MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Δίκη των 7 του Σικάγου: Η αληθινή ιστορία πίσω από την νέα ταινία του Netflix

Τα σωστά και τα λάθη της νέας ταινίας του Netflix, τις συγκλονιστικές στιγμές των διαδηλώσεων και την φιλία με τον… Τζον Λένον θυμάται ένας από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της δίκης.

Jerry Rubin, Abbie Hoffman και Rennie Davis: Οι πραγματικοί ήρωες της Δίκης των 7
Jerry Rubin, Abbie Hoffman και Rennie Davis: Οι πραγματικοί ήρωες της Δίκης των 7
Monopoli Team

“Η Δίκη των 7 του Σικάγου” του Άαρον Σόρκιν προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, ενώ στις 16 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει και στο Netflix. Μέχρι τώρα, θεωρείται ήδη φαβορί για τα επόμενα βραβεία Όσκαρ.

Το πολύ δυνατό καστ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν ΙΙ (Matrix 4), Σάσα Μπάρον Κοέν (Ο Δικτάτορας), Εντι Ρεντμέιν (Το Κορίτσι από τη Δανία), Τζέρεμι Στρονγκ (Λίνκολν), Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ (Inception) κ.α.

Πρόκειται για ένα ιστορικό δικαστικό δράμα που ακολουθεί τους “Επτά του Σικάγο”, μία ομάδα διαδηλωτών που αντιτίθενται στον πόλεμο του Βιετνάμ και κατηγορείται για συνομωσία κατά του κράτους των ΗΠΑ, καθώς και για την υποκίνηση διαδηλώσεων στο Συνέδριο του Κόμματος των Δημοκρατικών το 1968, που οδήγησαν σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σίγουρα η ταινία δεν θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει σε πιο κατάλληλη περίοδο. Την στιγμή που οι ΗΠΑ βιώνουν κύματα διαδηλώσεων και διχασμού -αυτή τη φορά για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, η ιστορία των “Επτά του Σικάγου” μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Δίκη των 7 του Σικάγου (2020)

Η Δίκη των 7 του Σικάγου (2020)

Παρ’ όλ’ αυτά δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, αλλά για “δραματοποίηση των γεγονότων”, όπως πολύ σωστά σημειώνει ο κριτικός Ρίτσαρντ Ρόπερ, που την αποκάλεσε “μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς”.

Έτσι, πολλοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν την πραγματική, συγκλονιστική ιστορία των επτά αυτών ανθρώπων, που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην λήξη του Πολέμου του Βιετνάμ, πέτυχαν μία τεράστια νίκη για το ανθρωπιστικό κίνημα και έγιναν η έμπνευση για την νέα ταινία του Άαρον Σόρκιν.

Η πραγματική ιστορία μέσα από τα λόγια ενός από τους 7

Σε μία νέα συνέντευξη με την Guardian, ένας από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της δίκης, ο Ρένι Ντέιβις, που τώρα είναι 80 ετών, μίλησε για την ταινία, τα σωστά και τα λάθη του Σόρκιν, ενώ αφηγήθηκε τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης, όπως ακριβώς εξελίχθηκαν.

“Η κυκλοφορία της ταινίας αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι πραγματικά τέλεια. Δεν συμφωνώ, όμως, με τον τρόπο που ο Σόρκιν χαρακηρίσε μερικές από τις φιγούρες της ταινίας, μεταξύ αυτών και εμένα. Αλλά ο αντίκτυπος της ταινίας είναι εκεί και σίγουρα την στηρίζω”

Συγκεκριμένα, ο Ντέιβις, τον οποίο υποδύθηκε ο Άλεξ Σαρπ στην ταινία, δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι ο Σόρκιν τον παρουσίασε ως έναν “σπασίκλα που φοβόταν την σκιά του”, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς ηγέτες του κινήματος, ενώ μάλιστα ηγήθηκε των πρώτων διαδηλώσεων.

“Με είχαν ρίξει κάτω και με χτυπούσαν”

Ο Ντέιβις συγκεκριμένα ήταν ο συντονιστής μίας ένωσης που περιλάμβανε πάνω από 150 οργανώσεις κατά της βίας και του πολέμου στο Βιετνάμ.

Ήταν κατά τη διάρκεια μίας ειρηνικής διαδήλωσης, η οποία παρ’ όλο που ήταν νόμιμη, έγινε σύντομα βίαιη από την αστυνομία, που ο Ντέιβις αναδείχθηκε σε ηγετική φιγούρα του κινήματος.

Rennie Davis, Jerry Rubin, Tom Hayden και John Froines: Οι πραγματιοί ήρωες της "Δίκη των 7"

Rennie Davis, Jerry Rubin, Tom Hayden και John Froines: Οι πραγματικοί ήρωες της “Δίκη των 7”

Συγκεκριμένα, θυμάται αστυνομικούς να φωνάζουν “Σκοτώστε τον!” ενώ τον χτυπόυσαν αλύπητα στο έδαφος. Γλίτωσε την σύλληψη, μόνο γιατί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου τον έκρυψαν οι νοσοκόμες.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, όμως, πίεσε για την σύλληψη των ηγετικών προσωπικοτήτων των διαδηλώσεων στο Σικάγο και έτσι συλλήφθηκαν οχτώ Αμερικανοί νέοι -στη συνέχεια ο Μπόμπι Σιλ αθωώθηκε. Έτσι, έμειναν επτά και έτσι ξεκίνησε μία χαοτική δίκη, γνωστή σήμερα ως η “Δίκη των 7”, με το πρωτοσέλιδο των New York Times να την αποκαλεί “την πιο σημαντική πολιτική δίκη στην αμερικανική ιστορία”.

“Ήμασταν μία ομάδα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, που μπορεί να φοβόμασταν για το αποτέλεσμα της δίκης, θέλαμε όμως και να περάσουμε το μήνυμά μας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ” θυμάται ο Ντέιβις.

“Μπορεί να ήμασταν διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικές οργανώσεις, αλλά δεν τσακωνόμασταν όσο ισχυρίζεται η ταινία” αναφέρει ο Ντέιβις για άλλη μία λάθος στιγμή της ταινίας.

Το τέλος της δίκης και η φιλία με τον… Τζον Λένον

Η δίκη διήρκησε πέντε μήνες. Σε κάποια στιγμή, οι κατηγορούμενοι διάβασαν τα ονόματα όλων όσων έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πέντε από τους επτά, μεταξύ αυτών και ο Ντέιβις, κρίθηκαν κατηγορούμενοι για υποκίνηση διαδηλώσεων, ενώ και οι 7 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Στο τέλος, όμως, μετά από έφεση οι ποινές ανατράπηκαν.

Οι "Επτά" με τους δικηγόρους τους μετά το τέλος της δίκης

Οι “Επτά” με τους δικηγόρους τους μετά το τέλος της δίκης

Τότε, ο Ντέιβις έγινε φίλος με τον Τζον Λένον και του πρότεινε να κάνει μία περιοδεία, ώστε να μεταδώσει το μήνυμα κατά του πολέμου. Μόνο μία συναυλία πραγματοποιήθηκε, η οποία ήταν τόσο επιτυχμένη, που είχε ως αποτέλεσμα να απελάσει ο Νίξον τον Λένον!

Τελικά, ο Ντέιβις έχει ανάμεικτα συναισθήματα για την ταινία. “Ο Σόρκιν ήταν επτά χρονών όταν έγιναν όλα αυτά και προφανώς δεν καταλαβαίνει τους κατηγορούμενους και κυρίως τα εκατομμύρια των ανθρώπων που μας στήριξαν με πάθος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑOι πρεμιέρες της εβδομάδας: Η «Δίκη των 7 του Σικάγο» οδεύει για τα Όσκαρ12.09.2018

Σήμερα, ο Χόφμαν, ο Ρούμπιν, ο Ντέλινγκερ και ο Χέιντεν δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Για τον Ντέιβις όμως οι φωνές τους ακόμα ακούγονται.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b