MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΔΡΑΜΑ

Τέφρα και σκιά, του Χάρολντ Πίντερ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Με το έργο «Τέφρα και σκιά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα ανοίγει στις 23 Οκτωβρίου η θεατρική σεζόν για το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, σηματοδοτώντας και το πέρασμα στη νέα εποχή του.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
author-image Monopoli Team

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα θέατρα της αθηναϊκής σκηνής, περνάει στη νέα του εποχή και ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Τη σεζόν πρόκειται να ανοίξει το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα και στην εξαιρετική μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά.

Χτίζοντας γέφυρες με τη σπουδαία ιστορία του ιδρυτή του και με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο μπροστά, o πολιτιστικός οργανισμός «Λυκόφως» του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου αναλαμβάνει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης.

Το έργο πρωτοανέβηκε από τον Λευτέρη Βογιατζή το 2000 με τη Ρένη Πιττακή και τον ίδιο επί σκηνής. Τα φιλμς που αποτελούσαν μέρος της παράστασης του 2000 είχε υπογράψει ο Γιώργος Σκεύας. Σήμερα, στο φουαγιέ του θεάτρου, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πριν την έναρξη της παράστασης video-installation με πλάνα αδημοσίευτα από το πρώτο ανέβασμα του έργου, 20 χρόνια μετά.

«Τέφρα και Σκιά»: Λίγα λόγια για το έργο

Ένας άντρας και μια γυναίκα.
Ο Ντέβλιν και η Ρεβέκα. Και οι δυο σαραντάρηδες.
Ένα ζευγάρι, παντρεμένοι ή όχι,
στο τελευταίο στάδιο μιας θρυμματισμένης σχέσης.
Δύο άνθρωποι.

Ένα μεγάλο δωμάτιο, το καθιστικό, σ’ ένα σπίτι κάπου στην Αγγλία. Ο κήπος πιο πέρα. Έξω σκοτεινιάζει, ενώ μέσα οι λάμπες φέγγουν όλο και πιο ζωηρά. Υπάρχει ένας κόσμος από παγωμένες, λασπωμένες πόλεις, έρημες αποβάθρες, συνοριακά φυλάκια, παιδιά που τ’ αρπάζουν με τη βία από την αγκαλιά των μανάδων τους. Κανείς δεν γνωρίζει αν βρισκόμαστε στην Αγγλία ή ταυτόχρονα στο Άουσβιτς, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στο οποίο οι βιαιοπραγίες ήταν, ή πραγματικά είναι ακόμη, μέρος του τοπίου.

Όπως τα περισσότερα έργα του Πίντερ, το «Τέφρα και Σκιά» απαιτεί μια συνολική ερμηνεία, ενώ ταυτόχρονα αντιστέκεται πεισματικά σε ερμηνείες. Απευθύνεται περισσότερο στο ένστικτο και το συναίσθημα παρά στη λογική και τη σκέψη. Για τον Πίντερ άλλωστε, το προσωπικό και το πολιτικό ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένα. Σ’ αυτό το έργο, όμως, είναι πιο αλληλένδετα παρά ποτέ.

Το πρόγραμμα του θεάτρου από τον Δεκέμβριο

Το έργο-σταθμός της ρώσικης δραματουργίας «Συμφορά από το πολύ μυαλό» του Αλεξάντρ Γκριμπογέντοφ θα παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2020 στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, με έναν επιλεγμένο 13μελή θίασο ως επί το πλείστον νέων ηθοποιών.

Το θεμελιώδες αυτό κείμενο ανέβηκε για πρώτη φορά από τον Λευτέρη Βογιατζή το 1986 και έκτοτε δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Η παράσταση σηματοδοτεί την επιστροφή του Στάθη Λιβαθινού στο ελεύθερο θέατρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του σκηνοθεσία μετά τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ο σκοπός της νέας εποχής του θεάτρου

Έχοντας κοντά μας καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Λευτέρης Βογιατζής, σκοπός της νέας εποχής του θεάτρου είναι να αντλήσει έμπνευση από το έργο και το πνεύμα του, αλλά και να δημιουργήσει ταυτόχρονα ένα ρεπερτόριο με νέες παραστάσεις και νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Παράλληλα, επιστρέφουν δυναμικά τα σεμινάρια και εργαστήρια της «νέας ΣΚΗΝΗΣ», στα οποία ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο δούλευε ο ίδιος και στα οποία θα διδάξουν καλλιτέχνες που δούλεψαν μαζί του, όπως η Αμαλία Μουτούση, ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Σκεύας και άλλοι.

Τέλος προγραμματίζεται η αξιοποίηση του πολύτιμου και σπάνιου οπτικοακουστικού αρχείου του Λευτέρη Βογιατζή που έχει δωριστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καθώς και η συντήρηση στην ανανεωμένη αποθήκη του θεάτρου των πολύτιμων κοστουμιών, σκηνικών και εκδόσεων της «Εταιρείας των φίλων της Τέχνης του Θεάτρου». Μια παρακαταθήκη με αξία ιστορική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την «Εταιρία των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου» σε συνεργασία με τη «Λυκόφως».

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Χάρολντ Πίντερ
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά: Γιώργος Σκεύας
Κοστούμια: Γιώργος Σκεύας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παίζουν: Μαρία Σκουλά και Δημήτρης Ήμελλος

Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Τετάρτη & Πέμπτη: 15 € γενική είσοδος και 12 € μειωμένο / φοιτητικό | Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή: 17 € γενική είσοδος και 14 € μειωμένο / φοιτητικό
Παραστάσεις: Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή: 20.30, Σάββατο & Κυριακή: 18.30 & 20.30
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, Κυκλάδων 11, Κυψέλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 2108217877. Email: [email protected] | https://www.facebook.com/lvineaskini/
Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Τέλειος Φόνος: To αστυνομικό θρίλερ του Φρέντερικ Νοτ για 2η σεζόν στο Θέατρο Eliart
ΘΕΑΤΡΟ
Ο πατέρας μου, του Φλοριάν Ζελλέρ για 2η χρονιά στο Θέατρο Στοά
ΘΕΑΤΡΟ
Ο Καραφλομπέκατσος, της Λένας Κιτσοπούλου για 2η χρονιά στο Θέατρο Olvio
ΘΕΑΤΡΟ
Ομόνοια — μια μυθοπλασία: Η νέα παραγωγή του Εθνικού σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά – Πρόδρομου Τσινικόρη στο Δίπυλον
ΘΕΑΤΡΟ
Η ομάδα Contratiempo φέρνει ξανά τον «Έμπορο της Βενετίας» στο Θέατρο 104
ΘΕΑΤΡΟ
Βαβέλ: Νέο έργο από την ομάδα blindspot και τη Γιώτα Αργυροπούλου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
ΘΕΑΤΡΟ
Όλα… Λάθος!: Η ξεκαρδιστική κωμωδία επιστρέφει στο Θέατρο Αθηνά
ΘΕΑΤΡΟ
Κατερίνα Γώγου: Το Γαμώτο που Δεν Έζησα, του Ανδρέα Ζαφείρη στη Σκηνή Brecht-2510
ΘΕΑΤΡΟ
Prison… Κέικ, της Μαρίας Ν. Κίτρα για 2η χρονιά στο Θέατρο Αλκμήνη
ΘΕΑΤΡΟ
Ρομπέν, η Καρδιά του Δάσους: Η νέα οικολογική περιπέτεια του Μικρού Εθνικού στο Θέατρο REX
ΘΕΑΤΡΟ
Η Γυναίκα της Ζάκυθος, από την Ομάδα «Σημείο Φυγής» στο Θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα: Η παράσταση της ομάδας Κι όμΩς κινείται επιστρέφει στο Θέατρο Ροές