MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προχωράει στη δωρεάν 18 φορητών κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών στον τομέα της Υγείας λόγω της πανδημίας.

Επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Φώτο: mehtahospital.com
Monopoli Team

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» τιμά την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, προσαρμόζοντας τις δράσεις της στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η μεγάλη μάχη εναντίον της πανδημίας. Γι’ αυτό προχωρά στη δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νέες αυτές κλίνες είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε ειδικούς οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη. Ο αρχικός χώρος τοποθέτησης τους καθορίστηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Θα παραδοθούν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Για τη συγκεκριμένη δωρεά πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ενώ από την περιφέρεια συμμετείχαν ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Μαρία Γιογκατζή.

Φώτο: greece2021.gr

Γιατί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προχώρησε στη δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ στο ΕΣΥ;

Βασικός στόχος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», από την αρχή της λειτουργίας της, είναι οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση να απηχούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας και να αφήνουν, στο μέτρο του δυνατού, μια κληρονομιά για την επόμενη ημέρα.

Με απόλυτη συναίσθηση της συγκυρίας και των προκλήσεων που αυτή θέτει, η Επιτροπή τιμά τη σπουδαία αυτή επέτειο, προσαρμόζοντας τις δράσεις της στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η μεγάλη μάχη εναντίον της πανδημίας. Με αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνδρομής της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών του τομέα της Υγείας, προχωρά στη δωρεά 18 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από πού προήλθε το χρηματικό ποσό για τη δωρεά;

Οι πόροι της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις νομισμάτων του Νομισματικού της Προγράμματος, καθώς και προϊόντων που φέρουν το σήμα της. Η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση ή επιδότηση από το Δημόσιο και δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ βασίστηκε σε αυτούς τους ιδιωτικούς πόρους και, ιδίως, στη συνδρομή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς.

Κεντρική επιδίωξη της Επιτροπής είναι τα έσοδά της να διατεθούν για την υλοποίηση επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων, η πλειονότητα των οποίων να αφήνουν μία παρακαταθήκη για το μέλλον και, έτσι, τα οφέλη από την υλοποίησή τους να επιστρέψουν στην κοινωνία.

Η προμήθεια των κλινών και η σημασία των κινητών κλινών ΜΕΘ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δωρεά, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση προς τους προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προμήθειας κλινών ΜΕΘ και έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία και φήμη στον χώρο τους. Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία «Ι. Ιωαννίδης Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (Axis Medical Construction). Οι τεχνικές προδιαγραφές των κλινών ΜΕΘ εγκρίθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, του Υπουργείου Υγείας.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί τη δωρεά της Επιτροπής είναι ότι οι 18 κλίνες που προσφέρει είναι κινητές, μπορούν, δηλαδή, να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη. Ο αρχικός χώρος τοποθέτησης τους καθορίστηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι οι κλίνες θα παραδοθούν πλήρως λειτουργικές, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα στο νοσοκομείο, ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας.

Φώτο: greece2021.gr

Η ενίσχυση της έρευνας για το ελληνικό φάρμακο κατά του covid-19

Η δωρεά των 18 κλινών ΜΕΘ δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία εναντίον της πανδημίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η οικονομική στήριξη της έρευνας για τη δημιουργία ενός «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, βασισμένου στα Τ-λεμφοκύτταρα, που πραγματοποιείται στην Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εγχείρημα, καινοτόμο και πρωτοπόρο, που φέρνει τους Έλληνες επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη:

«Στόχος μας είναι κάθε ευρώ από τους πόρους της Επιτροπής να επιστρέφει στην κοινωνία μέσα από τις δράσεις μας. Η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία επιχορήγηση ή επιδότηση από το Δημόσιο και δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον Έλληνα φορολογούμενο. Τα έσοδά της προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις νομισμάτων του Νομισματικού της Προγράμματος, καθώς και προϊόντων που φέρουν το σήμα της».

Συμπλήρωσε επίσης πως η δωρεά «αποτελεί ένα ελάχιστο ευχαριστώ προς όλους τους συμπολίτες μας που στηρίζουν το έργο μας, αλλά είναι και υποχρέωση της Επιτροπής από την ίδρυσή της. Να είστε βέβαιοι ότι όσο αυτή η υποστήριξη συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, θα προχωρήσουμε και σε άλλες πρωτοβουλίες που ελπίζουμε να μην είναι πλέον για τον κορονοϊό —γιατί θα τον έχουμε ξεπεράσει και αυτόν τον αγώνα— ανταποκρινόμενοι στο έργο που μας ανέθεσε η Πολιτεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠεριβάλλον: Πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις12.09.2018

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητστάκης, σημείωσε πω:

«Κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη. Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας».

Περισσότερα από Τι Νέα;
VIMA_WEB3b