MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

100 χρόνια στο Οβάλ Γραφείο: Όλες οι μεγάλες αλλαγές στο πιο διάσημο δωμάτιο του Λευκού Οίκου

Ακολουθούμε την εξέλιξη του Οβάλ Γραφείου από το 1909 μέχρι και το 2021, παρουσιάζοντας όλες εκείνες τις αλλαγές που το καθιέρωσαν αναμφισβήτητα ως την πιο εμβληματική έδρα δύναμης στον κόσμο!

Φωτογραφία: Alex Brandon
author-image Ευδοκία Βαζούκη

Οβάλ Γραφείο: Το πιο διάσημο δωμάτιο του Λευκού Οίκου

Το Οβάλ Γραφείο αποτελεί τον κύριο χώρο εργασίας για κάθε Αμερικανό πρόεδρο από τις αρχές του 20ού αιώνα. Μάλιστα αποτελεί παράδοση για κάθε νεοεκλεγμένο πρόεδρο να αλλάζει τη διακόσμηση μέσα σε αυτό, από την ταπετσαρία, τα έργα τέχνης μέχρι και τα έπιπλα. Η διαδικασία αυτή έχει σκοπό να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα αλλά και τις προθέσεις κάθε νέου προέδρου, ο οποίος βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα στο πιο διάσημο δωμάτιο του Λευκού Οίκου!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΆγρια Σμέουρα: Σε δημοπρασία σπάνιο βιβλίο μαγειρικής του Άντι Γουόρχολ12.09.2018

Συγκεκριμένα, ο τρόπος που θα επιλέξει να διακοσμήσει ο εκάστοτε πρόεδρος το δωμάτιο αυτό αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει και εκπροσωπεί τη χώρα του, ενώ την ίδια στιγμή επιδεικνύεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στους αξιωματούχους άλλων χωρών, καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται – εκτός των άλλων – και για σημαντικές συναντήσεις. 

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια λειτουργίας της, η εταιρία American Home Shield εξετάζει την εξέλιξη του Οβάλ Γραφείου από το 1909 μέχρι και το 2021, καταγράφοντας ψηφιακά όλες εκείνες τις μεγάλες αλλαγές που το καθιέρωσαν ως την πιο εμβληματική έδρα δύναμης στον κόσμο!

Εμείς σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές μόνο από τις πιο θεαματικές αλλαγές στο διάστημα των 100 χρόνων.

Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ (1909-1913)

Image credits: American Home Shield

Το προεδρικό δωμάτιο εργασίας χτίστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Ουίλλιαμ Χάουαρντ Ταφτ. Αργότερα ο ίδιος αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο από την αίθουσα Ρούσβελτ στο δωμάτιο του γραμματέα του προέδρου, κατά τη διάρκεια επέκτασης της Δυτικής Πτέρυγας. Προηγουμένως, το γραφείο είχε στρογγυλοποιηθεί στη μία μόνο άκρη, αλλά ο Ταφτ το αναδιαμόρφωσε σε ένα πιο δημοκρατικό οβάλ σχήμα.

Χάρυ Σ. Τρούμαν (1945-1953)

Image credits: American Home Shield

Ο Τρούμαν ήταν ο πρώτος που είχε στο γραφείο του χαλί με τη σφραγίδα του προέδρου των ΗΠΑ, σε ένα γαλαζοπράσινο χρώμα. Το χαλί δεν θα αντικατασταθεί μέχρι την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, γεγονός που αποτελεί απλώς μία σύμπτωση.

Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι (1961-1963)

Image credits: American Home Shield

Η Πρώτη Κυρία Τζάκι Κένεντι κάλεσε τον Γάλλο σχεδιαστή εσωτερικών χώρων Στεφάν Μπουντέν να αναλάβει την ανακαίνιση στον Λευκό Οίκο. Ο Μπουντέν τότε αντικατέστησε το προηγούμενο χαλί στο Οβάλ Γραφείο με ένα νέο, σε κόκκινο χρώμα, τοποθέτησε λευκούς καναπέδες και κουρτίνες σε απαλό χρώμα, ωστόσο οι Κένεντι δεν πρόλαβαν να δουν το τελικό αποτέλεσμα. Πριν από την ανακαίνιση, ο Τζον Κένεντι είχε βάλε την προσωπική του σφραγίδα στον χώρο, τοποθετώντας αντικείμενα που είχαν ιδιαίτερη σημασία για τον ίδιο.

Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1974)

Image credits: American Home Shield

Ο Νίξον επέλεξε έναν πιο τολμηρό συνδυασμό μπλε και χρυσού για το Οβάλ Γραφείο του – ίσως προβλέποντας ότι ανάμεσα στους επισκέπτες του θα ήταν και ο Έλβις Πρίσλεϊ. Ο Νίξον έφερε επίσης το γραφείο του Γούντροου Ουίλσον (που χρησιμοποιείται σήμερα από τον πρόεδρο Μπάιντεν) στο Οβάλ Γραφείο.

Τζέραλντ Φορντ (1974-1977)

Image credits: American Home Shield

Ο Φορντ μετέτρεψε το χρυσό και βασιλικό μπλε του Νίξον σε έναν πιο φωτεινό συνδυασμό κίτρινου, ανοιχτού μπλε και καφέ. Επιπλέον, εγκατέστησε το ψηλό ρολόι Seymour, που παραμένει στο Οβάλ Γραφείο μέχρι και σήμερα και θεωρείται ο «θησαυρός» του Λευκού Οίκου.

Τζορτζ Μπους (1989-1993)

Image credits: American Home Shield

Ο πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος εκσυγχρόνισε το Οβάλ Γραφείο, επιλέγοντας έναν συνδυασμό ψυχρού μπλε και κρεμ χρώματος. Τοποθέτησε επίσης πολλές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο Τζορτζ Μπους είναι ο μοναδικός πρόεδρος που χρησιμοποίησε το γραφείο C&O στο Οβάλ Γραφείο του – είχε γίνει λάτρης του γραφείου αυτού από όταν ακόμα υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Μπιλ Κλίντον (1993-2001)

Image credits: American Home Shield

Η Κάκι Χόκερσμιθ διακόσμησε το γραφείο του Μπιλ Κλίντον με τέτοιο τρόπο που θύμιζε αρκετά την εμφάνισή του την περίοδο της διακυβέρνησης του Νίξον, με την επαναφορά του μπλε χαλιού.

Τζορτζ Ουόκερ Μπους (2001-2009)

Image credits: American Home Shield

Ο Τζορτζ Μπους, ο νεότερος, επανέφερε το χαλί με το σχέδιο της ηλιακής ακτινοβολίας στο κέντρο του, το οποίο ο σχεδιαστής συνδύασε με vintage χρυσές κουρτίνες. Το χαλί σχεδιάστηκε από την Πρώτη Κυρία Λάουρα Μπους και συμβόλιζε την αισιοδοξία που συνοδεύει την ανατολή του ήλιου.

Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017)

Image credits: American Home Shield

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ο πρώτος που επέλεξε μοτίβα για τους τοίχους, επιλέγοντας να βάλει ταπετσαρία με χρυσή και ανοιχτή μπεζ ρίγα. Οι βελούδινοι καναπέδες και τα ουδέτερα, ήρεμα χρώματα του δωματίου αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι ο Ομπάμα χρησιμοποιούσε το γραφείο καθαρά για εργασία.

Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021)

Image credits: American Home Shield

Η επιλογή κουρτίνας από τον Τραμπ για το Οβάλ Γραφείο αποδείχθηκε κάπως ειρωνική. Οι χρυσές κουρτίνες που τοποθέτησε ήταν επιλογή της Πρώτης Κυρίας Χίλαρι Κλίντον για τον σύζυγό της Μπιλ. Ο Τραμπ αντικατέστησε επίσης την ταπετσαρία του Ομπάμα, επιλέγοντας ένα διαφορετικό μοτίβο, με σκοπό να αναδείξει την σημασία της ιστορίας του κτιρίου.

Τζο Μπάιντεν (2021-)

Image credits: American Home Shield

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επέλεξε να κρατήσει τις κουρτίνες του Κλίντον στα παράθυρα, ενώ επανέφερε και το μπλε χαλί. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι επιλογές του Μπάιντεν έχουν ως στόχο να υπογραμμίσουν τις αξίες της ενότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, που ήταν και από τα κύρια μηνύματα της ομιλίας του κατά την ορκωμοσία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Τέχνη στο Οβάλ Γραφείο: Όλες οι αλλαγές που έκανε ο Τζο Μπάιντεν και ο συμβολισμός τους12.09.2018

Με πληροφορίες από Bored Panda

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b