MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

Η Σιωπή, του Ντον ΝτεΛίλο από τις εκδόσεις Gutenberg

Το νέο μυθιστόρημα του δημοφιλούς Αμερικανού συγγραφέα Ντον ΝτεΛίλο, με τίτλο «Η Σιωπή», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, ταυτόχρονα με την Αμερική.

Η Σιωπή
Monopoli Team

To νέο του μυθιστόρημα «Η Σιωπή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg, ο Ντον ΝτεΛίλο άρχισε να το γράφει το 2018, πολύ πριν από την τρέχουσα πανδημία, αλλά η ατμόσφαιρα του έργου αποπνέει την ερήμωση που επικράτησε στους δρόμους του κόσμου, και όχι μόνο της Αμερικής, στη διάρκεια των πρώτων αυστηρών μέτρων για τον έλεγχο του ιού. «Ξεκίνησα από ένα όραμα που είχα με άδειους δρόμους στο Μανχάταν. Η αρχική ιδέα της σιωπής γιγαντώθηκε από πρόταση σε πρόταση, από το ένα κεφάλαιο στο άλλο», λέει ο συγγραφέας.

*Εισαγωγικό σημείωμα και μετάφραση: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου

Υπόθεση

Μια απότομη προσγείωση ενός αεροπλάνου που εκτελεί την πτήση Παρίσι-Νέα Υόρκη, ένα ανεξήγητο σβήσιμο της οθόνης της τηλεόρασης και όλα χάνουν τον λογικό τους ειρμό. Σ’ ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, πέντε άνθρωποι πασχίζουν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνουν τα πρωτόγνωρα γεγονότα που εκτυλίσσονται γύρω τους.

«Η Σιωπή»: Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη «Σιωπή» κυριαρχούν η απώλεια του πραγματικού χρόνου και της διαχείρισης της μνήμης, μια διαφορετική βίωση του περιβάλλοντος χώρου και των σχέσεων με τα πρόσωπα και τα πράγματα. Μια απότομη προσγείωση αεροπλάνου, ένα ανεξήγητο σβήσιμο της οθόνης της τηλεόρασης, και όλα χάνουν τον λογικό τους ειρμό.

Οι ήρωες δεν ξέρουν τι βλέπουν και τι σημαίνουν αυτά που βλέπουν, αν πρόκειται για κάποια μόνιμη κατάσταση, κι ένα επίπεδο εμπειρίας στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν, ή αν είναι απλώς ένα παράδοξο που σύντομα θα περάσει.

Ο ΝτεΛίλο, για μια ακόμα φορά, παρασέρνει τον αναγνώστη στο σκοτεινό σπήλαιο των φόβων που γεννούν η επιστήμη, η τεχνολογία και ο έλεγχός τους από εξουσίες που ο άνθρωπος δεν ελέγχει. Για μια ακόμα φορά η κοφτερή του σκέψη αποκαλύπτεται προφητική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Κορίτσι, Γυναίκα, ‘Aλλο», της Bernadine Evaristo από τις εκδόσεις Gutenberg12.09.2018

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντον ΝτεΛίλο είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Americana», η ιστορία του στελέχους ενός τηλεοπτικού δικτύου στην αναζήτηση του «πραγματικού» προσώπου της Αμερικής, κυκλοφόρησε το 1971. Από τα μετέπειτα μυθιστορήματά του, το «White Noise» (1985) κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας, ενώ το «Underworld» (1997) απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τον σχολιασμό πάνω στην αμερικάνικη ιστορία και κουλτούρα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Συνολικά έχει δεκαοκτώ μυθιστορήματα στο ενεργητικό του. Το μυθιστόρημά του «Cosmopolis», το οποίο ως επί το πλείστον εκτυλίσσεται στη λιμουζίνα ενός δισεκατομμυριούχου καθώς διασχίζει το Μανχάταν, μεταφέρθηκε, το 2012, στη μεγάλη οθόνη, από τον David Cronenberg, με πρωταγωνιστή τον Robert Pattinson. Ο ΝτεΛίλο τιμήθηκε, το 2013, με το Βραβείο Αμερικάνικής Λογοτεχνίας της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου και με το μετάλλιο των Εθνικών Βραβείων Λογοτεχνίας, το 2015, για την συμβολή του στα αμερικάνικα γράμματα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: «Η Σιωπή»
Συγγραφέας: Ντον ΝτεΛίλο
Εκδόσεις: Gutenberg
Μετάφραση: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου
ISBN: 978-960-01-2170-4
1η έκδοση: Οκτώβριος 2020

 

Περισσότερα από Βιβλία