MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
15
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΟΛΗ/ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΥΠΠΟΑ: Συνάντηση με τον Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής για τα Τείχη της Πειραϊκής

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Πειραιά αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την προστασία και ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους.

ΥΠΠΟΑ
Φώτο: Δήμος Πειραιά
Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Συγκρότηση ομάδας εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή στελεχών από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Πειραιά, για τον συντονισμό της συνολικής αστικής ανάπλασης της Πειραϊκής, αποφασίστηκε σήμερα στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ, υπό την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, του Δήμαρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του Γ.Γ. Πολιτισμού κ. Γιώργου Διδασκάλου και υπηρεσιακών στελεχών του ΥΠΠΟΑ.

Πρόκειται για τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Θεμιστόκλειο Τείχος (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020) κατά την οποία είχε κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση όλων των μελετών και των προγραμματικών συμβάσεων που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την τελευταία πεντηκονταετία, καθώς και των σχετικών συζητήσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το υλικό αυτό αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση του έργου και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη:

«Έχουμε τη μεγάλη ευθύνη να συντονίσουμε ένα έργο, το οποίο για μισό αιώνα απασχολεί το ΥΠΠΟΑ και την πόλη του Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την προστασία, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την ένταξη στον κοινωνικό και αστικό ιστό των εξαιρετικά σημαντικών οχυρώσεων του μεγάλου λιμανιού. Ένα έργο δύσκολο σε πολλά επίπεδα. Η συνεχής αναβλητικότητα επιβαρύνει το μνημείο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αξιολογήσουν το υλικό των είκοσι και πλέον φακέλων για να αποσταλεί στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, ώστε να υπάρχει πλήρης και κοινή ενημέρωση των εμπλεκομένων. Μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουμε όλοι καταλήξει στις βασικές αρχές και στα κριτήρια, τα οποία θα διέπουν την συνολική μελέτη του οχυρωματικού περιβόλου. Να εξαντλήσομε τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλύψομε μελετητικά το σύνολο του μνημείου και να εξετάσομε από ποιο σημείο και μέχρι ποιου σημείου θα γίνουν οι παρεμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα τμηθούν σε φάσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε δυνατότητες χρηματοδότησής τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥΠΠΟΑ: Παράταση υποβολής αιτήσεων στήριξης των εργαζομένων στον πολιτισμό12.09.2018

Ζήτημα η ανάδειξη του Θεμιστόκλειου Τείχους

Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του Θεμιστόκλειου Τείχους στον Πειραιά απασχολεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 1960. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί φάκελοι με μελέτες και αποτυπώσεις σχετικά με την οχύρωση. Ενδεικτικά αναφέρονται: Η αείμνηστη Ηώς Ζερβουδάκη είχε αποτυπώσει ολόκληρο το τείχος το 1966. Το 1990 εγκρίθηκε αναστηλωτική μελέτη του Κονώνειου Τείχους της Πειραϊκής Ακτής, όπως συντάχθηκε από την Β΄ΕΠΚΑ (μελετητές Κ. Κυριακόπουλος και Κ. Πέτσα-Κολλινιάτη). Το 2000 εκπονήθηκε μελέτη Διαμόρφωσης περιπάτου στην Πειραϊκή Ακτή από ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ και τον αρχιτέκτονα Αν. Πορτελάνο.

Σήμερα αποφασίστηκε να εκπονηθεί ενιαία μελέτη για τα Τείχη της Πειραϊκής, επί συγκεκριμένων κριτηρίων και προδιαγραφών, τα οποία θα εισαχθούν στο ΚΑΣ για την κατά νόμον γνωμοδότηση. «Η ενιαία μελέτη θα εξασφαλίσει τον οδικό χάρτη, τον οποίον πρέπει να ακολουθήσομε ώστε τα Τείχη να αποδοθούν σύντομα και με ασφάλεια στους κατοίκους του Πειραιά, χωρίς να αποκλείεται η πόλη από τη θάλασσα», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη. Η πρώτη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας ορίστηκε για τη Δευτέρα 3 Αυγούστου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Στην Πόλη
Σχετικά Θέματα
Εκδηλώσεις
Μέγαρο: Μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίοι μαέστροι και ερμηνευτές ανοίγουν τη σεζόν 2026-27
Εκδηλώσεις
Από τους Florence and Τhe Machine έως το πρωτοποριακό TAO Dance Theater – Όσα θα κάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Η ΚΟΑ στο 35ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με το «Κοντσέρτο της Κορίνθου» του Λέο Μπρόοουερ
Εκδηλώσεις
Αρχαίο δράμα, απολαυστική κωμωδία και μια pop συναυλία - Όσα δεν χάνουμε σήμερα
Εκδηλώσεις
Free City: 25 δωρεάν εκδηλώσεις που θα απολαύσεις αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Εκδηλώσεις
Από τους Thievery Corporation και τους Wailers έως το πολιτικό θέατρο των Μρουέ-Ματζνταλανί: 13 λόγοι να βγεις από το σπίτι αυτό το Σ/Κ
Εκδηλώσεις
Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: Τι θα κάνουμε δωρεάν το ΣΚ 11-12 Ιουλίου
Fitness
UNDER ARMOUR Yoga Sunset Session: Μια εμπειρία ευεξίας δίπλα στη θάλασσα, με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Αθηναϊκής Ριβιέρας
Εταιρικές Δράσεις
The Future of Parenting: Η Cybex παρουσιάζει τη νέα γενιά Platinum wheelgoods
Εκδηλώσεις
Τοπίο και Σώμα: Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης 2026 δίνει ραντεβού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία
Εταιρικές Δράσεις
Yummy Mommy: Νέο κατάστημα στη Γλυφάδα
Εικαστικά
Όσο κρατάει ο Μπάλος: Το θερμιώτικο γλέντι μέσα από μια φωτογραφική εγκατάσταση στην Κύθνο