του βομβαρδισμού της πόλης Γκέρνικα, μια ομάδα από ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιούς της τοπικής ένωσης Euskal Gozogileak δημιούργησε μία σοκολατένια εκδοχή του διάσημου πίνακα. Συγκεκριμένα, η ομάδα χρησιμοποίησε περίπου 1.100 κιλά κακάο με τα οποία έφτιαξε την απαραίτητη σοκολάτα από το μηδέν.

Στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 40 ζαχαροπλάστες και Στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 40 ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιοί της τοπικής ένωσης Euskal Gozogileak. © Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press της τοπικής ένωσης Euskal Gozogileak. © Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press

Στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 40 ζαχαροπλάστες και σοκολατοποιοί της τοπικής ένωσης Euskal Gozogileak. © Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press

Το σοκολατένιο αυτό εγχείρημα αποτέλεσε πρόκληση λόγω του τεράστιου μεγέθους του πραγματικού πίνακα. Στόχος της ομάδας ήταν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού μεγέθους, το οποίο να έχει ύψος σχεδόν 3,5 μέτρα και πλάτος περίπου 8 μέτρα. Έτσι, οι ζαχαροπλάστες χώρισαν το έργο σε 14 μέρη, δημιουργώντας 14 ξεχωριστές πλάκες σοκολάτας

Προκειμένου, μάλιστα, να αναδημιουργήσουν την ίδια τονικότητα με το πρωτότυπο, οι σεφ χρησιμοποίησαν διαφορετικούς τύπους σοκολάτας- γάλακτος, λευκή και μαύρη. Μετά την ολοκλήρωσή τους, τα επιμέρους κομμάτια μεταφέρθηκαν στην αίθουσα της έκθεσης μέσα σε ειδικά κουτιά. Εκεί, η ομάδα έστησε τα πάνελ προσεκτικά για να παράγει το τελικό αντίγραφο του έργου του Πικάσο.

Ο σοκολατένιος πίνακας χωρίστηκε σε 14 διαφορετικά μέρη. © Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press

Ο σοκολατένιος πίνακας χωρίστηκε σε 14 διαφορετικά μέρη. © Euskal gozogileak Gastronomia dulce artesana/ Real Press

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑKeukenhof: Οι τουλίπες του διάσημου “Κήπου της Ευρώπης” άνθισαν και το θέαμα είναι εντυπωσιακό12.09.2018

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γαστρονομίας των Βάσκων, Λορενα Γκόμεζ, το σοκολατένιο αντίγραφο εκτίθεται σε αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας στη Γκέρνικα και θα ταξιδέψει σε εκθεσιακά κέντρα σε όλη την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η ίδια επισημαίνει πως, με το πέρας της έκθεσης, το αντίγραφο θα διαλυθεί αναγκαστικά, αφού θα έχει υποστεί πολλές αλλαγές θερμοκρασίας και θα έχει μαζέψει αρκετή σκόνη.

Με αυτό το έργο, η ομάδα θέλησε να επιστήσει την προσοχή στο υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που απαιτεί η ζαχαροπλαστική, προσφέροντας στον τομέα την αναγνώριση που του αξίζει.

Με πληροφορίες από reuters.com

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b