MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια γιορτή στου Νουριάν, από τη Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης «Μια γιορτή στου Νουριάν» στο Σύγχρονο Θέατρο.

| Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Monopoli Team

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση παίχτηκε, από τη Συντεχνία του Γέλιου, στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τώρα, επιστρέφει ανανεωμένη στο Σύγχρονο Θέατρο αλλά και σε «μεταφερόμενη μορφή» σε σχολεία.

Πρόκειται για μία ανατρεπτική κωμωδία σχετικά με τις προκαταλήψεις, τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών και την πολιτισμική συμφιλίωση του Volker Ludwig. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών.

Το έργο

Το έργο προσπαθεί να αναδείξει την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση και την αυθόρμητη ταύτιση που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους. Αυτές οι αρετές είναι πέρα από εγκλωβισμούς που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις. Όπως είχε αναφέρει και ο συγγραφέας του έργου για την παράσταση της Συντεχνίας του Γέλιου: «Δυστυχώς το έργο παραμένει διαρκώς επίκαιρο. Το φυλετικό μίσος και οι προκαταλήψεις μοιάζει να κερδίζουν έδαφος παντού. Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που τα καταπολεμούν με πολυμήχανα μέσα, με φαντασία, χιούμορ και ζεστή καρδιά και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα».

Η πρεμιέρα θα ανακοινωθεί αρχές Σεπτεμβρίου σε συνάφεια με τους υγειονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα θέσουν τις προϋποθέσεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Στον χώρο του θεάτρου θα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Παράλληλα θα εμφανιστούν και στο χώρο των σχολείων, παρουσιάζοντας μία πλήρη και άρτια εκδοχή της παράστασης.

Παραστάσεις προσβάσιμες για όλους

Οι παραστάσεις θα είναι καθολικά προσβάσιμες για όλους και όλες από τους συνεργάτες Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Θα πραγματοποιηθούν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) και υπέρτιτλους για Κωφές/ους. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η μεταφερόμενη εκδοχή της παράστασης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, υπό την αιγίδα του EEA Grands και σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς η μεταφερόμενη εκδοχή της παράστασης θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του EAA Grands και σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Πιο δυνατός και απ’τον Σούπερμαν»

Η Συντεχνία του Γέλιου θα κρατήσει επίσης στο ρεπερτόριο της (για 3 η χρονιά), την
παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν», την τρυφερή κωμωδία, που έχει στο επίκεντρο τον μικρό ανάπηρο Άρη και τις περιπέτειες του. Για τα σχολεία που θα παρακολουθήσουν την παράσταση προσφέρεται διαδραστικό θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα από τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα της Συντεχνίας του Γέλιου.

Στα σχέδια της ομάδας είναι και μια διεθνής συνεργασία με φορέα το θέατρο Grips του Βερολίνου. Προβλέπεται και συμμετοχή τριών ακόμα χωρών (Βραζιλία, Ινδία, Ουγκάντα), για την συγγραφή και εκτέλεση ενός έργου που θα αφορά στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή με κοινό προσωρινό τίτλο «Ουρανός, Γη, Αέρας, Θάλασσα». Το έργο θα κάνει πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2021.

Οι φωτογραφίες είναι από την παράσταση, από τη βερσιόν της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠίτσες Μπλε-Χτικιό εντίσιον με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη στην Τεχνόπολη12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Τραγούδι παράστασης: Active Member
Σκηνικά/ κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Διανομή: Γιάννης Βαρβαρέσος, Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Κουκαλάνι, Γεωργία Δελαρόχα
Κυριαζή, Κωστής Ραμπαβίλας, Φανή Ξενουδάκη

 

Περισσότερα από Θεατρικά Νέα
VIMA_WEB3b