MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η Sunlight επενδύει 105 εκατομμύρια στην Ελλάδα;

Ηγετική θέση στην κούρσα για την πολλά υποσχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου παγκοσμίως παίρνει η ελληνική Sunlight, επενδύοντας 105 εκατ. ευρώ για το νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα.

KEIMENO: Monopoli Team | 21.12.2020

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε έρευνα και καινοτομία από ελληνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η οποία μάλιστα χρηματοδοτείται κατά 47% από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δηλαδή με 50 εκατ. ευρώ.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Sunlight είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται σε πρόγραμμα Important Project of Common European Interest) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Battery Innovation (EuBatIn).

«Η χρηματοδότηση του έργου αυτού από το ΕΣΠΑ, σε μια περίοδο ανασφάλειας και ανακοπής της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά για την Ελλάδα και τους πολίτες της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia κ. Ιωάννης Καραγιάννης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της επένδυσης.

Για όσους γνωρίζουν την αγορά μπαταριών λιθίου, αλλά και τις προοπτικές της, η κίνηση της Sunlight, εταιρείας μέλος του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, δεν αποτελεί έκπληξη. Η εκτίναξη της ζήτησης, κυρίως λόγω των ηλεκτρικών οχημάτων, αναμένεται να διαμορφώσει την αξία της αγοράς μέχρι το 2025 στα 250 δισ. ευρώ, μόνο για την Ευρώπη, αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα. Έτσι, η ελληνική εταιρεία, που εδώ και χρόνια εξειδικεύεται και επενδύει στο συγκεκριμένο τομέα έχει μπροστά της μια εξαιρετική ευκαιρία.

Το νέο Ερευνητικό Κέντρο θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για πιο φιλική ενέργεια που δεν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

Ενέργεια, φιλική στο περιβάλλον

Συγκεκριμένα, το νέο Ερευνητικό Κέντρο θα εστιάζει σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου που βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών για πιο φιλική ενέργεια που δεν βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα.

Οι τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και ανάπτυξης είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles -AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για τη ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και βέβαια, τα αποτελέσματα των ερευνών θα έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην παραγωγική μονάδα που διαθέτει η Sunlight στην Ξάνθη.

Επιπλέον, η εταιρεία θα σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο συμβαδίζει με τις προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΑΚ), που προβλέπει την προώθηση της έρευνας στην ανάπτυξη και ανακύκλωση μπαταριών λιθίου και στην εφαρμογή τους στην ηλεκτροκίνηση.

Το νέο Ερευνητικό Κέντρο θα δημιουργήσει έως και 1500 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας

Νέες θέσεις εργασίας

Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς το ερευνητικό κέντρο θα δημιουργήσει έως και 1500 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας. Από αυτές, άμεσα δημιουργούνται πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέσεις που αφορούν επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου γνώσεων και εξειδίκευσης, ενώ παράλληλα προωθείται και η συνεργασία με ΑΕΙ και η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών ερευνητών.

O Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπρος Μπίσαλας σημείωσε πως «Στόχος μας είναι η Sunlight να συνεχίσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά αποθήκευσης ενέργειας με εφαρμογές μπαταριών λιθίου για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν από την εταιρία μας στο άμεσο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία, μπαταρίες για συγκεκριμένους τομείς της Υγείας/Περίθαλψης κ.λπ.». Και προσθέτει: «στοχεύουμε στο να είμαστε μία από τις ηγέτιδες εταιρίες στον κλάδο αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, παράγοντας καινοτομία στην αλυσίδα αξίας και κάνοντας τη βιώσιμη ενέργεια πιο προσβάσιμη, αξιόπιστη και ‘καθαρή’, για όλους».

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις
VIMA_WEB3b