MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Lou Ottens: Έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός της κασέτας

Ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που ανέπτυξε την τεχνολογία πίσω από τις κασέτες και τα πρώτα CD, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Monopoli Team

Ο Lou Ottens, ο Ολλανδός μηχανικός που δημιούργησε την κασέτα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του πρώτου CD, πέθανε σε ηλικία 94 ετών στο σπίτι του στο χωριό Duizel στη Βόρεια Βραβάντη.

Ο Ottens, που έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία της μουσικής, εργαζόταν για την Philips ως επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων, όταν μαζί με την ομάδα του δημιούργησαν μαζί αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως κασέτα. «Ήμασταν μικρά αγόρια που διασκέδαζαν παίζοντας. Δεν αισθανθήκαμε ότι κάναμε κάτι μεγάλο», είχε πει κάποια στιγμή ο ίδιος, ενώ πάντα υποστήριζε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και όχι κάτι που κατάφερε μόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝάνσι Σινάτρα: Εκείνες οι μπότες περπατάνε ακόμη…12.09.2018

Το ενδιαφέρον για τη μηχανική που τον οδήγησε στην Philips

Γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1926, ο Ottens έδειξε από νωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μηχανική, δημιουργώντας ένα ραδιόφωνο ως έφηβος, μέσω του οποίου ο ίδιος και οι γονείς του μπορούσαν να ακούν το ολλανδικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα Radio Oranje κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής των Κάτω Χωρών τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά τον πόλεμο ο Ottens σπούδασε μηχανικός και ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Philips το 1952. Το 1960 ως επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων και μέσα σε έναν χρόνο παρουσίασε το EL 3585, το πρώτο φορητό μαγνητόφωνο της Philips, με την εταιρία να πουλάει στην αγορά περισσότερα από ένα εκατομμύριο τέτοια μαγνητόφωνα!

Η πρώτη κασέτα και ο παγκόσμιος θρίαμβος

Δύο χρόνια αργότερα, ο Ottens προχώρησε στη μεγαλύτερη ανακάλυψη της ζωής του – που γεννήθηκε από το ενδιαφέρον για το υπάρχον μαγνητόφωνο. Δημιούργησε μαζί με την ομάδα του αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως κασέτα. Η κασέτα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έκθεση ηλεκτρονικών ειδών στο Βερολίνο με το σλόγκαν «Μικρότερη από ένα πακέτο τσιγάρα!», καθώς είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χωράει στην τσέπη του σακακιού. Ο θρίαμβος δεν άργησε να έρθει, καθώς περίπου 100 δισεκατομμύρια κασέτες πουλήθηκαν παγκοσμίως από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά.

Ο ίδιος κατάφερε μάλιστα να κλείσει συμφωνία με τη Sony, αφού διάφορες εταιρίες είχαν ήδη αρχίσει να αντιγράφουν την πατέντα του.

Το φαινόμενο CD

Αργότερα ο Ottens συμμετείχε και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας πίσω από το παγκόσμιο φαινόμενο των CD, που με τη σειρά τους έφεραν ξανά επανάσταση στην μουσική βιομηχανία.

Έχοντας πουλήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κασέτες και 200 δισεκατομμύρια CD, ο Ottens όταν αποσύρθηκε πλέον είχε εκφράσει έντονα τη λύπη του για το γεγονός ότι η Sony είχε προλάβει την Phillips, δημιουργώντας πρώτη το θρυλικό walkman. «Πονάει ακόμα ότι δεν είχαμε ένα», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση.

Πηγή: theguardian.com

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b