MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
31
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

Istorima: Οι συναρπαστικές ιστορίες πραγματικών ανθρώπων σε μια ιστοσελίδα

Η νέα δωρεάν online πρωτοβουλία των Katherine Fleming και Σοφίας Παπαϊωάννου, «Istorima», με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μας καλεί να ακούσουμε, να μοιραστούμε τις δικές μας ιστορίες και να έρθουμε όλοι πιο κοντά.

Istorima
Monopoli Team

Υπάρχει ένας τόπος όπου μπορείς να ακούσεις τις ιστορίες των άλλων, ένας τόπος όπου μπορείς να πεις κι εσύ την δική σου ιστορία. Αυτός ο τόπος είναι το Istorima, που σας καλεί να γίνεστε καθημερινά κι εσείς κομμάτι του και να ακούτε προφορικές ιστορίες ανθρώπων μέσα από την ιστοσελίδα: www.istorima.org.

Στο www.istorima.org  θα βρείτε επιλεγμένες ιστορίες σε μορφή podcast, video και γραπτές. ‘Όλες οι συνεντεύξεις που συλλέγουν οι Ερευνητές του Istorima θα βρίσκονται σε ένα μεγάλο αρχείο προφορικών ιστοριών ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.

«Istorima»: Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία

Ένας τόπος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες – ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές – ένας τόπος που μας κάνει να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους αλλά και στην κοινή μας ιστορία. Στον τόπο αυτό κατανοούμε τελικά ότι η Ιστορία είμαστε όλοι εμείς, και οι ιστορίες μας, ότι όλοι είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης Ιστορίας κι ότι η ιστορία του καθενός μας είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί.

Πως ξεκίνησαν όλα

Πριν από μερικά χρόνια η ιστορικός Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου συναντήθηκαν τυχαία σε μία τηλεοπτική εκπομπή και πριν ακόμα τελειώσουν τα γυρίσματα της εκπομπής γνώριζαν ότι θα σχεδιάσουν κάτι μαζί. Ένα Κυριακάτικο απόγευμα, ανάμεσα σε περιοδικά, βιβλία και συζητήσεις, κατέληξαν αυθόρμητα στο ότι αυτό που αγαπάνε και ήθελαν και οι δύο πάντα είναι να διασώσουν τις σημαντικές ιστορίες των ανθρώπων, που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία ιστορίας. Τις ιστορίες που είναι η Ελλάδα.

Tην ιδέα αυτή στήριξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως Ιδρυτικός Δωρητής, δίνοντας της μία ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Στόχος της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ ήταν η διερεύνηση καινοτόμων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία έχει πληγεί έντονα από το ανησυχητικό ποσοστό ανεργίας.

Μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του ΙΣΝ, πάνω από 1500 νέοι Ερευνητές από κάθε πόλη, χωριό και νησί της Ελλάδας, θα εκπαιδευτούν μέσα στα επόμενα χρόνια για να γίνουν οι Ερευνητές του Istorima που θα βρίσκουν αφηγητές στον τόπο τους και θα διασώζουν τις ιστορίες τους.

Έτσι από εκείνο το Κυριακάτικο απόγευμα το Istorima άρχισε, με πολύ συναίσθημα κι έμπνευση, να γίνεται πραγματικότητα. Απέκτησε μία καταπληκτική κι αφοσιωμένη ομάδα που διαχειρίζεται το μεγάλο έργο, γνώρισε ανθρώπους που αγκάλιασαν την προσπάθεια, άκουσε τις ιστορίες τους, απέκτησε κι άλλους συνοδοιπόρους, και σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει προσφέρει ήδη απασχόληση σε 250 νέους από όλη την χώρα κι έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες ιστορίες αφηγητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο ΚΠΙΣΝ υποδέχεται την Άνοιξη με ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδικτυακών εκδηλώσεων12.09.2018

«Έχουμε γνωρίσει ανθρώπους μέσα από τις διηγήσεις τους που ίσως δεν θα γνωρίζαμε ποτέ, έχουμε ταξιδέψει νοερά σε άλλους τόπους, άλλες εποχές, έχουμε μάθει από τις εμπειρίες άλλων, και κυρίως έχουμε αισθανθεί. Και τώρα καλούμε κι εσάς να γνωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους μέσα από τις αφηγήσεις τους. Ακούγοντας προφορικές ιστορίες, γνωρίζοντας και κατανοώντας άλλους ανθρώπους, ενωνόμαστε και γινόμαστε όλοι λίγο σοφότεροι».

* To Αρχείο θα παρουσιαστεί σε τρεις μήνες.

Περισσότερα από Επίκαιρα
Σχετικά Θέματα
Επίκαιρα
Το 25% των νοικοκυριών καθυστερούν να πληρώσουν τους φόρους τους
Επίκαιρα
Grokipedia: Ο Ίλον Μασκ λανσάρισε τη δική του “εγκυκλοπαίδεια”
Επίκαιρα
Το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις στη Γάζα – Ανακοίνωσε επιστροφή στην “εκεχειρία”
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 58% στην Ελλάδα διαθέτει εισόδημα μόνο για την κάλυψη βασικών αναγκών
Επίκαιρα
Η γυναίκα ως όπλο: Γερμανίδες κατάσκοποι στην Ελλάδα
Επίκαιρα
Πώς θα κινηθούν μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία την 28η Οκτωβρίου
Επίκαιρα
Μπλόκα στις παρελάσεις σχεδιάζουν οι αγρότες
Επίκαιρα
Eurostat: Η Ελλάδα με το υψηλότερο ποσοστό υποκειμενικής φτώχειας στην ΕΕ το 2024
Επίκαιρα
Έρευνα: Το 80,5% θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τις απόψεις των πολιτών
Επίκαιρα
Η Ευρώπη της στεγαστικής κρίσης: Οι νέοι πληρώνουν το τίμημα
Επίκαιρα
Τι προβλέπει η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη
Επίκαιρα
Διονύσης Σαββόπουλος: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του