MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TV LOVERS

The Queen’s Gambit: Γιατί όλοι μιλούν γι’ αυτή τη νέα μίνι σειρά του Netflix;

Η εκπληκτική ερμηνεία της Άνια Τέιλορ-Τζόι στη πρωτότυπη σειρά του Netflix, είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσεις το «The Queen’s Gambit».

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Δεν χρειάζεται να ξέρεις σκάκι για να παρακολουθήσεις τη νέα μίνι σειρά του Netflix, «The Queen’s Gambit», όμως αν ξέρεις, σίγουρα θα την απολαύσεις πολύ περισσότερο.

Η νέα δραματική σειρά της πλατφόρμας σαρώνει σε κριτικές, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο Τοπ 10 των πιο δημοφιλών προγραμμάτων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Emily in Paris»: Η νέα σειρά του Netflix είναι μια καρικατούρα της γαλλικής κουλτούρας γεμάτη κλισέ12.09.2018

Μέσα σε 7 επεισόδια, παρακολουθούμε την άνοδο της Μπεθ, μιας νεαρής ιδιοφυΐας, στο κόσμο του σκακιού. Το όνομα της σειράς αναφέρεται σε σκακιστικό όρο.

Υπόθεση

Η 9χρονη Μπεθ μένει ορφανή, όταν η μητέρα της τρακάρει με το αμάξι στο οποίο επέβαιναν και καταλήγει σε ένα ίδρυμα θηλέων, όπου θα μάθει να παίζει σκάκι, στο υπόγειο, μαζί με τον επιστάτη του ιδρύματος. Όταν εκείνος καταλάβει ότι πρόκειται για μια εκπληκτική παίκτρια με κοφτερό μυαλό και μεγάλη αυτοπεποίθηση, την βοηθάει να βρει τον δρόμο της προς την επιτυχία.

Ωστόσο, ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού η Μπεθ σύντομα εθίζεται σε χάπια και αλκοόλ για να ξεπεράσει το άγχος που της δημιουργεί η επιθυμία της για νίκη, καθώς και το τραύμα του παρελθόντος από τον χαμό της μητέρας της.

Στην πορεία κατάκτησης του ονείρου, θα την βοηθήσει η θετή της μητέρα, η οποία παλεύει και αυτή με τους δικούς της δαίμονες: το αλκοόλ, το μανιώδες κάπνισμα, τα απωθημένα της μικρής της ηλικίας και με τον διαλυμένο της γάμο.

Οι συντελεστές της σειράς

Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Σκοτ Φρανκ και τον Άλαν Σκοτ και βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Ουόλτερ Τέβις (1983).

Πρωταγωνίστρια είναι η καθηλωτική Άνια Τέιλορ-Τζόι, που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα από τις επιτυχημένες ταινίες «Split», «The Witch» και «Emma». Η δυναμική παρουσία και το έντονο εκφραστικό βλέμμα της που μαγνητίζει την οθόνη σε κάθε κοντινό πλάνο (η σειρά είναι γεμάτα από αυτά) πείθουν σε άριστο βαθμό τον θεατή για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του περίπλοκου χαρακτήρα της.

Άνια Τέιλορ-Τζόι

Αν και η Τζόι αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτί της σειράς, δεν σημαίνει πως είναι και το μόνο. Το καστ πλαισιώνουν πολλοί γνωστοί και εξαιρετικοί ηθοποιοί, με ονόματα όπως η Μαριέλ Χελέρ -που παίζει την θετή μητέρα- και ο Μπιλ Καμπ -στο ρόλο του επιστάτη.

Στη σειρά θα δείτε επίσης δυο νεαρούς – ή πλέον ώριμους- ηθοποιούς που θα θυμάστε από ταινίες όπως το «Love Actually» ή τον «Χάρι Πότερ». Αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ και τον Χάρι Μέλινγκ.

Μαριέλ Χελέρ και Άνια Τέιλορ-Τζόι

Τα highlights της σειράς
  • Το σενάριο είναι ανάλογο με την ιδιοφυΐα του πρωταγωνιστικού χαρακτήρα της, έξυπνο, πολύπλοκο και συναισθηματικό.
  • Επιπλέον, το Netflix δεν απογοήτευσε ακόμη μια φορά με την παραγωγή και τα κοστούμια, που έπειθαν απολύτως για την εποχή όπου διαδραματίζεται η ιστορία, δηλαδή την δεκαετία του ’50 και του ’60. Άλλωστε, μας έχει συνηθίσει σε σπουδαίες παραγωγές, προσεγμένες στη λεπτομέρεια, όπως το «Στέμμα».
  • Όσον αφορά στο περιεχόμενο, η σειρά κερδίζει σε πολλούς τομείς. Κατ’ αρχάς, δημιουργεί και εξελίσσει πολυεπίπεδους χαρακτήρες, που οφείλεται στο ρεαλιστικό και καλογραμμένο σενάριο. Η Μπεθ είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων χαρακτήρας, απρόβλεπτος και αντισυμβατικός. Παράλληλα, αποτελεί ένα αληθινά φεμινιστικό πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια που θέλουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους, αλλά έχουν έλλειψη αυτοεκτίμησης.
  • Η σειρά επίσης, πραγματεύεται θέματα γύρω από τους εθισμούς, τα ψυχολογικά και παιδικά τραύματα, την εμμονή με την τελειότητα και την λατρεία του κοινού και των ΜΜΕ για τα παιδιά-θαύματα.
  • Τέλος, σημαντικό ατού της σειράς αποτελεί το γεγονός ότι τα παιχνίδια σκακιού που βλέπουμε, είναι εντελώς αληθινά. Μάλιστα, ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, συμμετέχει ως σύμβουλος σε αυτές τις σκηνές, ώστε να είναι πιστά αποτυπωμένες στη κάμερα.

Με λίγα λόγια, αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μια παρτίδα σκάκι ή αν είχατε ποτέ απωθημένο να γίνετε σκακιστής, θα λατρέψετε τη σειρά. Αν πάλι όχι, θα την παρακολουθήσετε σίγουρα με το ίδιο ενδιαφέρον και ίσως να θελήσετε να ξεκινήσετε εντατικά μαθήματα…

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b