MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Ο πολιτισμός ανθίζει και πάλι στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ξεκινούν δυναμικά και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Indira Rahmatulla, μας μιλά για την οργάνωση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος εν μέσω πανδημίας.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 25.09.2020

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας ιδρύθηκαν το 2016 από την βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla, τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και τον βιολοντσελίστα Δημήτρη Λάμπο, και για 4η συνεχόμενη χρονιά -μαζί με το Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Χορωδιών- συνεχίζουν να αναδεικνύουν τον πολιτισμό στην πόλη της Καλαμάτας, και όχι μόνο.

Φέτος, πραγματοποιούνται από 25 μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου, μέσα σε ένα αβέβαιο για τον πολιτισμό κλίμα. Ξεκινούν όμως δυναμικά με τη βοήθεια της Κοινωφελούς Επιχείρησης “ΦΑΡΙΣ” και με ένα πρόγραμμα με σπουδαία ονόματα της διεθνούς και της εγχώριας κλασικής μουσικής σκηνής. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και ο Jean-Guihen Queyras, ένας από τους πιο εμβληματικούς βιολοντσελίστες της εποχής μας, καθώς και ο ανερχόμενος βιολονίστας- φαινόμενο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα.

Εμείς μιλήσαμε με την Indira Rahmatulla, καλλιτεχνική διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, για τους στόχους και την ταυτότητα του φεστιβάλ, τα highlights του φετινού προγράμματος, το κοινό της Καλαμάτας, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο εγχείρημα εν μέσω κορονοϊού.

Αλεξία Μουζά (πιάνο), Felix Froschhammer (βιολί) και Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2019. φωτογράφος: Angel Sifontes

Αλεξία Μουζά (πιάνο), Felix Froschhammer (βιολί) και Indira Rahmatulla (βιολοντσέλο) στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2019. φωτογράφος: Angel Sifontes

Oι «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» πραγματοποιούνται φέτος για 4η χρονιά. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε ο θεσμός;

Για την ακρίβεια, το φεστιβάλ ξεκίνησε να υπάρχει από το 2016, όταν ήρθα στην Καλαμάτα για ένα ρεσιτάλ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ένα σόλο ρεσιτάλ βιολοντσέλου σε συνδυασμό με μοντέρνες και πρωτότυπες χορογραφίες από απόφοιτες χορεύτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού, καθώς και masterclass βιολοντσέλου για τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Τότε διαπιστώσαμε ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη πολύ ζωντανή και δραστήρια σε ό,τι αφορά τις τέχνες και με υπέροχο κοινό που είναι πάντα θετικό και «ανοιχτό» στην τέχνη και κρατά την πολιτιστική ζωή της πόλης ζωντανή. Έτσι, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω, αρχικά βασισμένοι στους μαθητές του Ωδείου και της πόλης γενικότερα και σιγά σιγά καταφέραμε να προσελκύσουμε νέους μουσικούς από διεθνείς προορισμούς. Αυτό μας οδήγησε στο σήμερα. Μπορούμε πλέον να προσελκύσουμε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες για συναυλίες στην Καλαμάτα.

O τσελίστaς Jean-Guihen Queyras

Ποιο είναι κατα τη γνώμη σας το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην πόλη της Καλαμάτας η διοργάνωση αυτή;

Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε είναι να εμπλουτίσουμε τον ήδη υπάρχοντα ενθουσιασμό που υπάρχει σε αυτή την πολιτιστικά καλλιεργημένη πόλη και ελπίζουμε ότι αυτή η μουσική και γενικά πολιτιστική άνθηση με την ύπαρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, των Διεθνών Ημερών Μουσικής, αλλά και όλων των άλλων πολιτιστικών δράσεων, να επεκταθεί ακόμα περισσότερο και να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν αυτό το μοναδικό δώρο που προσφέρει αυτή η πόλη.

Η Καλαμάτα είναι μια πόλη πολύ ζωντανή και δραστήρια σε ό,τι αφορά τις τέχνες και με υπέροχο κοινό που είναι πάντα θετικό και «ανοιχτό» στην τέχνη

Ποιος είναι ο θεματικός άξονας της φετινής διοργάνωσης και ποια είναι τα highlights του προγράμματος;

Θα έλεγα πως όλες οι δράσεις του φετινού φεστιβάλ αποτελούν highlights. Δεν μπορώ να πω ότι μας απασχολεί να υπάρχει ένας θεματικός άξονας (φυσικά εκτός από τον κορονοϊό φέτος), αλλά προσπαθούμε πάντα να συνδυάζουμε τη σύγχρονη μουσική δημιουργία με άλλες μορφές τέχνης. Έχουμε έναν υπέροχο Έλληνα πιανίστα, τον Μάνο Κιτσικόπουλο, με ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και τον Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, ο οποίος είναι ένας από τους ανερχόμενους διεθνείς αστέρες στο βιολί και θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με διάφορους συνδυασμούς εγχόρδων οργάνων σε συνεργασία με το Σύνολο Δωματίου Caerus.

Φυσικά, για μένα προσωπικά, είναι σημαντικό ότι θα υποδεχτούμε φέτος και τον μέντορά και δάσκαλό μου για πολλά χρόνια στη Γερμανία και έναν από τους σημαντικότερους τσελίστες της εποχής μας, τον Jean-Guihen Queyras. Έρχεται μαζί με τον γιο του και πολύ ταλαντούχο ζωγράφο Jérémie Queyras, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου και συνεχίζει την καριέρα του στο Παρίσι. Είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω από κοντά τη ζωγραφική εξέλιξη του Jérémie από τότε που ήταν ακόμα παιδί. Είναι πολύ δυνατή και ιδιαίτερη στιγμή για μένα!

Έχουμε επίσης και έναν απίστευτο μουσικό της τζαζ, τον Αρίωνα Γυφτάκη, για δεύτερη χρονιά στο φεστιβάλ, ο οποίος θα παρουσιάσει μια ταινία του Βωβού Ελληνικού Κινηματογράφου του 1931 (το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου) με τη ματιά ενός σύγχρονου τζαζ μουσικού. Είναι υπέροχο προνόμιο να απολαμβάνεις τόσο διαφορετικά στιλιστικά ήδη της μουσικής.

Και φυσικά, υπάρχει και η προσωπική μου συμμετοχή ως μουσικός στο φεστιβάλ μαζί με τους υπέροχους φίλους, την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer, με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια «χτίζοντας» τη μουσική σκηνή της Καλαμάτας από το ξεκίνημα του θεσμού. Η συνάντησή μας είναι πάντα πολύ ευχάριστη και δημιουργική.

Η αφίσα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2020

Η αφίσα για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2020

Μιλήστε μας για τις παράλληλες δράσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, αναγκαστήκαμε δυστυχώς να ακυρώσουμε τις κεντρικές δράσεις του φεστιβάλ που αφορούν την εκπαίδευση. Παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αποτελούν τα masterclasses και οι κοινωνικές δράσεις, όπως παρουσιάσεις και συναυλίες σε σχολεία, αλλά και σε κοινωνικές δομές. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανές όλες αυτές τις δράσεις στο επόμενο φεστιβάλ, αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, και έχουμε πολύ συναρπαστικές ιδέες για τα μελλοντικά project.

Πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ εν μέσω πανδημίας;

Είναι πολύ δύσκολο! Αλλά όλη η ομάδα του φεστιβάλ είμαστε πολύ παθιασμένοι με αυτό που κάνουμε και πιστεύουμε με όλη μας τη ψυχή πως η τέχνη και η μουσική οφείλει να συνεχίσει την πορεία της, ειδικά μάλιστα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Φυσικά σεβόμαστε όλα τα κυβερνητικά μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς είναι μείζον για μας ως διοργανωτές να φροντίσουμε για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας. Μεγάλη δυσκολία φέτος ήταν και το γεγονός πως μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ξέραμε τους χώρους διεξαγωγής των συναυλιών, πράγμα πολύ σημαντικό για ένα φεστιβάλ, και φυσικά, καθώς έχουμε ήδη μπει στο φθινόπωρο, πρέπει να έχουμε κατά νου όλα τα πιθανά σενάρια λόγω της αστάθειας του καιρού.

Ποια μέτρα έχετε πάρει;

Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι όλα όσα προβλέπονται και τα τηρούμε με μεγάλη προσοχή. Όλοι οι καλλιτέχνες που έρχονται από το εξωτερικό έχουν πραγματοποιήσει τεστ (ευτυχώς όλα είναι αρνητικά), κρατάμε ασφαλείς αποστάσεις την ώρα της δουλειάς, καθώς προετοιμάζουμε το φεστιβάλ, αλλά και έχουμε φροντίσει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που σχετίζονται με τη διοργάνωση συναυλιών σε ανοιχτούς χώρους και την ασφαλή παρουσία των θεατών.

Το παράδειγμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η αποδεδειγμένα πετυχημένη φετινή διεξαγωγή του, δείχνει το πόσο θαρραλέα είναι η πόλη της Καλαμάτας

Η Καλαμάτα κέρδισε φέτος πολλά εύσημα από τον Τύπο αλλά και από το κοινό μετά την επιτυχημένη και ασφαλή διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χορού. Πώς σκοπεύετε ν’ αξιοποιήσετε εσείς αυτή την πρόσφατη εμπειρία;

Για μας το παράδειγμα του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η αποδεδειγμένα πετυχημένη φετινή διεξαγωγή του, δείχνει το πόσο θαρραλέα είναι η πόλη της Καλαμάτας, που αποδέχτηκε και αγκάλιασε ένα τέτοιο σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός. Το φεστιβάλ είχε μεγάλη συμμετοχή και στήριξη ακόμα και κάτω από τις τόσο δύσκολες και τρομακτικές συνθήκες της πανδημίας, ειδικά τη στιγμή που η παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία έχει παγώσει εδώ και πολλούς μήνες. Η διοργάνωση του φεστιβάλ μας, όπως και του Φεστιβάλ Χορού, στηρίζεται πάνω σε μια σπουδαία οργανωτική δύναμη που είναι η κοινωφελής επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία 35 χρόνων διεξαγωγής μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων στην πόλη της Καλαμάτας. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε στο πλάι μας τη ΦΑΡΙΣ και τον Δήμο Καλαμάτας, που μας στηρίζουν και κάνουν δυνατή την ασφαλή για όλους διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Jean-Guihen Queyras και ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας πραγματοποιούνται φέτος για τέταρτη χρονιά, από 25 μέχρι και 29 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας.

Είσοδος: 5 ευρώ

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b