MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
σκηνική σύνθεση

Οιδίπους, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Ακροπόλ

Η παράσταση «Οιδίπους», μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στον Σοφοκλή και τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, έρχεται 20 και 21 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Ακροπόλ.

Monopoli Team

Λόγω της καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν σε Δήμους, που σαν αποτέλεσμα είχαν την ακύρωση των προγραμματισμένων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η παράσταση «Οιδίπους» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά επανέρχεται και θα παρουσιαστεί εκτάκτως την Τρίτη 20 και Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Ακροπόλ, για δύο τελευταίες παραστάσεις.

*Στην παράσταση, πρωταγωνιστούν ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Οιδίπους

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Είναι η τραγωδία της Γνώσης, της αυτογνωσίας. Κι ασφαλώς η αυτογνωσία περιλαμβάνει τη γνώση των ορίων της ελευθερίας μας.»

Μίνως Βολανάκης

«Η παράσταση επιχειρεί να μελετήσει την εσωτερική δαιδαλώδη διαδρομή του Οιδίποδα. Τρεις αφηγητές ανασύρουν επί σκηνής την ιστορία του Οιδίποδα, του ανθρώπου που ήταν μοιραίο να φτάσει στην γνώση και σε όλη την οδύνη που αυτή επιφέρει. Σε ένα νεκρικό τοπίο, ένα τοπίο λοιμού, ο Οιδίπους- βασιλιάς της Θήβας , επιχειρεί να μάθει την αιτία της «αρρώστιας», την αιτία που όλος ο λαός του «νοσεί». Η διαδικασία αυτής της έρευνας οδηγεί στην επώδυνη απάντηση. Η αρρώστια είναι ο ίδιος.

Οιδίπους

Οι τρείς ηθοποιοί στήνουν ένα κρίσιμο «παιχνίδι» στο οποία ανά πάσα στιγμή παρακολουθούν και αναπαριστούν όλη τη διαδρομή του Οιδίποδα προς τη γνώση, τη δυσκολία που έχει η ομολογία της γνώσης , και την αντίσταση του ανθρώπινου όντος να γνωρίσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του. Στο έργο του Σοφοκλή όλα τα πρόσωπα είναι ταυτόχρονα  θύτες και θύματα, άγιοι και αμαρτωλοί, συνειδητοί και ασυνείδητοι. Οι τρεις υποκριτές εναλλάσσοντας ρόλους, διογκώντας στιγμές, βουτώντας στο ασυνείδητο των προσώπων του Σοφοκλή ( με πολύτιμο αρωγό τις αφηγήσεις από το σενάριο του Παζολίνι) συνθέτουν ενώπιον μας τον άνθρωπο που ξεκινάει ως σωτήρας και καταλήγει ως «άθλιο συντρίμμι», ως «τυφλός ζητιάνος και προφήτης».

Μια «ψιθυριστή» παράσταση που επιχειρεί να αναμοχλεύσει την εσωτερική διαδρομή των προσώπων και να αποκαλύψει την οδύνη που συνθέτουν ερήμην τους. Μια βουτιά στο υποσυνείδητο, σε μια μνήμη/ σε μια γνώση  που ενυπάρχει μέσα μας και που παλεύουμε αενάως να μην δούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Οιδίπους» σε περιοδεία12.09.2018

Η παράσταση αποτελεί μια συνέχεια της έρευνας που αρχίσαμε με τη Θεοδώρα Καπράλου με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη ( Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017), που σκοπό έχει να ψηλαφήσει τους «τραγικούς ήρωες» από απόσταση αναπνοής και να διερευνήσει τις άλεκτες περιοχές που ενυπάρχουν στα επιχειρήματα τους.»

Δημήτρης Καραντζάς

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Οιδίποδας του Σοφοκλή: Μίνως Βολανάκης | Οιδίποδας του Παζολίνι: Δημήτρης Αρβανιτάκης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Σκηνικά: Δημήτρης Καραντζάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Γιώργος Πούλιος

Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Μαρία Κεχαγιόγλου και Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 18€ | Ανέργων, Φοιτητιό & Παιδικό 15€
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr & Viva Spots (11876, Reload, Wind, Ευριπίδης Βιβλιοπωλείο, Δήμος Αθηναίων – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αθηνόραμα.gr, Yoleni’s)
Παραστάσεις: Τρίτη 20 & Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στις 21:00
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνοθετη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theatre/acropol/oidipous/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Ακροπόλ, Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα. Τηλ: 2103648303. Email: [email protected] | theatroakropol.gr | https://www.facebook.com/TheatroAkropol/
Φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b