MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
07
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

  Ίδρυμα Θεοχαράκη: Διαλέξεις με θέμα την φιλοσοφία και άλλα, έρχονται τον Οκτώβριο

  Από τις 5 Οκτωβρίου 2020 έρχονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη διαλέξεις με θέμα τη φιλοσοφία, τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, την τέχνη και πολλά άλλα.

  Monopoli Team

  Φιλοσοφία και τεχνοεπιστήμη στη σύγχρονη εποχή

  Στέφανος Ροζάνης

  Στην ιστορία της νεoτερικότητας, κάθε φορά που εμφανίζεται μια σοβαρή κρίση στην επιστημονική σκέψη, εμφανίζεται, παράλληλα, και μια σοβαρή κρίση στον φιλοσοφικό στοχασμό. Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στη φιλοσοφία και την επιστήμη υπάρχει ένας αδιάρρηκτος δεσμός. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να αναλύσουμε αυτόν τον δεσμό και πού μας οδηγεί η σύγχρονη τεχνοεπιστήμη και ο σύγχρονος φιλοσοφικός αναστοχασμός;
  5, 12, 19, 26 Οκτωβρίου 2020
  2, 9, 16 Νοεμβρίου 2020
  Δευτέρα, 18:00-20:00
  Κύκλος 7 διαλέξεων: 96€, 60€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 16€, 10€
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Κύκλος 7 διαλέξεων: 60€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

  Στέφανος Ροζάνης

  Τέτλαθι κραδίη: Από τον Καβάφη στον Όμηρο

  Τάκης Θεοδωρόπουλος

  Από τον Καβάφη έως τον Όμηρο, στην απέναντι ακτή του χρόνου, η περίφημη αποστροφή του Οδυσσέα, «βάστα καρδιά μου», δίνει το στίγμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας λυγμός, που δηλώνει την αξία της ζωής. Ο σύγχρονος κόσμος, με την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του, παλεύει να σβήσει τη μνήμη της, να τη μεταμορφώσει στη μονοδιάστατη απάθεια του homo economicus. Όμως, ο Όμηρος είναι χαραγμένος στην κέρινη επιφάνεια της ψυχής. Όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: «Κάθε ψυχή ζητάει να αναπαυθεί στο ομηρικό ακρογιάλι που φωλιάζει μέσα της». Μια διόλου φιλολογική περιδιάβαση σε κείμενα που μας κρατάνε ακόμη ζωντανούς. Χαράζουν τα όρια ενός κόσμου που πιστεύει πως με τις βιταμίνες και το μπότοξ θα κατακτήσει την αθανασία.
  6,13,20,27 Οκτωβρίου 2020
  3,10 Νοεμβρίου 2020
  Τρίτη, 19:00-21:00
  Κύκλος 6 διαλέξεων: 60€, 30€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

  Τάκης Θεοδωρόπουλος

  Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο

  Στέλιος Ράμφος

  Ανάβαση στις κορυφές του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Β’ μέρος) Αισχύλος, Σοφοκλής, Μύρων, Φειδίας, Δημόκριτος, Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Αριστοφάνης, Σωκράτης, Ευριπίδης, Θουκυδίδης, Δημοσθένης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Αλέξανδρος.
  7, 14, 21 Οκτωβρίου 2020
  4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2020
  2, 9, 16 Δεκεμβρίου 2020
  Τετάρτη, 18:00-20:00
  Τηλεδιάλεξη σε live streaming
  Κύκλος 10 διαλέξεων: 100€
  Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

  Στέλιος Ράμφος

  Αντρέι Ταρκόφσκι: Η κιβωτός των εικόνων

  Βασίλης Γεροντάκος

  «Έργο μου είναι να κάνω τον θεατή που βλέπει τις ταινίες μου, να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του να αγαπάει και να τον αγαπούν, να καταλάβει ότι τον καλεί η ομορφιά κοντά της.» Σε αυτή τη φράση του Andrei Tarkovsky, περικλείεται η προσπάθεια ενός δημιουργού να αφυπνίσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να γίνει συμμέτοχος σε ένα σύμπαν, όπου η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι είναι ένας μυστικός ποιητής-σκηνοθέτης, δημιουργός ενός πολύπλοκου κοσμοειδώλου, του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρωσία, με οδηγούς την ιδιοφυΐα του Ντοστογιέφσκι, τον λυρισμό του Ντοβζένκο, τη δύναμη σπουδαίων δημιουργών εκεινής της εποχής, και από́ την άλλη στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας και άλλων μεταφυσικών ανατολικών δογμάτων. Στη βάση αυτών των επιρροών συνέθεσε ένα συμπάν μαγικών σχέσεων, όπου σκηνοθέτησε με μια νέα κινηματογραφική γλώσσα, τη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο.

  Η εικόνα αποτελεί το κλειδί της εισόδου σε αυτό το συμπάν, το οποίο θα διερευνηθεί μέσα από το έργο του. Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από τρεις συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισήγηση προβάλλοντας ορισμένα αποσπάσματα από την ταινία Νοσταλγία, καθώς και απαραίτητο υλικό, διερευνώντας τον τρόπο που ο Ταρκόφσκι ανιχνεύει τον νόστο και την αναζήτηση του «τόπου» ως στοιχείο ταυτότητας.

  Στη δεύτερη συνάντηση, με την ίδια μέθοδο, αναλύοντας την ταινία Αντρέι Ρουμπλιόφ θα διερευνηθεί η σχέση του με την πνευματικότητα, την παράδοση, την ορθοδοξία, την εξουσία, τον Θεό, την αγωνιώδη προσπάθεια να συναντηθεί με «το άλλον» και στην τρίτη συνάντηση μέσα από την ταινία Θυσία, που είναι και το κύκνειο άσμα του, θα αναζητηθεί η ματιά του πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό, η αναζήτηση θεμελιωδών αξίων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη, η έννοια της θυσίας, το μέλλον της ανθρωπότητας.
  23,30 Οκτωβρίου 2020
  6 Νοεμβρίου 2020
  Παρασκευή, 18:00-20:00
  Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

  Βασίλης Γεροντάκος

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ αμφιλεγόμενη «μπανάνα» του Μαουρίτσιο Κατελάν τώρα στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ12.09.2018

  Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ